Nordiska aktier på Börslabbet

Henning HammarAllmänt7 Comments

Det händer en del på Börslabbet och tjänsten har varit igång nu i ett halvår. Det firas med att lägga till en nordisk screener på Börslabbet! Liksom med screenern för den svenska börsen inkluderar den Börslabbets strategier och gör så att man enkelt kan följa dessa på den nordiska marknaden.

Nordisk screener

Förutom den nya screenern har det hänt en hel del på Börslabbet sedan start. Kurserna har fått en bättre utformning med kursverktyg och snart finns allt material ute i både Grundkursen i Börsdata och Grundkursen i Trendföljning. Det gör att man enkelt kan gå igenom kurserna i sin egen takt och följa sin progression på ett smidigt sätt.

Utöver det har vidare utveckling skett på Börslabbets trendverktyg. Nu inkluderar den allt från teknisk analys-verktyg till trend- och konjunktursignaler. På Börslabbets blogg kommer regelbundet nytt material ut och under hösten har ett antal guider och backtest kommit ut som summeras på sidan med “Guider och backtest”.

I och med att tjänsten varit igång ett halvår kan man nu följa upp prestationen för Börslabbets strategier sedan start. Första halvåret har börjat bra med ca 5-10 % överavkastning mot index för Börslabbets strategier i snitt. Det är kul att strategierna har startat med en bra utveckling.

Snart är 2017 över och 2018 kommer bjuda på ännu mer nyheter från Börslabbet!

7 Comments on “Nordiska aktier på Börslabbet”

  1. Hej,

    hur ser det ut med att, istället för bara svenska aktier, använda strategierna med de bästa nordiska aktierna? Är det hugget som stucket eller finns det någon studie på detta gällande avkastning och volatilitet?

    Tack för en utmärkt tjänst!

    1. Hej!

      Bra fråga! Oftast är det bättre avkastning och lägre volatilitet att bredda strategierna till att inkludera flera länder eller regioner, skrev om en studie från boken “Value investing” för ett tag sen: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/global-v%C3%A4rdeinvestering

      Dessutom är man inte beroende av att ett land går bra, exempelvis Sverige. Nu har Sverige varit det land i norden som gått bäst senaste 10-20 åren, så de flesta tester visar oftast fördel till Sverige. Men gjorde en genomgång på studier av Magic formula på nordiska marknader som visade att det fungerat bra: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/tester-av-magic-formula-p%C3%A5-de-nordiska-marknaderna Det kan ju bli så att svenska börsen går något sämre än de andra marknaderna kommande tio år.

      En strategi med nordiska aktier är en bra medelväg mot ett internationellt sparande och relativt billigt att implementera med dagens låga courtage.

  2. Hej! En helt off-topic fråga, men som du säkert sett har Avanza utifrån nya EU-direktivt informerat om att det ej kommer vara möjligt att köpa många utländska ETF’er från 3e januari 2018. Det här stökar ju till det en hel del för oss som använder framförallt GMOM… hur tänker du kring detta?

    1. Hej Gustaf!

      Ja, såg det, krånglar till det ordentligt att göra en global strategi om man inte kan handla amerikanska ETF:er. Ringde och pratade med både Nordnet och DeGiro om hur det ser ut för dem och de gav liknande svar; att de kanske inte kan lösa det och måste avbryta handeln i utländska ETF:er. DeGiro nämnde att de kanske löser det, men kanske endast för stora aktörer. Det innebär att man kanske måste implementera en taktiskt tillgångsstrategi med svenska ETF:er. Har tänkt göra en del backtest nu kring julledigheten och se om det går att lösa. Dual Momentum är också ett alternativ. Får avvakta utvecklingen och se, man får i alla fall behålla befintliga innehav och sälja dessa när man vill, det är bara köp som man inte kan göra.

      Skrev också om det på Twitter idag och det blev en lång tråd med en del givande kommentarer: https://twitter.com/Investerarfys/status/943389022738579456

  3. Tack för svar, ska kolla twitterlänken hade missat det! jag ser fram emot den globala screenern här på börslabbet som du hintat om kanske kommer 🙂

  4. Hej,

    När fler marknader inkuderas som de nordiska, kan det finnas anledning att ha med fler aktier per stategi än 5-15?

    1. Hej!

      Det kan finnas, eftersom man vill vara bredare för att vara investerad i flera länder. Kanske åtminstone att ha minst 10 innehav i portföljen. Men både i Sverige, USA och globalt har det visat sig att mer koncentrerade portföljer på 5-15 innehav är bra. Jag har sett att 5-15 aktier ger bra och hög avkastning här i Sverige, Patrick O’Shaugnessy samma sak i USA: http://investorfieldguide.com/2014115how-concentrated-should-you-make-your-value-portfolio/ Och boken “Value Investing” jag skrev om ovan (http://tradevenue.se/Investerarfysikern/global-v%C3%A4rdeinvestering) har visat att en mer koncentrerad portfölj är bättre. Trots detta kan det ändå vara bra att ha minst 20-30 aktier i portföljen, men det går också att åstadkomma med flera strategier som är relativt koncentrerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *