Genom Börslabbet kan du investera systematiskt på börsen i kvantitativa aktiestrategier. Läs nedan om hur det fungerar och hur du enkelt kommer igång.


Vad är en kvantitativ aktiestrategi?

En kvantitativ aktiestrategi är att följa enkla och beprövade investeringsregler i sitt aktiesparande. Exempelvis genom att köpa börsens billigaste aktier eller de som har haft bäst prisutveckling.

1. Välj strategier


Välj de aktiestrategier du vill spara i. Börslabbet har genom år av efterforskning tagit fram de fyra bästa strategierna som fungerat på Stockholmsbörsen. Strategierna är baserade på värde, kvalitet och momentum och är principer som investerare har använt genom alla tider.

Strategierna är utvalda för att komplettera varandra. Bäst är att investera i alla fyra strategier då du sprider riskerna mellan vad som fungerat och får en jämnare avkastning. Läs om Börslabbets svenska portfölj, nordiska portfölj och amerikanska portfölj för färdiga förslag i hur du kan investera i olika marknader.

Placeholder
Placeholder
(AVKASTNING UTIFRÅN BACKTEST PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN. HISTORISK AVKASTNING SKA INTE SES SOM GARANTI FÖR FRAMTIDA AVKASTNING OCH FINANSIELLA TILLGÅNGAR KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. DET FINNS EN RISK ATT DU INTE FÅR TILLBAKA DE PENGAR DU INVESTERAR.)


Läs Börslabbets studie "Vad fungerar på Stockholmsbörsen?"

2. Välj antal aktier


När du valt dina strategier är det dags att välja hur många aktier du ska ha i varje strategi. Standardrådet är att ha 10 aktier i varje strategi och vilket ger totalt 40 aktier för de fyra strategierna. Givetvis går det att ha färre aktier eller strategier om man vill investera mer koncentrerat.

3. Investera systematiskt


När du ska investera är det bäst att investera utifrån de nuvarande aktierna som finns enligt listorna för varje strategi (som du har åtkomst till som medlem). Du investerar då i det antal aktier du valt som hamnar i topp i vardera strategi. Investera sedan via investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) genom din mäklare. Tills nästa ombalansering kan du sen öka i dina existerande innehav med nyinvesteringar.

4. Följ upp


Efter ett kvartal eller ett år är det dags att följa upp och byta ut innehaven mot nya aktier enligt strategierna. Det gör du genom att sälja av de aktier som inte finns kvar och köpa in de nya aktier som finns i de uppdaterade listorna här på Börlsabbet.

Det är också viktigt att inte låta känslorna styra och vara långsiktig i sitt sparande. Följ Börslabbets blogg för portföljuppdateringar och Börslabbets månadsbrev för att vara uppdaterad om vad som händer på marknaden och ha blicken på målet.

5. Lev livet


Det stora syftet med Börslabbet är att tillhandahålla beprövade strategier som ger ett problemfritt sparande och som kräver minimalt med tid. När du investerat i dina aktier arbetar dessa åt dig och du kan njuta av livet.

Undrar du något mer se sidan "Vanliga frågor?" eller läs den mer detaljerade guiden.