Frågor och svarKategori: AktiestrategierHur beräknar du sammansatt momentum
Turbojohan asked 8 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

5 Answers
Henning Hammar Personal answered 8 månader ago

Hej!
Jag gör en enklare approach vilket är helt enkelt att ta snittet på 3, 6 och 12-månaders momentum. Alltså, är börsuppgången på 3, 6 och 12- månaders sikt exempelvis 10 %, 30 % och 50 % blir sammansatt momentum (10 + 30 + 50)/3 = 30 %. Jag valde den initialt för att det var den enklare metoden. Har också därefter testat den och det visade sig ha gett bättre resultat än det sätt du nämner. Stora anledningen är att man bättre kommer åt ”frog-in-the-pan” effekten i momentum (går att läsa mer om här: https://alphaarchitect.com/2015/11/23/frog-in-the-pan-identifying-the-highest-quality-momentum-stocks/). Men för sammansatt värde är den metod du beskriver klart bättre då de enskilda nyckeltalen skiljer sig åt.

dandagob replied 4 månader ago

Hej Henning! En fundering kring frog-in-the-pan; i boken quantitative momentum använder de sig av ett mått på volatilitet (SD tror jag väl det är) för 12m momentum istället för att använda sig av genomsnittet av ett antal tidsperioder. George på Börsdata hoppas på att kunna implementera längre tidsperioder än 100d på motsvarande mått. Tror du den metoden kan göra momentumstrategierna bättre, och är det värt att eftersträva att sadla om till ett sådant upplägg om möjlighet finns snart? Mvh

Turbojohan answered 8 månader ago

Aha då förstår jag hur du gör och uppenbarligen ger den metod du använder bättre resultat.
Men när jag funderar själv på det tycker jag ranking poäng borde bättre uppnå frog in the pan då man ju vill ha en stadig uppgång istället för korta intensiva uppgångar.
Jag tänker att om man beräkna medeltal av 3,6,12 mån får man med aktier såsom Hansa medical eller Finnair för sammansatt momentum, dvs som inte riktigt är frog in the pan och har gått starkt för mellan 6 och 12 månader sedan, men som haltat eller stått stilla de senaste 6 månaderna.
Skulle man räknat ranking poäng skulle sannolikt aktier som dem inte kommit med. Förstår du hur jag tänker? Men jag antar att det är väl bara acceptera att en metod är bättre historiskt utan att jag förstår helt 😀

Turbojohan replied 8 månader ago

Och likadant om vi vänder på det så kan det ju vara en aktie som gått mycket starkt de senaste tre månaderna, men som tidigare gått halvbra, som kommer med som man räknar medeltalet.

Henning Hammar Personal replied 8 månader ago

Ja, förstår vad du menar. Som du säger kan ranking kännas bättre på grund av det. Men det var de resultat jag fick i mina tester. Trots allt skiljde inte resultaten markant åt och båda sätten fungerar. Huvudsaken är att använda momentum. Också enstaka perioder kan vinna beroende på inputparamterar, så finns inget som vinner hela tiden. Att gå på momentum på ett eller annat sätt är det som är huvudsaken. Om det nu är med 3, 6, 9 eller 12-månaders, ett snitt av perioder eller att ranka dem individuellt och sen göra en sammansatt poäng är inte lika viktigt och mer av ett finlir. Det som fungerat bäst senaste 15 åren behöver inte heller fungera bäst kommande 15 år. Det fina med att ta ett enkelt snitt är att 1) det är enkelt, 2) visat sig fungera bra, 3) man är inte lika beroende av att enskilda momentumperioder ska fortsatt fungera bäst.

jensvf answered 7 månader ago

Hej Henning, hoppar på denna tråd. Har du testat dina strategier med momentum med att rensa bort sista månadens avkastning från respektive period för att för en mer kvalitativ momentum? såsom alpha Architect skriver om. 

Henning Hammar Personal replied 7 månader ago

Hej! Nej, det har jag inte. Ska göra lite såna tester framöver och se om man kan förbättra momentum med det. Exempelvis det och att kombinera med standardavvikelse eller Alpha Architects mått på jämn avkastning för en aktie. Kommer i en framtida studie.

jensvf replied 7 månader ago

topp! 🙂

dandagob answered 4 månader ago

En relaterad fråga – i värdestrategin har jag för mig att man exkluderar banker, investmentbolag och fastighetsbolag (?). Gör du samma i sammansatt momentum, trendande utdelning och trendande kvalité? 
Mvh

Henning Hammar Personal answered 4 månader ago

Hej! Ja, det stämmer. För kvalité är det av liknande anledning då banker, investmentbolag och fastighetsbolag redovisar avkastning på eget kapital på annat sätt än vanliga företag. Sammansatt momentum och trendande utdelning behöver inte det vara fallet, men i mina backtester visade sig att dessa också gick bättre om man exkluderade finansiella bolag, så därför var det bäst att exkludera det i alla strategier helt enkelt då det ger någon procent bättre avkastning.

dandagob replied 4 månader ago

Stort tack för snabbt svar!