40procent 20år-strategin

Henning HammarStrategier, Studier och backtest13 Comments

Bloggaren 40procent 20år och medgrundaren till Börsdata, George Bol, var med i podcasten Prata Pengar för någon vecka sen och med Nordnet Talks i veckan och delade hans insikter om nyckeltal. George är en sann aktienörd och är den som går igenom alla rapporter för att ta fram nyckeltalen till Börsdata, vilket är den data Börslabbets strategier bygger på. George har också varit till mycket hjälp vid starten av Börslabbet och därför ska det bli extra kul att göra ett backtest på de råd han gav i podcasten Prata Pengar.

Under åren har George gått igenom tusentals rapporter och bildat sig en uppfattning om vad som spelar roll när man väljer aktier. Han har en förkärlek till stabila bolag med bra kassaflöden och utdelning. De råd han gav i podcasten var följande:

 • Välj bolag som delar ut pengar.
 • Välj bolag som har bra avkastning på kapital.
 • Välj bolag som har bra kassaflöden.

Detta ska givetvis tolkas till nyckeltal och de diskuterade många i podcasten. Vi väljer som enkelhet direktavkastning, avkastning på eget kapital (ROE) och pris mot fritt kassaflöde (P/FCF). Både direktavkastning och avkastning på eget kapital har visats i Börslabbets backtest vara riktigt bra nyckeltal att gå på för avkastningen.

Testet utfördes på Stockholmsbörsen med bolag med marknadsvärde över 500 miljoner SEK under åren 2001 – 2016. Som George nämnde kan man få klart högre avkastning om man undviker de största bolagen på börsen. Går man från de största 30 bolagen som gett 10 % per år till alla bolag likaviktade fås en avkastning på 15,4 % per år. Om man ställer krav på positiv direktavkastning, P/FCF och ROE ökar det ytterligare till 16,4 % per år.

Därefter skapar vi 40procent 20år-strategin utifrån rekommendationerna. Det är en sammansatt rankning av direktavkastning, P/FCF och ROE, mycket lik den för sammansatt värde. Om man hade investerat i topp 20 bolagen efter denna strategi hade det gett en avkastning på 19,2 % per år under perioden, nästan det dubbla mot storbolagsindex. Nedan visas avkastningen för perioden.

(Avkastning utifrån backtest på Stockholmsbörsen. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)

För den som tänkt börja analysera bolag är det helt klart bra kriterier att gå på; bolag som delar ut, har bra kassaflöden och bra avkastning på kapital. Som syns från testet är det kriterier som gett bra resultat. De går också att ställa in enkelt på Börsdata och nedan är ett exempel på en screen från Börsdata med liknande kriterier.

13 Comments on “40procent 20år-strategin”

 1. Hej,

  Intressant läsning som vanligt. “Om man hade investerat i topp 20 bolagen efter denna strategi hade det gett en avkastning på 19,2 % per år under perioden” – utgår man även här från att portföljen endast uppdateras en gång per år?

  Eftersom (som jag förstår det) uppdatering av portföljerna ni backtestar enbart görs en gång per år kanske det inte har så stor betydelse men blir lite nyfiken på vilken kurs som gäller vid byte. Är det avsluts(stängnings)kursen den dagen man säljer och köper aktier man går på när man backtestar eller hur funkar det?

  1. Hej!

   Ja, det stämmer. Den uppdateras som vanligt vid månadsskiftet februari/mars varje år efter alla årsrapporter kommit ut. Det är stängningskursen den sista dagen i februari som testet utgår från som köp och säljkurs. Det är samma kursdata som Börsdata visar i sina grafer och om du kollar vad alla aktier står i där den sista februari varje år får du kurserna vid ombalansering.

 2. Hej,
  Hur skulle man kunna dela investeringen till flera tillfällen när det kommer till denna strategin?
  Risken med att investera allt på en gång årligen nämns utav de flesta investerare, funderar bara på hur man kan göra i detta fall.

  Tack på förhand!
  Mvh

  1. Hej!

   Det går enkelt att göra genom att dela upp köpet under året. Exempelvis köpa 1-2 aktier varje månad. Börja med den i topp och sen gå nedåt i listan. Alternativt köpa 3-5 aktier per kvartal eller liknande. Går att löpande investera på de flesta sätt. Sen uppdaterar man portföljen ett år efteråt.

 3. Hej,
  Kanske är en dum fråga, men hur rankar du värden som ska vara så låga som möjligt?
  Hur vänder du på siffrorna för att låga P/FCF ska hamna högt? Bara ändra till negativa tal?

