Alternativ för att investera i guld

Henning HammarAllmänt12 Comments

Guld kombinerat med aktier och räntor har visat sig vara bra för diversifierande syfte, vilket resulterat i en jämnare avkastning för portföljen över tid. Även små kvantiteter guld kan ge en effekt i portföljen och Ray Dalio, en av världens mest framgångsrika hedgefondförvaltare, rekommenderar att ha ca 5-10 % guld i portföljen. Flera portföljkoncept har guld som en del av portföljen. Bland annat permanenta portföljen som RikaTillsammans skrivit mycket om (se RikaTillsammans-portföljen) och i Börslabbets portföljstrategier. Guld fungerar som ett verktyg mot inflation och kan vara en bra pelare i portföljen om låga räntor och låg inflation byts ut mot det motsatta. För mer info om just hur man komponerar en diversifierad portfölj, se Börslabbets Grundkurs i diversifierade portföljer.

Guld är däremot inte helt enkelt att investera i och nu när de amerikanska ETF:erna förbjöds blev det ännu svårare. Däremot finns det ett antal alternativ att tillgå och jag tänkte gå igenom dessa i detta inlägg. Notera att detta är endast en genomgång av de olika alternativen och det är viktigt att göra sin egen analys innan man investerar.

Fysiskt guld eller pappersguld

När det kommer till guld finns där två alternativ. Ena är att äga fysiskt guld och andra är att äga pappers-guld. Fysiskt guld innebär att man direkt eller indirekt äger verkligt guld i form av tackor eller mynt. Det som menas med pappersguld är att man äger terminer i guld, vilket innebär att en motpart har bundit sig till att leverera guld till dig i framtiden. Denna termin byts ut månadsvis eller motsvarande, vilket gör att man aldrig äger det fysiska guldet, utan bara förpliktelsen på att få guld levererat om man så vill. Vissa är kritiska mot just pappers-guld, då det kan hända att om priset ändrar sig alldeles för drastiskt kan det göra att motparten skulle kunna dra sig ur terminsavtalet och att det finns en motpartsrisk vid en eventuell finanskris. Det är också i sådana lägen som man kanske allra helst skulle vilja ha guld. Nu till de olika alternativen för att investera i guld.

Certifikat

Certifikat handlas på börsen och är just i pappersguld i terminer. Ett sådant är certifikatet Guld-S som utges av SEB och har en kostnad på 0,8 % per år. Utöver det tillkommer courtage och spread när man köper och säljer certifikatet. Det går också att köpa liknande produkter via Avanza Markets och Nordnet Markets som kan ha lägre avgifter.

Fördel: Finns i Sverige och går att ha i ISK.

Nackdel: Dyr, hög spread, motpartsrisk samt att man äger inte guld utan terminer i guld.

ETF

Det finns flera ETF:er som investerar i fysiskt guld som de har i bankvalv världen över. De två största i USA har just fysiskt guld i bankvalv (ETF:erna GLD och IAU) men dessa går inte att handla längre i och med det nya regelverket. Däremot går det att via vissa nätmäklare komma åt europeiska ETF:er som investerar i fysiskt guld och är noterade i bland annat Tyskland, London och Nederländerna. Via Nordnet och DeGiro går det att köpa Wisdom Tree Physical Gold (mer info) och Wisdom Tree Physical Swiss Gold (mer info) som är den största förvaltaren av fysiskt guld via ETF:er i Europa. De har 6,5 miljarder USD i förvaltning och har sitt guld i ett valv i London och Schweiz som inspekteras två gånger om året. Det går också att ladda hem en förteckning av alla deras guldtackor som förvaras av HSBC Bank och priset sätts via London Bullion Market Association (LBMA) som är största handelsplatsen för fysiskt guld i världen. BlackRock har också en ETF med fysiskt guld i Europa som heter iShares Physical Gold (mer info). Denna går endast att få tag på via London-börsen och den går inte att få tag på via nätutbudet hos de flesta mäklarna.

Kostnaden för Wisdom Tree Physical Gold är 0,39 % per år och för Wisdom Tree Physical Swiss Gold totalt 0,25 % per år, vilket är klart lägre än certifikat. Dessutom är spreaden mycket lägre då den handlas klart mer än certifikaten. iShares Physical Gold har också en låg avgift på 0,25 % i likhet med sin amerikanska motsvarighet (IAU). Utöver det tillkommer courtage och växlingsavgift och här går Wisdom Tree Physical Gold att köpa via Euronext i Nederländerna courtagefritt genom DeGiro (då den är i deras lista av courtagefria ETF:er). Allmänt kan ETF:er vara att föredra om man vill ha en billigare exponering mot guld, fortfarande ha det i ISK och ha fysiskt guld.

Fördel: Låg spread och avgift, går att ha i ISK och man investerar i fysiskt guld.

Nackdel: ”Andrahand”/man äger inte guldet direkt, kan bli dyrare med stora belopp.

Guld hemma eller i valv

Det finns alternativ att investera i fysiskt guld, antigen direkt så att man har det hemma eller genom att investera via en aktör som förvarar det i ett valv. LibertySilver är ett exempel på hur man kan köpa guld direkt för att förvara hemma, men det kan bli problem med förvaring och så vidare. Dessutom är kostnaden ganska stor att köpa och sälja guldet via guldmynt och spreaden kan vara hög. Ett mellanting är annars att investera via ett valv, exempelvis BullionVault som bland annat RikaTillsammans skrivit om. Men då baskostnaden (ca 400 kr) är ganska hög via BullionVault kräver det att man har närmare 100 000 kr innan det blir billigare mot ETF:er. Därefter blir det klart billigare och man kan få ner kostnaden till 0,12 % per år. Utöver detta tillkommer ett courtage på 0,5 % per köp och avgifter för överföring samt växling. Dessutom går det inte att ha i ISK, vilket gör att man får betala vanlig kapitalskatt på detta.

Fördel: Fysisk och under egen kontroll.

Nackdel: Höga minimumkostnader och går inte ha i ISK.

Summering

Som tidigare nämnt har guld fungerat bra som diversifiering i portföljen och kan vara bra om man är orolig för just större nedgång på börs och i räntepapper. Speciellt i ett scenario med en ökande inflation har guld varit en bra investering och vilket kan hända framöver då inflationen varit rekordlåg. Trots detta är guld inget måste att ha i portföljen och avkastningen skiljer inte enormt mycket om man exkluderar det. Det finns flera alternativ för att äga guld och det enklast är genom ETF:er då man äger fysiskt guld till en låg kostnad. Det är vad jag själv valt att göra då det för min egen del handlar om mindre belopp. Men om man är intresserad av att investera större belopp kan det däremot vara intressant att kolla upp att investera direkt i guld via valv eller liknande.

12 Comments on “Alternativ för att investera i guld”

 1. Hej!

  Vad anser du om Track Guld AVA på Avanza markets istället för Guld S? Track Guld är courtagefri, har konsekvent lägre spread (runt 0,03) och en lägre avgift. Så på papper ser den bättre ut men är det nått jag missar?

  Tack!

  1. Hej! Tror som du säger att de trackers som finns på Avanza och Nordnet kan vara bättre då man får de courtage fritt. De är i stort sett liknande instrument, bara lite olika utformning. Du kan se att utvecklingen är i stort sett lika under hela perioden som båda funnits. Bara att det kanske skiljer lite dag-till-dag då Avanzas system verkar rapportera in kurserna lite olika.

   1. När jag jämför GULD S med TRACK GULD AVA tycker jag det ser ut som att TRACK GULD AVA tappar, exempelvis på ett år sikt. Möjligen tar man som investerare igen det på courtaget.

    Trots att båda är guld noterad is SEK kan kurserna dra iväg åt olika håll. Exempelvis steg GULD S med 0,37 % i fredags, medan TRACK GULD AVA rasade 0.45 %. Tittar man på på historiken den 22 december 2017 gjorde GULD S ett skutt upp på sisådär 3 %, medan TRACK GULD AV istället gick ner.

    Det ger en lite olustig magkänsla med så stor spread mellan dessa certifikat.

    I PRIIP-Faktablad för GULD S anges ”Underliggande tillgång(ar): COMEX – GOLD (USD)”. Är detta den amerikanska ETF:en som är alldeles för farlig för att lilla jag ska få handla med den, som plötsligt är helt OK om man bäddar in den i lite luddiga beskrivningar och lägger på ytterligare avgifter och emittentrisk?

    I PRIIP-Faktablad för GULD S anges även: ”Syftet är att investera i ett certifikat som ger dig en hög hävstångseffekt.” Vad menas med det? Är det inte ett certifikat utan hävstång?

    Är det förresten någon som vet om man kan följa GULD S eller TRACK GULD AVA via Google Finance, och i så fall vad respektive ticker heter?

    1. Hej! Ja, såg liknande när jag undersökte de olika certifikaten och är en stor anledning till att jag ogillar dem och valt att investera via ETF istället som håller fysisk guld. Certifikaten är syntetiska där olika återspeglingsmetodik gör att kursen skiljer sig mot varandra och har också en motpartsrisk. Exempelvis kan TRACK GULD AVA gå på gårdagens växelkurs medan GULD S går på dagens eller så, därav den stora spreaden då utvecklingen kan skilja någon procent per dag.

