Pessimism

Strandpapper asked 5 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Henning Hammar Personal answered 5 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Strandpapper replied 5 månader ago

Precis, det är nog smart att inte avvika så mycket från planen!

Hur ser din målallokering ut just nu? Och när du minskar aktier, blir det då cash eller går du in i något annat som guld tex? Och när du ökar/minskar aktier, är det då i de trendande strategierna eller kan det också vara i global trendföljning eller något annat?

Inte alls dumt att skriva en IPS, har själv skrivit något liknande men ska uppdatera den mot sommaren.

Strandpapper replied 5 månader ago

En fråga till, allokerar du mera i någon av de olika strategier beroende på var vi är i börscykeln, tex mera i värde vissa perioder eller försöker du alltid hålla det jämt på de alla olika?

Henning Hammar Personal replied 5 månader ago

Min allokering är övergripande 60 % aktier, 20 % trendföljning, 10 % räntor och 10 % guld i dagsläget. I slutet av förra året var jag mer för att dra ner på aktier för att öka i guld, föregående år valde jag ha lite mer i aktier (kvantitativa strategier) än trendföljning då jag såg de som attraktiva. Varierat lite beroende på vad som känns passa in i den nuvarande miljön. Problemet är också att jag har mitt sparande utspritt (privat och i företaget) så behöver ta hänsyn till det och kan inte riktigt “optimalt” justera efter cykeln. Så det blir lite justeringar men som sagt, försöker följa målallokeringen.

Nej, vet att det varierar under cykeln men kan inte hitta några bra regler på hur man kan vikta på ett bra sätt (läste exempelvis denna artikel förra veckan: https://alphaarchitect.com/2021/09/02/factor-timing-is-tempting/). Är enklare med rena tillgångsklasser där det går att justera risk. Sen som jag varit lite inne på spelar det inte så stor roll och genom att ombalansera justerar man just kontracykliskt, tror ändå det är det viktiga.

Strandpapper replied 5 månader ago

Okej precis, låter bra. Har funderat på 60% aktier, 30% trendföljning, 5% guld, 5% silver och sedan ha en limit så jag kan investera extra om börsen gått ner mycket men kanske då bara i index för krediten. Får 0,25% fast ränta på det så är ju attraktivt, slipper på så vis sitta med kassa/räntor också!

Henning Hammar Personal replied 5 månader ago

Intressant, det var ju bra ränta så då har du bra möjlighet att justera med belåning istället. Kan dela med mig av att jag håller på att göra en uppdatering av denna studie: https://borslabbet.se/backtest-av-olika-portfoljstrategier-2001-2016-med-manadsdata/ så att den blir liknande omfattning som den för Börslabbets strategier och Global trendföljning. I och med det har jag läst på en del mer om portföljteori och kom in på Bridgewaters allvädersportfölj: https://www.bridgewater.com/research-and-insights/the-all-weather-story Det intressanta med den (egentligen som många andra också visat) är att det kan vara vettigt att diversifiera mera och ta lägre risk i portföljen och sen ha belåning. Alltså att portföljen är diversifierad över olika miljöer och sen viktade till samma risk. Som exempel får en portfölj med 40 % aktier, 20 % trendföljning, 20 % obligationer och 20 % guld samma avkastning som min (60-20-10-10) med 20-25 % belåning, men nedgångarna blir då endast -15 % istället för -25 % under 2001-2019. En intressant sak att tänka på om du har bra alternativ för belåning och vill fördjupa dig mera i det. Blivit hett bland institutionella investerare. Känns konstigt att det i stort sett är värt att ta in 20 % obligationer i portföljen för att sen belåna med 20 %, men intressant nog bättre. Lite komplext och inte helt trivialt. Sen får man ställa det mot att obligationer nu ger negativ realavkastning etc (räknade fram att svenska obligationer gett -7,5 % realavkastning senaste året). Kommer utveckla mer i studien då det är lite svårt att summera lite snabbt.

Strandpapper replied 5 månader ago

Jo, en fördel när man jobbar på bank! Får även fast courtage på 0,1% på svenska och finska aktier. Så funderar på om jag skulle omballansera alla finska och svenska aktier kvartalsvis istället för årsvis (de trendande strategierna). Tror du det är en bra idé då courtaget är rätt lågt?

Intressant, ska läsa artikeln sen.

Kanske inte så dumt att belåna en portfölj med lägre risk, har varit in på tankarna men som du säger så har ju inte obligationer varit så attraktiva på senaste så vet inte riktigt hur man ska tänka där.

Fint, ser framemot uppdatering av studien!

Henning Hammar Personal replied 5 månader ago

Nej, tror tyvärr inte det då det är en del indirekta kostnader i form av spread och växlingsavgifter. Varje byte kostar även om det inte visar direkt i pris. Också har det senaste åren varit något bättre rent avkastningsmässigt (utan kostnader) att ombalansera årsvis. Så bättre att vara på den säkra sidan med kostnader då det inte skiljer så mycket över tid i avkastning.

Strandpapper replied 5 månader ago

Okej, ja det är sant. Kan ju vara skönare också att inte behöva ombalansera så ofta!