Öka avkastning genom belåning?!

Frågor och svarKategori: PortföljÖka avkastning genom belåning?!
Manzzy asked 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

NicklasKarlsson replied 2 år ago

Hej Manzzy,
Skulle du kunna uppdatera hur det har gått för dig. Jag går själv i dessa tankar. Har mailat Henning i hopp om att det ska finnas lite tester för hur det påverkar. Jag undviker helst tankevurpor och inser efter att ha läst här att jag glömt ta med faktorn med volatilitet i mina tankar. Har dock inte funderat färdigt men lyssnar gärna på andra.

Med vänlig hälsning

Nicklas

Manzzy replied 2 år ago

Hej!
Jag tror fortfarande på belåning som ett verktyg som kan förstärka effekten av ens investeringar. Hade exempelvis tagit mig x antal år att skrapa ihop till det blancolån jag tog för 1,5 år sedan – nu har jag fått ta del av utvecklingen från dag1. Utvecklingen i sig är inte så intressant med en tid på 1,5 år men jag har nog ändå gjort en 10-15% på initiella lånebeloppet under en period av stor kvantitativ underprestation.
Fråga på om det är nåt specifikt du undrar.
Mvh,
Måns

NicklasKarlsson replied 2 år ago

Min tanke var att lägga mig på bottennivån av belåningsvärdet för att få den lägsta räntan. Vid stor volatilitet har jag tänkt mig att max komma upp på nivå 2 för att undvika nivå 3 med ränta på över 6%.

Jag vet att Nordnet/Avanza kan ändra belåningsvärdet men då är min tanke att motverka negativa effekter med mitt buffertspar kortsiktigt.

Hur tänker du kring det resonemanget? Som sagt så är jag bara i början av min tankebana 🙂

Manzzy replied 2 år ago

Avanza och Nordnet hade för dåliga villkor när jag skulle ta lån, så undersök det noggrant. Exempelvis fick jag inte lånet med bra ränta för Börslabbeta portfölj eftersom aktierna inte hade bra belåningsvärden eller var med i deras listor. Utrifrån deras modeller är det ju riktiga “skitbolag” vi köper. Hojta gärna till om det ändrat sig 🙂

Så det enda alternativet jag kom fram till här var att antingen ta deras 6% lån men då var det mer förmånligt att istället ta ett vanligt blanco-lån.
Risk för tvångsförsäljning blev då också i princip obefintlig. En ränta på 5% kanske är skrämmande men tänk på att den egentligen är 3,5% efter ränteavdrag.

Mvh,
Måns

NicklasKarlsson replied 2 år ago

Tack Måns det var goda tankar!

3 Answers
Henning Hammar Personal answered 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Manzzy replied 4 år ago

Hej.
Ja boende är förstås ett sätt om man har den möjligheten. Särskilt genom mäklarfirmor som värderar upp rejält (för att locka dig som kund).

Tack för tipset om Degiro. Testade men fick inget tydligt svar, var tvungen att flytta hela portföljen för att se hur min riskmodell ser ut. Har du någon av dessa strategier där? (Kan ju bli tufft om riskmodellen ändras efter ett år, detta går ju ut på att belåningsgraden är långsiktig.) – Vill ändå fortsätta undersöka detta alternativ. Kanske finns fler europeiska/amerikanska banker som har bättre villkor!

Ringde för ett halvår sedan upp AP7 Såfa för att höra om deras belåning. De har en räntekostnad på 1% (!) genom olika swaps som de kan ta iom att de investerar för miljarder. Sen har jag även testat Minifutures som har en ränta på referensränta+3%. Dock inget som passar för småbolag som vi investerar i.

Bra tips om Nordnet. Dock ger de nordiska/amerikanska väldigt litet/inget belåningsutrymme. Och 18% tycker jag är lite lite, jag strävar efter 50% utan risk för tvångsförsäljning. Men deras privatlån ser också intressant ut med en ränta på ca 3%. Tråkigt bara att detta påverkar ens möjligheter att få bostadslån om man vill det om några år. De kollar ju sällan på ens förmögenhet utan mer på skulderna.

//Måns

Henning Hammar Personal replied 4 år ago

Hej igen! Ja, har Global trendföljning och mina guldinnehav där och kan belåna upp till ca 33 % av deras värde. Är ju endast 3 innehav och blir säkre bättre med flera innehav. Men kan ju också vara annorlunda i deras riskmodell och ETF:erna i global trendföljning är breda ETF:er över stora börsindex. Endast tyvärr det jag kan säga. Intressant det där om AP7 Såfa, misstänker de får till bra belåning. Tyvärr svårt att få till det och exempelvis hedge som många insitutionella förvaltare har tillgång till som småsparare.

Manzzy answered 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Henning Hammar Personal replied 4 år ago

Kul att du delar! Bra poänger och också bra gällande att man kan utnyttja belåning i en strategi med bra riskjusterad avkastning för att få upp avkastningen. En poäng bland annat Alpha Architect gjort många gånger när de gjort sina backtester. Tycker också den sista punkten är bra och lite varför jag varit tveksam till värdepappersbelåning. Något som bland annat Buffett pratat om där han sett duktiga förvaltare som tvingats till tvångsförsäljning och konkurs på grund av just belåning. Inte tänkt på att lånereglerna skulle kunna förvärras under en krasch, men är ju helt klart logiskt med tanke på att alla ser det som en ökad risk. På samma sätt som high yield-bonds och andra osäkra tillgångar får riktigt hög ränta i en krasch. Det som tidigare sågs som säkert blev plötsligt inte det längre och långivarna kräver en högre ränta. Det är gärna det man vill se upp med om man är låntagare.

Peter1507 answered 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Manzzy replied 4 år ago

Hej Peter!
Jag valde att avstå från trendföljning och köra B&H till 100%. Därför tog jag blanco-lånet då det passar för min livssituation nu (inga planer på bostadslån eller liknande de kommande åren).

När jag undersökte trendföljning med belåning så hittade jag Minifutures relativt enkelt på alla index FÖRUTOM japan och pacific ex japan (se ex. BNP paribas). Tror dock inte strategin försämras så mycket om man tar bort dessa (bör undersökas). Man får dock passa sig för knock-out. Jag skulle max ta 2x hävstång då det finns risk att strategin går ner nästan 50% i max drawdown.
Givet att strategin förväntas avkasta mer än riskfri ränta + 3% (kostnad för minifuture) så bör det inte vara någon dålig idé att belåna den. Speciellt inte med lite lägre värderingar!

Trots att jag tog lånet i början av december och att strategierna är ner 10% sedan dess så är jag rätt nöjd med det beslutet. Vi får se vad framtiden säger 🙂

Allt gott,
Måns