     Angående COMEX – GOLD är det Chicagos guldterminshandel. Så i stort sett säger den att den efterliknar priset i Chicagos guldterminshandel och utför sin exponering med guldterminer som jag förstått det. TRACK GULD AVA gör det genom replikering av GOLD GSCI index som i sin tur följer Chicagos guldterminshandel. Så båda borde ha samma utveckling, men som sagt, utförandet på de olika institutionerna och instrumenten gör att deras kurser kan skilja sig åt. Vad det resulterar i praktiken är att man kanske betalar någon procent premie när man köper eller säljer, så kan ju vara bra att dubbelkolla vid affären.

     Nej, tyvärr, har försökt kolla efter det men det verkar inte finnas, troligtvis för att de är noterade på First North.

 2. Hej!

  I detta inlägg låter det som om du rekommenderar du ETFS Physical Gold framför Guld S. Är det korrekt? I den ”Globala trendföljningen” bland trendverktygen listar du Guld S.

  1. Hej! Ja, för att investera på lång sikt, alltså i flera år. Själv har jag investerat i ETFS Physical Gold för detta, men kommer använda Guld S eller Avanzas guld certifikat i global trendföljning för att det 1) går att handla via Avanza 2) slipper växlingscourtage. Så det är lite olika fokus beroende på vad man vill investera i. Certifikat är helt okej på kortare sikt.

 3. Hej! Tack för en informativ blogg! När jag undersöker totalkostnaden för att äga exempelvis ETF Physical Gold vid köp av 10 st., alltså ca 10.000 kr, 0% i utveckling, behålla i 5 år så blir totalkostnaden ca 2,9%. Vid utveckling på +7% är kostnaden marginellt lägre, ca 2,7%. Det skulle jag aldrig acceptera vad gäller någon annan typ av investering. Är tanken alltså den att man accepterar denna höga kostnad eftersom man ser guld som en försäkring? När resten av marknaden har kraschat så hoppas vi att guldet ska klara sig? Undrar totalt okunnig

  1. Hej! Ja, som med det mesta här i världen kostar det över tid och ETF:er som förvarar guld i valv är inget undantag. Också om du skulle köpa en fond som ger dig exponering mot någon tillgång så kostar detta och denna kostnad vill man minimera så mycket som möjligt. ETF Physical Gold:s avgift på 0,39 % är ändå i nivå med snittet av flera alternativ som finns för exponering mot exempelvis aktier, obligationer eller råvaror och med iShares Physical Gold kan man komma ner till 0,25 % som de billigast indexfonderna i aktier, obligationer och råvaror ligger på.

 4. Hej,
  Jag lyckas inte hitta någon bra Guld ETF hos Ananza, bara hos Nordnet. Har jag missat något eller finns det inte hos Avanza?
  För global trendföljning tänkte jag använda TRACK GULD AVA, men för långsiktigt hittar jag ingen bra.

  Mvh Peter

  1. Hej!

   Ja, tyvärr är det så. De har få ETF:er på globala börser hos Avanza efter årsskiftet och man får använda sig av andra mäklare som Nordnet eller DeGiro för att komma åt de som nämns ovan på de Europeiska börserna.

 5. Hej Henning,
  Du använder Guld S i Global trendföljning eftersom de inte har någon växlingsavgift och finns hos flera banker. Men om man utgår ifrån att man använder Nordnet bank, gäller samma sak då eller är det en klok idé att använda ETFS Physical Gold (VZLD) både i trendföljning och långsiktigt?

  Eller varför inte Xetra-Gold (4GLD) eller
  ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)?

  Mvh Peter

 6. Hej!

  Ja, det stämmer, anger den då det är enklast att handla via olika aktörer men då utbudet skiljer sig åt är omständigheterna annorlunda via olika mäklare. Xetra-Gold, ETFS Physical Gold och ETFS Physical Swiss Gold är alla likvärdiga där guld förvaras i valv med en låg kostnad och låg spread. Kollade nu och verkar vara en spread på 0,05 % i dessa att jämföra med 0,5 % för Guld S. Alltså klart lägre och i nivå med den växlingsspread som blir när man handlar via Nordnet. ETFS Physical Swiss Gold verkar vara billigast med en avgift på 0,25 % per år att jämföra med Guld S som har en avgift på 0,8 %. En stor fördel med dessa är just att de är backade av guld och inte har samma motpartsrisk. Skulle själv välja dessa ETFer framför Guld S hos Nordnet. Skrev mer om Global trendföljning med Europeiska ETF:er i detta inlägg: https://borslabbet.se/global-trendfoljning-med-europeiska-etfer/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *