Frågor och svarKategori: AktiestrategierHur beräknar du sammansatt momentum
Turbojohan asked 2 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

3 Answers
Henning Hammar Admin answered 2 månader ago

Hej!
Jag gör en enklare approach vilket är helt enkelt att ta snittet på 3, 6 och 12-månaders momentum. Alltså, är börsuppgången på 3, 6 och 12- månaders sikt exempelvis 10 %, 30 % och 50 % blir sammansatt momentum (10 + 30 + 50)/3 = 30 %. Jag valde den initialt för att det var den enklare metoden. Har också därefter testat den och det visade sig ha gett bättre resultat än det sätt du nämner. Stora anledningen är att man bättre kommer åt ”frog-in-the-pan” effekten i momentum (går att läsa mer om här: https://alphaarchitect.com/2015/11/23/frog-in-the-pan-identifying-the-highest-quality-momentum-stocks/). Men för sammansatt värde är den metod du beskriver klart bättre då de enskilda nyckeltalen skiljer sig åt.

Turbojohan answered 2 månader ago

Aha då förstår jag hur du gör och uppenbarligen ger den metod du använder bättre resultat.
Men när jag funderar själv på det tycker jag ranking poäng borde bättre uppnå frog in the pan då man ju vill ha en stadig uppgång istället för korta intensiva uppgångar.
Jag tänker att om man beräkna medeltal av 3,6,12 mån får man med aktier såsom Hansa medical eller Finnair för sammansatt momentum, dvs som inte riktigt är frog in the pan och har gått starkt för mellan 6 och 12 månader sedan, men som haltat eller stått stilla de senaste 6 månaderna.
Skulle man räknat ranking poäng skulle sannolikt aktier som dem inte kommit med. Förstår du hur jag tänker? Men jag antar att det är väl bara acceptera att en metod är bättre historiskt utan att jag förstår helt 😀

Turbojohan replied 2 månader ago

Och likadant om vi vänder på det så kan det ju vara en aktie som gått mycket starkt de senaste tre månaderna, men som tidigare gått halvbra, som kommer med som man räknar medeltalet.

Henning Hammar Admin replied 2 månader ago

Ja, förstår vad du menar. Som du säger kan ranking kännas bättre på grund av det. Men det var de resultat jag fick i mina tester. Trots allt skiljde inte resultaten markant åt och båda sätten fungerar. Huvudsaken är att använda momentum. Också enstaka perioder kan vinna beroende på inputparamterar, så finns inget som vinner hela tiden. Att gå på momentum på ett eller annat sätt är det som är huvudsaken. Om det nu är med 3, 6, 9 eller 12-månaders, ett snitt av perioder eller att ranka dem individuellt och sen göra en sammansatt poäng är inte lika viktigt och mer av ett finlir. Det som fungerat bäst senaste 15 åren behöver inte heller fungera bäst kommande 15 år. Det fina med att ta ett enkelt snitt är att 1) det är enkelt, 2) visat sig fungera bra, 3) man är inte lika beroende av att enskilda momentumperioder ska fortsatt fungera bäst.

jensvf answered 1 månad ago

Hej Henning, hoppar på denna tråd. Har du testat dina strategier med momentum med att rensa bort sista månadens avkastning från respektive period för att för en mer kvalitativ momentum? såsom alpha Architect skriver om. 

Henning Hammar Admin replied 1 månad ago

Hej! Nej, det har jag inte. Ska göra lite såna tester framöver och se om man kan förbättra momentum med det. Exempelvis det och att kombinera med standardavvikelse eller Alpha Architects mått på jämn avkastning för en aktie. Kommer i en framtida studie.

jensvf replied 1 månad ago

topp! 🙂