Global trendföljning med europeiska ETF:er

Henning HammarStrategier, Trendföljning12 Comments

För några månader sen tog jag fram Global trendföljning för svenska ETF:er här på Börslabbet eftersom man inte längre kan investera i amerikanska ETF:er. Däremot kan det för vissa lämpa sig bättre att investera i Europeiska ETF:er än svenska, då dessa dels erbjuder lägre spread och finns som courtagefria ETF:er via nätmäklaren DeGiro (som för övrigt har ett högt courtage på 0,24 % på svenska ETF:er). I detta inlägg tänkte jag gå igenom hur man enkelt kan implementera Global trendföljning med just europeiska ETF:er och vad det skulle kosta (det är samma strategi som den med svenska ETF:er, bara att man implementerar den med andra instrument).

DeGiro har som sagt flera courtagefria ETF:er som går att hitta här. I stort sett är alla marknader som är med i global trendföljning med i listan förutom Sverige, men denna går enkelt att byta ut mot en nordisk ETF då 50 % av de nordiska markanderna utgörs av Sverige och de har i stort sett haft samma utveckling historiskt. De internationella marknader går det enkelt att hitta bland iShares ETF:er som också är världens största ETF-förvaltare.

Följande blir ETF:erna (med avgifter och ISIN nummer):

 • Amundi Nordic, avgift 0,25 %, ISIN LU1681044647
 • iShares Europe, avgift 0,12 %, ISIN IE00B1YZSC51
 • iShares Japan, avgift 0,59 %, ISIN IE00B02KXH56
 • iShares S&P 500, avgift 0,07 %, ISIN IE0031442068
 • iShares Pacific ex Japan, avgift 0,2 %, ISIN IE00B52MJY50 (inte courtagefri)
 • ETFS Physical Gold, avgift 0,39 %. ISIN JE00B1VS3770

I snitt blir den årliga avgiften 0,27 % per år vilket är i linje med de svenska ETF:erna. Den stora besparingen är att man kan utnyttja gratis courtage och den lägre spreaden för att dra ner förvaltningskostnaden i strategin. Genomsnittlig spread är på under 0,1 % för dessa ETF:er mot 0,2-0,3 % för de svensknoterade ETF:erna. Om man behöver betala courtage blir detta också lågt, endast 0,04 % för en affär på 100 000 kr. Något att notera är att DeGiro tar ut en kostnad per börs och att alla fonder ovan finns på Euronext vilket minimerar kostnaden för antalet börser.

Sen är det viktigt att ställa om till manuell växling när man ombalanserar mellan ETF:erna i euro för att få ner växlingskostnaden vilket enkelt görs genom “Valutahantering” under inställningar. I övrigt är automatisk växlingskostnad att föredra när man gör ett inköp från SEK då den ligger på 0,1 % (beror på belopp). Istället för obligationsfond kan man ligga i svenska kronor på kontot då räntan ändå är så låg, alternativt köpa XACT Obligation om man tror att det extra courtaget och avgiften vägs upp av räntan.

Totalt blir kostnad ca 2,7 x 0,1 % + 0,27 % = 0,54 % per år, vilket är drygt hälften jämfört med det svenska alternativet.

I stort sett är denna strategi likvärdig med Global trendföljning med svenska ETF:er, bara att skillnaden är att man köper ETF:er som är utgivna i euro istället för SEK. Som svensk investerare är det fortsatt bäst att gå efter signaler i SEK så som de i trendverktyget, då det är resultatet i kronor man är intresserad av.

Jag hoppas att detta inlägg har gett lite mer information för att implementera global trendföljning med europeiska ETF:er. Jag själv har ett sparande hos DeGiro och kommer både implementera denna variant och Global trendföljning i svenska ETF:er. När jag gjorde de första inköpen skedde det smidigt och enkelt och om ni har några praktiska frågor är det bara att ställa det på Frågor och svar. Vilket sätt som passar bäst är upp till en själv att avgöra beroende på vilken aktör man är nöjd med och storleken på kapital. Meningen med detta inlägg var att visa på ytterligare ett sätt att implementera Global trendföljning.

12 Comments on “Global trendföljning med europeiska ETF:er”

 1. Stor tack för detta efterlängtade inlägg, Henning!

  Nu blir det lite go kvällsläsning – av denna artikel och av faktablad. 🙂

  Dock, som vanligt när jag försöker mig på att begripa hur DeGiro fungerar blir jag förvirrad allt som oftast.

  Jag hittar mycket riktigt Amundi Nordic FR0010655738 på Euronext Amsterdam i PDF-listan över ETF:er med gratiscourtage. Men när jag försöker mig på att hitta den som inloggad på DeGiro ser jag den bara handlad på LSE och SWX. Och då åker jag på courtage förmodar jag. Och extra årsavgifter för dessa börser. Hur gör du för att söka fram denna ETF så att det går att köpa den på EAM?

  Däremot hittar jag AMUNDI ETF MS NOR LU1681044647 handlad på EPA när jag söker på gratis-ETF:er inloggad på DeGiro. Den finns inte med i PDF-filen. Fonden saknar helt investrardokumentation på DeGiro, men om man söker på nätet framgår det att det verkar vara en helsyntetisk fond. Detta till skillnad mot alla iShares-fonder som du vaskat fram, som tycks sträva mot direkt replikering.

  1. Kul att det uppskattas!

   Det verkar som de har bytt ut sin ISIN ticker på den ETF:en eftersom det är LU1681044647 som kommer upp på Amundis hemsida för samma ETF: https://www.amundietf.se/retail/product/view/LU1681044647?xtnp=1&xtcr=1&xtmc=amundi%20msci%20nordic Då den är under gratis-ETF:er i deras interface så verkar det som den ersätter den gamla. Men om du är osäker kan du alltid kolla med deras kundtjänst. De var trevliga och tillmötesgående när jag varit i kontakt.

 2. Jag sitter och jämför med min egen DeGiro-strategi.

  Du har valt iShares MSCI Europe UCITS ETF (Dist) A / IE00B1YZSC51, som är utdelande.

  Hur ser du på att välja den återinvesterande ETF:en iShares MSCI Europe UCITS ETF (Acc) IMAE / IE00B4K48X80 istället? Även denna finns med i PDF:en med courtagefria fonder och båda handlas på EAM.

  1. Tror inte det är så stor skillnad, utdelningarna är inte så stora så gör inte markant skillnad i avkastning om man ändå ombalanserar och investerar regelbundet. Båda bör gå bra och majoriteten av de andra har också utdelningar.

 3. Vad jag kan se gäller gratiscourtage (numera?) bara en transaktion per månad.

  Från pdf:en över gratis-ETF:er :

  DEGIRO erbjuder sina svenska kunder en courtagefri transaktion (ett köp eller ett sälj) per månad i
  följande ETF:er. Varje kalendermånad kan du göra en courtagefri transaktion (köp/sälj) per ETF från
  denna lista (förutsatt att försäljning inte resulterar i en kort position, då tas vanlig avgift ut). Ytterligare
  courtagefria köp kan göras så länge de går i samma riktning (ett köp måste följas av ett annat köp)
  inom samma månad och måste ha en volym på minst 1000 EUR / USD (beroende på vilken valuta
  ETF är denominerad i).

  1. Det verkar som de klassificerar de courtagefria köpen som antingen sälj eller köp. Jag själv gjorde exempelvis köp i iShares Japan och iShares S&P 500 vid månadsskiftet maj/juni som båda var courtagefria. Nu vid månadsskiftet var försäljningen i iShares Japan courtagefri, men köpet i iShares Pacific ex Japan kostade. Trots allt var courtaget 0,05 % för detta köp så courtaget överlag kommer oavsett vara billigare än för svenska ETF:er även om man får betala för ena affären (köp eller sälj).

   1. Ja, flera köptransaktioner eller flera säljtransaktioner kan man göra courtagefritt men så fort man har en transaktion i motsatt riktning blir det courtage (snackade med dem).
    Trots allt – som du skriver – lägre courtage och spread kan ändå göra det intressant.

 4. Hej! Mycket användbart detta. Två följdfrågor;

  1. Jag är tittar på möjligheten att utöka modellen med Råvaror och emerging markets. Finns det några verktyg som handlas på Euronext som ger motsvarande exponering? Helst gärna utan utdelning, om möjligheten finns 🙂

  2. För att undvika växlingskostnader vore det ju bra om alla verktyg handlades i Euro – jag är således sugen på att ersätta Xact obligation med antingen en europeisk räntefond alt. helt enkelt ligga lång euron. Vad tror du om det upplägget?

  Mvh

  1. Hej!

   1. Det finns. Exempelvis har du iShares EM med ISIN IE00B4L5YC18 och ETFS ALL COMMODITY med ISIN GB00B15KY989 som är courtagefri hos DeGiro som de ovan som båda handlas på Euronext.

   2. Det skulle helt klart gå. Enda skillnaden blir att huvuddelen av portföljen kommer att följa utveckling i Euro än SEK. Skillnaden mellan dessa är inte så stor, så är man nöjd med det går det helt klart att implementera.

 5. Tack snälla! Måste ju säga att jag snarast ser det som en fördel att OMX byts mot ett bredare index, i en global tillgångsallokering är det ju egentligen ingen nödvändighet att ha möjlig exponering mot den lilla lilla landplätt man händelsevis bor på själv, särskilt inte om man har en hel del andra innehav där så som aktier etc 🙂

  1. Ja, helt klart, man är tillräckligt “home biased” som det är redan med jobb och stor del av sparandet i Sverige. Bra med global diversifiering och om man exempelvis kombinerar Global trendföljning med svenska aktiestrategier eller så får man tillräckligt mycket svensk exponering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *