Marknadspåverkan och gräns för aktier i screenern

Frågor och svarKategori: AllmäntMarknadspåverkan och gräns för aktier i screenern
mickesyd asked 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Henning Hammar Personal answered 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

mickesyd replied 4 år ago

Tack för snabbt svar!

Då har du lite koll på saken i alla fall, gött. Vad tänker du är en rimlig gräns för påverkan?

Såklart är illikvida aktier (och andra illikvida tillgångar för den delen) en bra investeringsgrund kvantitativt. Jag tänker bara på det att många bolag även på över miljarden kan vara väldigt illikvida, och likviditet kan vara en bättre gräns än marknadsvärde. För lågt marknadsvärde är precis som låg likviditet en bra kvantitativ grogrund för avkastning. Med omsättning som gräns istället för marknadsvärde så kanske man kan gå ner i bolagsvärde i vissa fall, jag tänker att effekten utjämnar eventuellt tapp man har för att man går miste om vissa illikvida bolag om man byter till en värdegräns till omsättningsgräns

Henning Hammar Personal replied 4 år ago

Hej igen! Omsättningsmässigt tror jag att ca 1 miljon per dag kan vara en rimlig gräns. Under det blir det för liten likviditet för att ta upp aktien. Men sen kan det ligga mycket i orderböckerna vilket ändå sväljer köp och sälj, så alltid svårt att gå på omsättning. I alla fall är det inte många aktier som är så pass illikvida i Börslabbets listor.

Ja, som du säger skulle det kunna vara att föredra men tyvärr svårt att testa. Också alla amerikanska tester utgår från marknadsvärde då de ser det som en bättre indikator på hur lätt/svårt det är att ta en större eller mindre position. Också sett tester på hur stor påverkan en större portfölj har på själva strategin, men då måste man upp i ganska mycket pengar för att påverka bolag i över 1 miljard i marknadsvärde. Än så länge är det inte så mycket kapital som förvaltas efter Börslabbets strategier och det finns en del sätt att sprida ut det om det börjar bli mer framöver med automatiska uppdateringar och så vidare.