Tanken bakom Investerarfysiker-portföljen

Frågor och svarTanken bakom Investerarfysiker-portföljen
Manzzy asked 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Henning Hammar Personal answered 4 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Henning Hammar Personal replied 4 år ago

Kan också tillägga att jag tog fram Investerarfysikernportföljen innan jag gjorde dessa backtester här på Börslabbet. Den utvecklades under drygt 3 år av bloggande (2015-2017) på Investerarfysikern-bloggen och backtestet mest bekräftade att det var en bra portfölj byggd på sunda principer. En anledning till att den inte togs fram utifrån vad som är optimalt i dessa backtester då de inte ens var utförda när portföljen togs fram.

Manzzy replied 4 år ago

Riktigt bra beskrivning, stort tack! Nu förstår jag bättre hur du tänkt.

Jag känner mig fortfarande inte helt bekväm med Trendföljning som strategi – trots mycket läsning – har du tips på någon bok? (har läst trinity portfolio och lite artiklar samt dina tester & kurser)

Är lite nyfiken på vikten av ränta och guld – höjer den också sortino? Känns spontant som att 50/50 B&H och trend borde vara bättre än att inkludera räntan och guld.

bästa hälsningar,
Måns

Henning Hammar Personal replied 4 år ago

Finns ingen bok direkt som just går in på Global trendföljning då det mesta är utifrån en del olika artiklar och liknande. Det som är mest liknande är Dual Momentum av Gary Antonacci och DIY Financial Advisor av de på Alpha Architect: https://alphaarchitect.com/book/ Får själv skriva någon annars 🙂

Det höjer den något men inte så mycket. 50-50 har en Sortino på 2,9 och inkluderar man 10 % räntor och 5 % guld ökar den till 2,97. Ingen markant skillnad direkt. Kan tillägga att räntedelen är mest för att inkludera påverkan av en buffert och guld är mest om man vill ha extra diversifiering. Om man så vill kan man helt klart skippa dessa delar och dela upp det i form av en kortsiktig buffert och en långsiktig portfölj bara bestående av aktier/trendföljning.

Manzzy replied 4 år ago

Strålande, Dual Momentum ska jag beställa. Haha, ja det vore ju något. Jag ställer mig i kö redan nu. En bok och några svenska ETFer så ska du se att Sverige får upp ögonen för kvant-investering 🙂