Frågor och svarKategori: AllmäntBästa dagen i månaden att köpa
Peter1507 asked 5 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

connygus replied 5 månader ago

Väldigt intressant! Frågan skulle kunna vara vilka datum som är bäst för Börslabbets strategier. I närheten av månadsskiftet har jag läst, men vore kanske intressant att veta vilka datum specifikt.

Peter1507 replied 5 månader ago

Jag är tveksam till om Henning har dagsaktuell data, det är nog bara månadsvis, men jag kan ha fel.

Här finns diagram som visar hur avkastningen ser ut i genomsnitt beroende på vilken dag man sparar. https://photos.app.goo.gl/b1wWD8oLwxAQ74Ff6

StefanAllerborg replied 3 veckor ago

Hej,
@Peter, först, riktigt intressant det här med dina resultat från dina tester! Du pratar om dag för placering… men vad har du haft (i dina beräkningar) för dag för sälj av befintlig portfölj vid respektive ny kvartalsposition? Har du sålt i månadsskiftet, samma dag som ny placering eller annat alternativ?

2 Answers
Best Answer
Henning Hammar Personal answered 5 månader ago

Hej Peter,

Riktigt roligt att du delar. Är en fråga som kommit upp nu lite på sista tiden här på Börslabbet så gissar att ett flertal andra är intresserade. Intressant att det är så liten skillnad på vilken dag i månaden man ska investera i. Vilken period testade du över?

Har själv inte testat det då jag som du säger inte har gjort mina tester med dagsdata utan endast månadsdata. Har däremot dagsdata för alla aktier så skulle kanske framöver kunna testa vilken dag i månaden som är bäst, men skulle vara helt klart innebära ganska kraftiga beräkningar. När det kommer till just kvantitativa strategier har jag inte sett några detaljerade tester på vilken dag som balansering sker under, endast att det är i slutet av månaden. Tror inte det har något direkt markant betydelse vilken dag och alla mina tester är beräknade utifrån stängningskursen för månaden.

Det har däremot en ganska markant effekt när det kommer till tillgångsstrategier och de på Allocate Smartly har visat att de flesta tillgångsstrategierna är bäst att balansera om kring månadsskiftet, speciellt under de första handelsdagarna. Lite likt ditt resultat där början visade sig vara bättre än mitten, även om det är lite förskjutet. Helt klart intressant!

Guldlock replied 5 månader ago

Jag undrar om det inte har större betydelse vilken kurs man lyckas handla till på själva handelsdagen. Speciellt vid stora intradagsrörselser. Det är frestande att tänka att man avvaktar att köpa en aktie på väg ner i pris och kanske vänta till dagen efter att sälja en aktie som just rasat i hopp om att dagen efter ger en rekyl och och några % bättre pris.

Henning Hammar Personal replied 4 månader ago

Det skulle kunna vara intressant men alltid svårt att avgöra vilken tidpunkt som är den mest optimala och svårt att ta hänsyn till bolagsspecifika händelser. Sett studier som visat att en aktie som tappat i pris efter en bolagsspecifik händelse tenderar att fortsätta tappa i pris och det motsatta. Kortsiktiga mönster på börsen är tyvärr alldeles för volatila för att förutsäga och anpassa efter och påverkas också mycket över tid beroende på handelsmönster på börsen. Det är mycket svårt att säga om en aktie som gick upp ena dagen kommer att falla dagen efter på samma sätt som med börsen i övrigt.

Peter1507 answered 4 månader ago

Hej,
Kul att det var intressant.
Jag testade mellan 2008-2018. Jag kan nog testa över längre period eftersom dessa fonder är ganska gamla. Men det är lite segt, min Excel tar 10 min per beräkning och sen måste jag klippa och klistra alla resultat 31 gånger 🤣 kanske går att göra smartare men jag vet inte hur. Arrays i excel är bra men löjligt långsamt.
Helt klart intressant om du kunde testa på dagsdata för aktier.

Henning Hammar Personal replied 4 månader ago

Ok, tack för att du delar. Förstår att det tar tid att göra i Excel. Gör alla mina beräkningar i Python och en stor anledning till att jag gjort det månadsvis är att det mycket troligt skulle ta timmar att göra med dagsdata. Skulle man endast fokusera på prisdata är det nog klart mycket snabbare.