Test: Förbättra Global Trendföljning

Frågor och svarKategori: TrendföljningTest: Förbättra Global Trendföljning
Manzzy asked 2 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Henning Hammar Personal answered 2 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Manzzy replied 2 år ago

Hej!
Bra tankar, mycket intressant.

– Förstår att index inte passar för att ge signalerna. Förstår även att absolut momentum inte fungerar på börslabbets strategier. Däremot tror jag precis som Meb att relativ momentum på ex. värde och momentum (inkluderat i global trendföljning) kan ge meravkastning. Som du nämner – genom att byta ut aktieindex mot faktorfonder/ETFer så täcker man aktiemarknaden men investerar bara i de bolagen vi vill vara investerade i.

– Svårigheten förstår jag inte riktigt. BlackRock har ju lagt alla sina faktor-ETFer i Irland för att inte Mifid ska stoppa. Ta exempelvis ETFen iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF USD (Acc). Finns på Nordnet. Där får du momentum-exponering mot USA till 0,2% avgift. Tycker man att det blir för många byten hit och dit kan man ju köra momentum och strunta i värde, eller tvärtom.

– Håller med om att sektoranpassa till exempelvis fastighet, teknik är helt fel väg att gå. Men att anpassa mot vetenskapligt belagda strategier bör vara betydligt säkrare än att köpa genomsnittet.

Intressant med testet. Jag var mer inne på att fortfarande behålla B&H delen, men att styra in global trendföljning mer mot faktor-strategierna för extra edge. T.ex. helt enkelt byta ut USA, Europa och Sverige-index mot de lättillgängliga ETFer som finns för faktor inom respektive land. Detta främst för att jag inte vill lägga alla pengar i trendföljning som har stora risker med whipsaws m.m. och likaså inte allt i B&H.

I takt med att aktiemarknader framöver kommer bli allt mer korrelerade, blir det viktigare att vara investerad i rätt bolag (faktor) snarare än rätt land för bra diversifiering.

Henning Hammar Personal replied 2 år ago

Hej igen! Tror jag inte var riktigt klar i mitt svar. Svårigheten att implementera som jag syftade på var att lägga in Börslabbets strategier i Global trendföljning. Då blir det en massa kostnader. Tror som dig och Meb att faktorfonder är vägen att gå. Nackdelen är att de är ganska lika index bara, hade gärna sett mer aktiva såna fonder. Men MSCI USA Momentum Factor som du nämner har ju skiljt sig i avkastning mot vanliga index med ca 4 % per år så kanske det ger tillräckligt mervärde. Då det är amerikanska ETF:er går det alltid att testa runt med Portfoliovisualizers timing verktyg för relativ strength för att se hur det gått de senaste 10-20 åren: https://www.portfoliovisualizer.com/test-market-timing-model?timingModel=4