Teknisk analys: RSI och oscillatorsmått

Henning HammarStrategierLeave a Comment

Teknisk analys är något många investerare antingen älskar eller hatar. Nya investerare faller oftast för teknisk analys då det är lätt att sätta sig in i. Andra anser att teknisk analys anses som ett slags hokus pokus i likhet med att spå i teblad, där man försöker hitta något i helt slumpmässiga mönster. Trots det finns det många som visat att teknisk analys går att använda till att tjäna pengar på marknaden. Som med allt annat i investeringar är det bra att utvärdera hur bra verktygen fungerar genom att genomföra ordentligt med tester.

En del av det som skrivs om här på Börslabbet kan tolkas som teknisk analys. Trendföljning, momentum och 200 dagars glidande medelvärde anses av flera att det klassas som teknisk analys. Men man kan också tolka det som olika varianter av en underliggande momentumeffekt på börsen. Den stora skillnaden är oftast att man ser att effekten som ligger till grund är momentum, inte att grafen ser ut på ett visst sätt.

RSI och oscillatorsmått

Några andra teknisk analys-termer som inte har skrivits om här på Börslabbet är RSI och liknande oscillatorsmått, t.ex. MACD och Stochastic som finns att använda på Avanza. De används oftast för att indikera om det är överköpt eller översålt läge på börsen och i diverse aktier. RSI står för Relative Strength Index och mäter antal dagar som börsen stängt upp mot ner och ges ett värde mellan 0 och 100. Ett värde under 30 indikerar översålt och över 70 indikerar överköpt. Med detta kan man mäta den korta trenden i aktier och index.

En hängiven följare till Börslabbet delade en intressant studie av Investtech. De testar just tesen om vad som är bäst att köpa. Förvånande nog kommer de fram till att det faktiskt inte är bäst att köpa när det är översålt, utan är bäst att köpa när det är överköpt. Att köpa överköpta aktier gav en avkastning på ca 3 % mer än index de efterföljande tre månaderna, medan om man köpt översålda aktier gav det 3 % mindre avkastning än index. Det indikerar att RSI snarare ska användas som ett momentum-mått, att köpa aktier som har hög RSI innebär att man köper aktier med bra momentum.

Därmed ska man snarare använda RSI till det motsatta än vad de flesta använder det till. Hög RSI indikerar bra momentum, vilket gör att det aktien fortsätter att prestera i närtid. Motsatta med en låg RSI, något som indikerar säljsignal om man ska gå på rena momentum-mått. Nu är inte studien utförd på specifika momentumaktier, så det kan vara svårt att kombinera.

RSI och börsen

Som studien visar är RSI snarare en indikator för momentum och man ska avvakta att använda det för det motsatta. Vi kan också kolla på breda index på vad RSI visar. Nedan är utvecklingen för OMXS30 under senaste 3 åren fram tills augusti. Som vi ser nedan kan vi se två korrelationer. När börsen är på väg upp (över SMA200), tenderar RSI vara oftast runt den blåa linjen (70) och sällan under 30. När börsen är på väg ner (under SMA200), tenderar RSI vara låg och runt den röda linjen (30) och sällan över 70. Därmed är det oftast bättre att vara investerad när RSI visar på styrka och inte vara det när RSI visar på svaghet.

Summering

Som slutsats kan man använda teknisk analys, glidande medelvärden och oscillatorer som RSI alla som mått på momentum. Mean reversion, i form av återgång på kort sikt från överköpt och underköpt läge, funkar oftast på längre sikt (år) men inte så bra på kort sikt. Många av verktygen som finns idag är utvecklade under 70- och 80-talet då dessa trender fanns, men mycket av detta är utnyttjat av hedgefonder och slutat fungera. Trots det verkar momentum fungera fortsatt bra och indikatorerna är ytterligare verktyg för att utnyttja denna effekt på börsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.