Frågor och svar på Börslabbet

Henning HammarAllmänt2 Comments

Sedan starten av Börslabbet har Börslabbet fått riktigt aktiva medlemmar som frågat allt möjligt om hur man ska investera systematiskt. Det är riktigt kul att ha så aktiva medlemmar och det stora syftet med Börslabbet är just att besvara dessa frågor och ge fakta och information för de som vill komma igång med att investera systematiskt. Det är den stora anledningen till att jag har skapat flera kurser här på sidan samt alla studier som publiceras här på bloggen.

För att arbeta vidare på detta har jag lagt till en “Frågor och svar”-sida för våra medlemmar. Det gör att alla frågor och svar nu kan bli samlade på ett och samma ställe istället för att vara utspridda på bloggen så alla kan få ta del av dessa. Dessutom är de öppna för andra medlemmar att svara och kommentera på, så flera får dela med sig av sina kunskaper på sidan. Många av våra medlemmar är riktigt kunniga i mycket och villiga att dela med sig av sina kunskaper.

“Frågor och svar” går enkelt att komma åt under menyn “Kurser och studier”. För att illustrera hur man kan ställa en fråga har jag lagt in ett enkelt exempel. Det finns olika kategorier kopplade till huvudteman här på Börslabbet, så som aktistrategier, trendföljning och portföljer. Det är bara att sätta igång och fråga på!

2 Comments on “Frågor och svar på Börslabbet”

  1. jag letar en fråga som jag inte hittar 🙁
    angående ha bara svenska börsen eller nordiska, har du gjort backtester på det? vad har du själv? hur tycker du man ska tänka där?

    1. Hej! Ja, det kan vara lite svårt att hitta alla frågorna på denna sida så du får gärna ställa frågor på denna sida så allt blir samlat på samma ställe: https://borslabbet.se/fragor-och-svar/

      Gällande frågan: Jag har själv inte gjort tester på det då Börsdata inte har lika bra historisk data för de nordiska marknaderna som de svenska. Men det finns ett antal tester av Magic formula på de svenska och Nordiska marknaderna som gett liknande resultat: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/tester-av-magic-formula-p%C3%A5-de-nordiska-marknaderna Så i stort sett har det inte varit så stor skillnad mellan Sverige och Norden. Kollar du också hur Sverige och Nordens aktieindex ser ut ger de liknande resultat. Stora skillnaden är snarare extra courtage och växlingsavgifter.

      Därför har jag istället för att lägga till Norden valt att ha Sverige + USA. Ger klart högre diversifiering, finns studier för båda marknaderna så jag vet vad som är mest optimalt. Men vill man ha bredare kan man alltid kombinera Norden + USA, tänk på att norden är 50 % Sverige. Men mitt tips från hur jag själv gör och egen erfarenhet är att ha Sverige + USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *