Frågor och svarRåvaror
Peter1507 asked 2 månader ago

Hej Henning,   Läste den här och funderar kring global trendföljning. Vad är dina erfarenheter om råvaror som alternativ?   https://omniekonomi.se/a/BRwAjQ   Mvh Peter

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

2 Answers
Henning Hammar Personal answered 1 månad ago

Hej!

Bra fråga. Håller med Anna Svahn att det kan vara bra läge för att råvaror kan vara intressant framöver. Skrev detta inlägg för två år sedan med bilder från samma källa som henne: https://investerarfysikern.se/2017/06/tankar-om-guld-och-guldbolag/

Håller faktiskt på med en uppdatering av studien på Global trendföljning och kommit fram till lite nya slutsatser efter den första som blev publicerad för lite mer än ett år sedan. Dels har det varit något bättre att inkludera råvaror och tillväxtmarknader i strategin sedan 1992. Det gör också att den blir mer lik orginalvarianten av Meb Faber som inkluderar dessa. Dessutom har också då topp 3 gett bra riskjusterad avkastning, vilket i så fall kan vara att föredra än topp 2 när man har flera tillgångar. Nu när också tillväxtmarknader och råvaror varit bland de sämre tillgångarna senaste 10 åren kan det tala för dem framöver (plus att deras tio sista år drar ju ner avkastningen mot en längre tidsperiod). Är fortfarande ett pågående arbete, men är mina initiala slutsatser.

Så det kommer nog en uppdatering under året där både råvaror och tillväxtmarknader inkluderas i Global trendföljning. Skillnaden är inte stor, men under perioder där tillväxtmarknader och råvaror går bra (som under 2000-talet) är det klart gynnsamt. Än är vi inte där men det kan komma framöver.

jensvf replied 1 månad ago

Tittar du även på fastigheter? Nu har ju avanza släppt en Tracker som följer ett svenskt fastighetsindex.

Jag har i snart två år kört Top 3 av
Global aktiefond
Tillväxtmarknader
Råvaror
Sverige
Obligationer
Guld
Fastigheter (Länsförsäkringar fastighetsfond)

Har backtestat i portfoliovisualizer från 1973 och Top 3 har gett 1.12 i sharp, CAGR 19.24 (snitt 1, 3, 6, 12 mån) och MDD på 21 %. Använt data från amerikanska REIT omräknat i SEK innan 1995 och Länsförsäkringar fastighetsfond efter 1995.

Har förvånande inte gett någon fördel att dela på USA och resten av världen (Japan, Europa och Pacific), i vart fall inte om man inkluderar fler tillgångsslag som råvaror, fastigheter och tillväxtmarknader också. Det är betydligt lättare att implementera också genom att bara köpa en global fond istället för flera. Har använt absolut momentum istället för Glidande medelvärde. Tycker det är lättare att implementera då man bara rankar allt varje månad och behöver inte stämma av MA för varje tillgång. Kör vanliga fonder för att undvika courtage och spread men då måste man ha en värdepapperskredit så att man kan lägga köp och säljordrar samma dag och bara använda fonder som har köp och sälj samma dag. Lite mer pill men blir kostnadsfri ombalansering varje månad. Tar gärna feedback om du tror jag gjort någon stor tankevurpa. Tanken är att det ska fånga essensen av Fabers studier av TAA 🙂

Tack för en riktigt bra sida!

Henning Hammar Personal replied 1 månad ago

Intressant upplägg! Har inte kollat på fastighetsfonder för tillfället men misstänker att de skulle öka avkastningen då de gett bra avkastning över tid. Valde att fokusera på det som gick att handla via ETF:er hittills för att snabbt och enkelt handla dessa. Som du säger kan det vara intressant nu med Avanzas trackers och för att få en bredare exponering. Speciellt under perioden 2000-2005 var det ju intressant i diversifierande syfte. Ska kolla på det med uppdateringen av studien.

Kul att höra hur du lägger upp det med att handla i fonder så att du får igenom handel samma dag. Själv undvikit just fonder på grund av det och istället använt DeGiros låga courtage för Europeiska ETF:er (https://borslabbet.se/global-trendfoljning-med-europeiska-etfer/). Kört detta i ett år nu och lagt totalt 0,13 % i courtage (tillkommit lite växlingskostnader, men går att undvika i längden genom att använda EUR konto).

Peter1507 replied 2 dagar ago

Intressant att handla med fonder istället.
För min egen del tycker jag det är lite svårt att handla aktier och ETF:er eftersom man nästan alltid köper för dyrt. Man lägger en order och ser att värdet sticker förbi, sedan justerar man successivt tills det blir köp för att då inse att man köpt till dagshögsta. Kanske bara är jag… 😛

Vill du dela med dig av vilka fonder du använder? Jag tittade igenom nu och hittar inte jättemånga som köper och säljer samma dag, och som samtidigt har rimliga kostnader.

Henning, det ska bli spännande att se din uppdatering av global trendföljning. När publicerar du den tror du?

Mvh Peter

jensvf replied 2 dagar ago

Självklart! fattar vad du menar 🙂

Globaltfond: SPP Global Plus (eller Länsförsäkringar global index)
Sverigefond: SPP Sverige Plus (eller Länsförsäkringar Sverige index)
Tillväxtmarknader: Cicero Emerging Markets Index
Fastigheter: Länsförsäkringar fastighetsfond
Guld: Guld AVA (certifikat)
Obligationer: AMF Räntefond Lång
Råvaror: Handelsbankens råvarufond

Jag göra avstämning på morgonen den första börsdagen varje månad och lägger eventuella köp och säljordrar innan kl 13 (då stopptiden är) samma dag. Men viktigt att man har en värdepapeprskredit så du kan lägga köpordrar samma dag som säljordrar så man är investerad back to back så att säga. Vissa fonder har några likviddagar vilket betyder att köp och sälj syns först efter ett par dagar men det påverkar inte investeringstidpunkt (som är samma dag på dessa fonder).

SPP Plusfonderna har en hållbarhets-tilt, om du inte vill ha det kör på Länsförsäkringas global och sverige index fonder.

Handelsbankens råvarufond har ganska många likviddagar men ska vara köp och sälj samma dag (även om det står ”nästadag” på avanza av någon konstig anledning, har pratat med dem om det..).

Peter1507 replied 2 dagar ago

Tack!
Jag ska titta på det och eventuellt sätta upp en ISK med detta. Kan bli intressant att jämföra framöver.
Dock lite bökigt att manuellt sätta sig och räkna ihop momentum för varje fond, för ETF:er kan man med Google Finance och gsheets göra det automatiskt, precis som Henning gjort. Eller har du något tips?

Förresten, varken du eller Henning har korta räntefonder i trendföljing. Någon anledning? I Permanenta portföljen består 25% av korta räntefonder.

Peter1507 replied 2 dagar ago

Angående manuell uträkning, jag gjorde en bevakningslista och såg att det finns data för 1m,3m,6 och 12m på Avanza. Det var bara att kopiera in i gsheets och lägga till formeln. Smidigt!

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yghn1w0H5q469QLZu8eGyz9__dJQzOY-t8Ln3c7U738/edit?usp=sharing

jensvf replied 2 dagar ago

Det är precis så jag gör! 🙂 väldigt enkelt

jensvf replied 2 dagar ago

Jag har spiltan räntefond som out of market fond. I praktiken lägger jag bara den i bevakningslistan och köper den precis som alla andra tillgångsslag med undantag för att om den kommer högst i rankingen så köper jag bara den dvs 3/3, kommer den näst högst köper jag 2/3 och kommer den på tredje plats köper jag 1/3 av hela TAA portföljen (då baserat på att jag köper top 3). Blev lite omständigt förklarat men hoppas du fattar.

Peter1507 replied 2 dagar ago

Jag förstår, smart! 👍

Peter1507 replied 2 dagar ago

Förresten, har testat med korta räntor i portfoliovisualizer likt det du beskriver?

jensvf replied 1 dag ago

Ja det har jag. Ger ca 30 punkter mer i cagr per år sedan 1973 än att ha cash (tbills) som out of market tillgång. Känns som än väldigt liten skillnad och med tanke på räntenivån nu kan man nog lika gärna hålla kontanter när spiltan räntefond rankar topp 3…

Henning Hammar Personal answered 19 timmar ago

Hej! Skapar en nytt svar/tråd för att inte bryta er. Intressant att höra mer om din fond-implementering jensvf! Hållit på att arbeta med Global trendföljning studien och kommer förhoppningsvis släppa den senare i sommar, men har gjort klart tester och så och kan dela med mig av lite preliminära resultat av vad jag hittat:

  • La till flera tillgångar som jag nämnde innan med råvaror och tillväxtmarknader och gav bättre resultat. 
  • Med fler tillgångar är det att föredra topp 3 då portföljen är bredare (i stort sett liknande avkastning för topp 1-3 men klart lägre risk i topp 3).
  • I en bredare portfölj är det bättre att lägga till korta räntor (som du nämner Peter). Innan var det endast med om det varit ett trendfilter. 
  • La till Länsförsäkringar fastighetsfond och det gav något högre resultat. Drygt 0,5 % högre avkastning per år mer i avkastning sedan 1993.
  • Testade också att byta ut de enskilda regionerna mot globalfond som i din variant jens men fick bättre med de enskilda regionerna.
jensvf replied 18 timmar ago

Intressant! ska bli kul att läsa! 🙂

jensvf replied 18 timmar ago

En intressant sak om LF Fastighetsfond är att det mer eller mindre (i var fall i förhållande till avkastning) är en indexkramare till OMX Stockholm Real Estate GI. Indexet har till och med gått lite bättre från indexets start runt år 2000.. Avanzas tracker är baserat på det indexet. data från indexet finns här:
http://www.nasdaqomxnordic.com/index/historiska_kurser?Instrument=SE0004383172

Peter1507 replied 13 timmar ago

Suveränt! Väntar tålmodigt.