  Om en del tal är procenttal, ändrar du detta för att de ska vara lite mycket värda som andra tal i summeringen?

  1. Hej! Ja, man får tänka efter när man gör sorteringen. Helt enkelt sorterar jag alla icke-negativa tal från lägst till högst tal och sen ger negativa tal ett maxvärde (då ett negativt P/FCF alltid är sämre än ett högt P/FCF tal).

   All sortering sker efter nyckeltalsbasis, så är ingen skillnad mot om det är i procent eller inte då alla är samma (exempelvis P/FCF jämförs med P/FCF och direktavkastning mot direktavkastning). Sen skapas en ranking som läggs ihop. Så alla bolag rankas efter P/FCF från 1 till 200 (om det exempelvis är 200 bolag). Sen görs detsamma för exempelvis direktavkastning. Därefter läggs dessa rankingar ihop där båda har värden mellan 1 till 200.

 4. Tack för svar!
  Tror jag överkomplicerade det en aning, förstod inte att du gör rankningen för varje individuellt nyckeltal innan du slår ihop.

 5. Hej igen,
  Jag är intresserad av att veta mer om tester för nyckeltalet P/FCF.
  Jag pratade med en vän om olika typer av nyckeltal och vi kom fram till att P/FCF i regel är det enskilt bästa måttet för hur bra ett företag mår. Ett bra kassaflöde är alltid bra och går t ex inte att lura på samma sätt som ROE. Det är inte i alla bolag där ROE är ett bra mått.

  När jag läser studien på “Vad fungerar på Stockholmsbörsen?” så visar det också att P/FCF är överlägset.

  Har du testat att kombinera P/FCF med momentum och med kvartalsvis ombalansering?

  Vad finns det för nackdelar med P/FCF tycker du?

  Väntar som vanligt med spänning på ditt svar! 🙂

  1. Hej igen!

   Ja, har testat en massa olika kombinationer av nyckeltal och det finns flera som sticker ut som bra. P/FCF är ett bra nyckeltal och det presterar bra och i nivå med flera av de andra strategierna på Börslabbet. Här är lite uppdaterad data för kvartalsvis ombalansering och 10 aktier:
   P/FCF + momentum, 25,6 % per år
   40%20år + momentum, 26,4 % per år

   Däremot på årlig basis går de lite sämre:
   Trendande utdelning 24,6 % per år
   Trendande kvalitet 22,7 % per år
   Trendande värde 22,2 % per år
   P/FCF + momentum 20,7 % per år
   40%20år + mometum 23,7 % per år

   I stort sett är de likvärdiga med de övriga strategierna här på Börslabbet i backtester och därför har jag inte lagt till dem. Det betyder inte att de är dåliga strategier, men att mycket fångas i övriga strategier här på Börslabbet. Exempelvis är P/FCF en ren värdestrategi och som du ser går trendande värde något bättre, medan 40%20år är en kombo av värde, kvalitet och utdelning och leverarar liknande avkastning som de kombinerat. Också då P/FCF är ett mått på värde mot ROE som mer är ett mått på hur effektivt bolaget använder sitt egna kapital ser jag inte heller de som likvärdiga.

   Nackdelarna med P/FCF skulle jag säga är att många bolag som går bra kan redovisa negativa fria kassaflöden trots väl fungerande verksamheter beroende på vad hur de valt att investera sina pengar. I USA tycker jag att det verkar vara mycket bättre nyckeltal, då det där är vanligare med höga kassaflöden och låga sådana multiplar. Inte lika mycket så här i Sverige. Är inte riktigt säker på anledningen, men klart vanligare här med negativa eller höga P/FCF tal bland billigare bolag.

 6. Hej,

  Är det ovanstående nyckeltal som George använder i sin strategi? Och hur selekterar man och tar ut de 10 ”bästa” aktierna per kvartalsvis? Samt vad har hans strategi gett i historisk avkastning?

  1. Hej,

   Nej, tror inte det. Det var mest att han delade sina egna insikter om vilka nyckeltal som han tyckte fungerade och så valde jag att testa det. Som du ser ovan så har det gett 19,2 % i avkastning per år. Är lite som en kombination av de primära kriterierna i de trendande strategierna här på Börslabbet, så lite som att man tagit lite av varje. Följt strategin lite de senaste åren men sett att det gett bättre riskspridning av att investera i de trendande strategierna. Men bra alternativ om man vill endast köra en strategi. De “bästa” strategierna är helt enkelt de som rankas högst total ranking på direktavkastning, ROE och P/FCF. En trendande variant är att sen sortera efter momentum och välja dessa aktier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.