Årets nobelpris i ekonomi och vad det betyder för oss investerare

Henning HammarAllmänt, Börspsykologi3 Comments

Årets nobelpris i ekonomi (eller rättare sagt Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till minne för Alfred Nobel) gick till Richard H. Thaler för hans bidrag till beteendeekonomi. Det är riktigt kul nyhet för de som är intresserade av beteendeekonomi och beteendefinans. Tidigare Nobelpristagare är bland annat Daniel Kahnemann som skrivit boken “Tänka snabbt och långsamt” som är en riktigt bra introduktion till beteendeekonomi och beteendemisstag. För oss investerare är denna typ av forskning högst relevant, då vi ständigt utsätts för mänskliga impulser.

För en snabb sammanfattning av Thalers forskning rekommenderar jag att läsa Nobelstiftelsens pressrelease och populärvetenskapliga sammanfattning. Thaler har också skrivit två böcker som många inom den finansiella sfären rekommenderat, Nudge och Misbehaving. Själv har jag Misbehaving hemma i bokhyllan och sett länge fram emot att läsa den, nu blir det lite extra roligt när man vet att Thaler fick Nobelpris för sin forskning.

Thalers forskning fokuserar på brister i mänsklig rationalitet och visar varför modeller som bygger på att människor är fullt rationella fallerar ibland. En sådan modell är effektiva marknadsteorin, som i praktiken säger att marknader är effektivt prissatta och det skulle inte gå att slå marknaden eftersom all information återspeglas i priset. Som tur för oss investerare är detta inte fallet, utan vi tenderar att överdriva information och nyheter. Det är just på grund av detta värdeinvestering och kvantitativa strategier fungerar.

Andra effekter som Thaler forskat på är ägandeeffekt och förlustaversion. I ägandeeffekt tenderar man att värdera något man äger högre än det man inte äger och förlustaversion är att vi tenderar lida mer av förluster än vinster. Eftersom vi först räknar det som en förlust eller vinst när man väl säljer en aktie tenderar det att man är mer motvillig att sälja till en förlust än till en vinst. Det är den underliggande anledningen till momentum-effekten, där det lönar sig att köpa bolag som gått upp mer än de som gått ner. Många säljer vid sämsta möjliga tillfälle, som vid börskrascher, för att undvika vidare förlust, medan andra säljer för tidigt, för att ta hem en vinst.

Som nämnt ligger flera av dessa effekter till grund för flera av de kvantitativa strategier som finns här på Börslabbet och är ständigt något man måste motarbeta som aktiv investerare. Både för de som investerar kvantitativt och de som investerar aktivt är det viktigt att läsa på om dessa brister, för att förstå varför man gör vissa misstag och varför strategierna fungerar. Själv märker jag regelbundet hur jag gör dessa brister och är den stora anledning för att ha gått över till kvantitativa strategier. Det är mitt sätt att minimera dessa brister och för att inte hamna i vägen för mitt eget sparande.

3 Comments on “Årets nobelpris i ekonomi och vad det betyder för oss investerare”

  1. Vet om det finns några undersökningar som tittat på om man i större utsträckning lyckas att undvika dessa beslutsfattandefällor om man investerar kvantitativt?

    1. Har inte sett några sådana. Du kan lika gärna ge upp en kvantitativ strategi som en aktiv. Det är oftast därför de kvantitativa fortsätter att funka, för de flesta ger upp. Likaså med de aktiva som lyckas bra. Men man minskar risken med beteendekällor då man minimerar antalet beslut. I en aktiv strategi är det konstant en avvägning om man ska köpa eller sälja, om man ska fortsätta sin strategi eller byta. I en kvantitativ sådan är det endast det sista som gäller. Därför är det bäst att man hitta en strategi som man är nöjd med, annars ger man upp lätt vid minsta motgång.

  2. Tack för svar.

    Personligen känns det enklare att vara långsiktig med en kvantitativ strategi.

    Så tack för tjänsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *