Frågor och svarKategori: TrendföljningXACT Högutdelning
jensvf asked 7 månader ago

Du har inte tillgång till denna sida. Bli medlem på Börslabbet, uppgradera medlemskap eller logga in för att se sidan.

1 Answers
Henning Hammar Personal answered 7 månader ago

Hej! Svårt att säga exakt men kan fungera i en taktisk tillgångsstrategi. Notera att den investerar i hela norden, så man får i så fall nordisk täckning. Jämför man med XACT Norden 30 verkar den ha gett lite högre avkastning (några procent) senaste året, så kan vara en fördel över tid. Men har svårt att säga exakt hur bra denna typ av smart beta ETF är i en taktiskt portfölj, exempelvis gav det inte någon extra avkastning att inkludera svenska eller europeiska småbolag i mina tester för Global trendföljning, trots att de gett högre avkastning över tid.
 
Fokuset är också ganska stora bolag och med bred diversifiering, så den extra avkastningen kommer vara ganska låg för en sådan smart-beta ETF. Exempelvis är avkastningen för topp 10-20 bolag efter direktavkastning på large cap (> 10 miljarder kronor i marknadsvärde) i linje med ett likaviktat index för hela large cap. Stora fördelen är just likaviktningen, som gett några högre procent avkastning än ett marknadsvärde viktat index (2-3 % sedan 2001). För att få bra kvant/faktor avkastning gäller det att investera i mindre bolag vilket dessa stora ETF:er inte gör/kan. 

jensvf replied 7 månader ago

Stort tack för utförligt svar! 😊

jensvf replied 7 månader ago

Kom på en fråga till 🙂 har du testat dina strategier bara på smallcap? DVS samma regler som dina strategier men man inkluderar bara bolag exmepvis med börsvärde mellan 500 MKR – 1000 MKR Om nu det stora värdet att vinna ligger just på dessa bolag.

Henning Hammar Personal replied 7 månader ago

Ja, det har jag, har testat att ha maxgränser på 2000-10 000 MKR. Var i stort sett liknande resultat, kanske någon procent bättre. Men viktigt också att komma ihåg att det varit en bra period för småbolag, så varit lite återhållsam att ha en maxgräns överlag. Senaste 15 åren har småbolag gått bäst, kommande 10-15 år kan det vara stora bolag (de gick bra på 90-talet), så därför är det oftast bäst att inkludera alla.

jensvf replied 7 månader ago

ok stort tack! 🙂

jensvf replied 7 månader ago

ok stort tack! 🙂