Genom Börslabbet kan du investera systematiskt på börsen i kvantitativa aktiestrategier. Läs nedan om hur det fungerar och hur du enkelt kommer igång.


Vad är en kvantitativ aktiestrategi?

En kvantitativ aktiestrategi är att följa enkla och beprövade investeringsregler i sitt aktiesparande. Exempelvis genom att köpa börsens billigaste aktier eller de som har haft bäst prisutveckling.

1. Välj strategier


Välj de aktiestrategier du vill spara i. Börslabbet har genom år av efterforskning tagit fram de fyra bästa strategierna som fungerat på Stockholmsbörsen. Strategierna är baserade på värde, kvalitet och momentum och är principer som investerare har använt genom alla tider.

Varje strategi fungerar bra var för sig och är utvalda för att komplettera varandra. Om du investerar i flera strategier sprider du riskerna, får en jämnare avkastning och ökar chansen till en bra avkastning. Läs om Börslabbets svenska portfölj, nordiska portfölj och amerikanska portfölj för färdiga förslag i hur du kan investera i strategierna på olika marknader.

2. Välj antal aktier


Standardrådet är att investera i 10 aktier per strategi vilket ger en bra riskspridning och på bästa sätt fångar strategin. Totalt blir det 40 aktier för de fyra strategierna. Om du vill investera i färre aktier är det bäst att välja färre strategier. För 10 aktier i portföljen är det bäst att välj den strategi du gillar mest och tror att du kan följa länge. För 20 aktier är det bra att kombinera Sammansatt momentum med en av de trendande strategierna.

3. Investera systematiskt


När du ska investera är det bäst att investera utifrån de aktuella aktierna som finns enligt listorna för varje strategi (som du har åtkomst till som medlem). Du investerar då i de topp 10 aktier som visas efter varje strategi.

Investera sedan via investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) genom din mäklare. Till nästa ombalansering kan du sen öka i dina existerande innehav med månadssparande och nyinvesteringar.

4. Följ upp


Efter tre månader (momentum) eller ett år (trendande strategier) är det dags att följa upp och byta ut innehaven mot nya aktier enligt strategierna. Det gör du genom att sälja av de aktier som inte finns kvar i strategin och köpa in de nya aktier som finns i de uppdaterade listorna här på Börslabbet.

Det är också viktigt att inte låta känslorna styra och vara långsiktig i sitt sparande. Följ Börslabbets blogg för portföljuppdateringar och Börslabbets månadsbrev för att vara uppdaterad om vad som händer på marknaden och ha blicken på målet.

5. Lev livet


Det stora syftet med Börslabbet är att tillhandahålla beprövade strategier som ger ett problemfritt sparande och som kräver minimalt med tid. När du investerat i dina aktier arbetar dessa åt dig och du kan njuta av livet.

Undrar du något mer se sidan "Vanliga frågor?" eller läs den mer detaljerade guiden.