Nyheter på Börslabbet

Henning HammarAllmänt13 Comments

Under sommaren har det kommit lite nya funktioner och finesser på Börslabbet för att göra tjänsten ännu bättre och lättare att använda. Jag tänkte i detta inlägg gå igenom dessa och lite tips i hur de går att använda. Jag hoppas att de nya funktionerna kommer väl till användning.

Nya funktioner för aktielistorna

Vyn för de olika aktiestrategierna har ändrats under sommaren och de underliggande aktierna förbättrats med nya funktioner. Nu visas alla aktier för varje strategi så fort man laddar sidan och man slipper då bläddra mellan olika blad. Det går också att ändra och exportera varje lista med aktier om man själv vill ha ner aktierna för att göra eventuell eftersortering i Excel eller för att ha när man köper aktierna. Nedan visas de olika knapparna för varje aktielista där man kan ställa in vilka kolumner som ska visas, kopiera hela listan, ladda ner listan till CSV eller Excel och skriva ut som PDF eller vanligt.

Sida för Börslabbets portföljer

Börslabbets portföljer har fått en egen sida där de olika portföljernas utveckling går att följa månadsvis och det går att se innehaven sedan den senaste ombalanseringen. På sidan finns information om vad reglerna är för de olika portföljerna, länkar till mer läsning och utvecklingen för aktierna sedan ombalansering som uppdateras automatiskt genom Google Finance. Nedan visas 3 av innehaven i Börslabbets svenska kvartalsportfölj och deras utveckling sedan köp. Tyvärr finns inte alla nordiska aktier i Google Finance så funktionen finns endast för den svenska portföljen. Tanken med denna sida är att göra det enklare att följa portföljen, öka transparensen och att för att kunna jämföra med sig egen portfölj.

Börslabbets trendportfölj

Ett nytt tillägg är också att det nu går att följa Börslabbets globala trendportfölj som utgår från strategin Global trendföljning som investerar i indexfonder Sverige, USA, Europa, Japan, Pacific ex Japan, obligationer och guld efter månadsvisa trendsignaler. Strategin går enkelt att implementera med Börslabbets trendverktyg. Utvecklingen visas nedan sen årsskiftet då backtest-perioden slutade och strategin lanserades. Portföljen har haft en positiv avkastning på strax över 8 % i år, något bättre än den svenska börsen. Hittills har den främst varit investerad i USA och Japan.

Sida för Investerarfysikerportföljen

För de som är Standard- och Premium-prenumeranter finns också nu en sida för Investerarfysikerportföljen. Det har varit efterfrågat av flera av Börslabbets medlemmar och gör att man nu kan följa denna portfölj i detalj och implementera allt med Börslabbets olika verktyg. Jag hoppas också att portföljen ger inspiration till hur man själv kan utforma en egen diversifierad portfölj.

Ny utformning av Studier och backtest-sidan

De som är premium-kunder har dels tillgång till Börslabbets kurser som innehåller studier och tester om vad som fungerat på börsen och till många andra studier och backtest. Dessa finns alla på sidan för studier, guider och backtest som nu har fått en ny utformning för att det ska vara enklare att hitta det man är intresserad av. Den uppdateras regelbundet med nya studier och backtest efter de har publiceras.

13 Comments on “Nyheter på Börslabbet”

 1. Hej

  Kul att det tillkommer nya saker på börslabbet! Jag undrar angående global trendföljning om det inte vore bättre att jämföra med något världsindex istället för six return? Vore även trevligt med resultatet i tabell och vilka perioder respektive marknad varit investerad i. I övrigt uppskattar jag börslabbet och den tid jag sparar till annat.
  Mvh Micke

  1. Tack för feedbacken! Ja, det skulle helt klart vara intressant, både att jämföra med globalindex och att presentera resultatet i tabell. Ska se om jag kan fixa till det framöver.

 2. Är det möjligt att få se portföljutvecklingarna i dagar eller veckor i diagrammen? Vore kul att få se skakigheten jämfört med index.

  1. Tack för förslaget! Just nu uppdaterar jag dessa diagram manuellt för att ge en enkel överbild. Men underliggande portföljer ligger på Avanza och Nordnet så skulle framöver kunna lägga upp en screenshot från dessa sidor där man ser dagsutvecklingen.

 3. Kul med uppdateringar! Jag ska hoppa på börslabbet portföljen nu den 1 sept. Men jag undrar hur det blir den dagen börsen vänder neråt. Kommer du fortfarande köpa bolag som passar in på kriterierna (om några bolag gör det) eller ska man stå helt på sidan av börsen när vi befinner oss i björnmarknad (20 % ner)? Eller följer man alltid strategin så länge screenern får fram 5 bolag i varje kategori?

  Tack för en bra sida!

  1. Hej! Ja, Börslabbetportföljen kommer att köpa på som vanligt även vid nedgång eller björnmarknad. Det innebär däremot att den mycket väl kan gå ner med -50 % som det gjort historiskt (du kan se backtest på portföljen här: https://borslabbet.se/backtest-av-borslabbets-kvartalsportfolj/). Men jag har testat olika sätt att minska nedgångarna, exempelvis genom att hedga eller köpa och sälja efter olika trendsignaler: https://borslabbet.se/trendfoljning-och-hedge-pa-borslabbetportfoljen/ Det ger ganska likvärdig avkastning, men något lägre nedgångar. Sen kan man alltid diversifiera portföljen för att minska risken, är bland annat så jag själv gör och testade lite olika portföljsammansättningar med Börslabbetportföljen här: https://borslabbet.se/backtest-av-olika-portfoljstrategier-2001-2016-med-manadsdata/ Hoppas det svarar din fråga!

 4. Hej igen!

  Jag har byggt min portfölj utifrån din investerarfysikerportföljen. I aktiedelen har jag börslabbetportföljen, men har inte implementerat Amerikansk trendande värde och net-nets ännu (kör olika ETF/aktiefonder i denna del idag).

  Om man vill börja med Amerikansk trendande värde idag. Skall man då köpa de som är i listan? Eller bättre att vänta tills ny omfördelning i mars 2019 (om det är då som den kommer att ske)? Samma fråga gäller Net-nets.

  OM du tycker att man skall vänta – vad är ditt förslag att göra under tiden?

  OM man är osäker på net-nets, har du förslag på vad man kan ersätta den del av portföljen med?

  1. Hej! Ja, helt klart kan du utgå från dagens lista. Att uppdatera oftare än årsvis är inget som är problem med någon av strategierna, de går lika bra att uppdatera halvårsvis eller kvartalsvis. På samma sätt går det att investera nu, men sen ombalansera varje år i mars.

   Om du är osäker på net-nets och inte vill lägga den extra tid de tar är det helt klart värt att skippa. Själv har jag den mest för att jag tycker det är en rolig strategi att investera efter, men den utgör endast 1/6-del av sparandet och skulle lika gärna skippa den delen då den inte påverkar så mycket i längden. Som ett bra alternativ skulle jag säga att man kan byta ut den mot Företagsmultipeln (går att läsa mer om här: https://borslabbet.se/info-om-amerikanska-strategier/). Den är i stort sett nästan lika bra som trendande värde i USA och en populär strategi. Den skulle vara näst på tur om jag skulle lägga till en amerikansk strategi.

 5. Hallå!

  Riktigt bra att du fortsätter utveckla sajten! Jag håller med om att det vore bäst om du jämför med något världsindex istället för six return.

  MVH
  Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *