Val av bank

Frågor och svarVal av bank
Knut asked 2 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Best Answer
Henning Hammar Personal answered 2 år ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

Tobias Wiren replied 2 år ago

Hej,
Jag funderar på att öppna ett konto på DeGiro för investering i Guld ETF (ex Wisdom Guld ETF) och utländska och svenska EFT:er för Global Trendföljning.
Hade tänkt att köra det i en ISK. Är det lämpligt. Fungerar beskattning av ISK hos DE Giro på samma sätt som hos en svensk bank, dvs att jag bara betalar
en viss procentsats i skatt per år på kontots värde istället för på de vinster som jag gör, som för ett aktie- & fondkonto.
Bästa hälsningar/T

Henning Hammar Personal replied 2 år ago

Hej!
Det stämmer. Det enda som skiljer sig åt är att om du äger svenska aktier på ISK via DeGiro så behöver du betala källskatt på 30 % (som du inte behöver med en svensk mäklare). Du kan läsa mer i detta inlägg som nämns ovan: https://enpassivinkomst.se/426-isk-kallskatt-degiro Men det bör inte beröra något av de innehav du tänkt ha där på konto.

Jag själv kör just DeGiro för de syften du tänkt för att det ger lägst avgift vid byten (då flera ETF:er handlas courtagefritt där). Det är vissa ETF:er som har utdelning, men då de är noterade på Irland betalar man ingen källskatt på deras utdelning. Så det bör inte dras extra skatt mer än ISK:s schablonskatt.

Notera att detta gäller ETF:er. Om du tänkt investera utomlands i enskilda aktier är KF att föredra. Där fixar Avanza och Nordnet återbetalning av källskatten åt dig och har dessutom aktieutlåningsprogram som ger lite extra pengar.