Hej! Kollade upp artikeln och var helt klart intressant. Som jag nämnde ovan var är just handelskostnaden det som talar emot, men som han visade på InvestingForALiving så är omsättningen endast 10-20 % (alltså man byter ut 10-20 % av strategierna varje år) vilket tyder på en ganska låg kostnad (0,1-0,2 % per år totalt om det kostar 1 % att byta strategi). Om man jämför det med runt 100-200 % för Global trendföljning är det ju klart mindre. Sen kan det bli högre då det är bara 4 strategier här på Börslabbet mot de 11 han testade (vilket är liknande antal som i Global Trendföljning), men om man kanske lägger till de primära faktorerna (endast sammansatt värde etc) så kan det bli mer i likhet. Vore helt klart intressant att testa och skrivit upp det som ett intressant backtest att göra. Topp 2 skulle i så fall troligen vara mest intressant som du säger.
Intressant. Ja, tänker främsta anledningen till att köra momentum mellan strategier är för att minska nedgångar och få bättre riskjusterad avkastning. Sen var det intressant att som under de senaste 2 åren se stora skiften mot vad som fungerar på kort tid (en vecka eller så). Så vore intressant att se hur väl momentum på strategier fungerar. Hysteresis (att enbart skifta om en viss strategi är X % under den andra) eller kvartalsvis ombalansering skulle vara intressant att testa i så fall. Har det på min “intressanta saker att studera” i vidare studier på trendföljning.
Rent konkret, hur skulle man bestämma momentum på en strategi? Vilket aktieinnehav? Ett som ombalanseras varje månad eller? Addera de tre senaste månadernas “månadsinnehav” för att få 3-mån avkastning?
Bra fråga. Jag hade tänkt mig rent konkret att ta avkastningsgrafen för en kvartalsvis ombalanserad portfölj och utvärdera momentum på. Skulle nog säga att en kvartalsvis uppdaterad strategi bäst mäter momentum för strategin, men kan skilja sig åt en del enskilda år. Det du påpekar är just svårigheten i hur man ska utvärdera momentum, finns många parametrar för att komma fram till hur man ska mäta momentum och sen blir en del jobb för att utvärdera momentum vid implementering. Sen som denna studier visar kan avkastningen variera markant enskilda år beroende på hur man mäter en strategi: https://borslabbet.se/topp-5-vs-10-aktier-och-kvartalsvis-vs-arsvis-ombalansering/ Av den anledningen kan det bli ganska problematiskt med att man överanpassar regler efter ett visst resultat men som inte sen fungerar bra framöver.
Intressant! Jag får mer och mer känslan av att även om konceptet med momentum på strategier är väldigt tilltalande så är risken stor att man skulle gå bort sig i verkligheten. Att diversifiera med flera strategier är förmodligen det smartaste i slutändan – lite mera safe bet. Tack för alla bra svar!