Årsrapport 2019 för Börslabbets portföljer

Henning HammarBörslabbetportföljen8 Comments

Nu är 2019 över och det är dags att följa upp utvecklingen för Börslabbets portföljer för året. Här tas alla portföljer med som funnits vid förra årsskiftet och som investerat i Börslabbets strategier under året. Det är den svenska och nordiska portföljen som investerar efter Börslabbets aktiestrategier samt Börslabbets trendportfölj som investerar i Global trendföljning. Innehaven går att se för medlemmar på sidan för Börslabbets portföljer.

Svenska portföljen

Den svenska portföljen har gett en avkastning på +16,6 % i år och grafen för portföljen visas nedan mot OMXSPI. Detta kan jämföras med index som gett strax ca +35 % för året (OMXSGI). Den lägre avkastningen har främst drivits av att det varit ett dåligt år för momentum (se inlägget om avkastningen för Börslabbets strategier under 2019) vilket påverkat portföljen då den investerar mycket efter momentum.

Avkastning för 2019 för Börslabbets svenska portfölj

Kollar vi under året har portföljens avkastning varit mycket olika relativt index. Portföljen gick bättre än index under första halvåret och det är under det andra halvåret den underpresterat index. Det är i stort sett nu under hösten som momentum har underpresterat, vilket är i likhet med vad som hände under förra året.

Bästa aktien i portföljen under året har varit vindkraftsbolaget Eolus Vind och sämsta aktien har varit forskningsbolaget BioArctic.

I år har vi sett fördelen med att diversifiera mellan olika kvantitativa strategier. Även om momentum varit den strategi som gett bäst avkastning på Stockholmsbörsen senaste 20 åren kan det bli enskilda år då avkastningen kan skilja sig mycket från övriga börsen.

Portföljen kommer att ombalanseras i början av mars nästa gång och då kommer det också implementeras lite förbättringar i portföljen i och med vissa likviditetsproblem som uppstått under året. Mer info och nyheter kommer under kommande månader och med detta en uppdatering av Börslabbets studie.

Nordiska portföljen

Den nordiska portföljen har däremot gått desto bättre då den nu enbart investerar i de trendande strategierna. Avkastningen för året hamnade på 29,3 % för helåret mot ca 32 % för OMX Nordic GI där utvecklingen visas i grafen nedan. Det är likvärdig avkastning som om man skulle investerat i topp 10 aktier efter de trendande strategierna förra årsskiftet.

Till skillnad från den svenska portföljen gav den nordiska portföljen sämre avkastning än index under första halvåret medan den gav bättre än index under det andra halvåret. Det visar också på fördelen med att diversifiera mellan olika marknader när man investerar i kvantitativa strategier.

Bästa aktien i portföljen under året har varit Polaris Media som bland annat äger Göteborgs Posten och den sämsta aktien är oljebolaget DNO.

Under första halvåret investerade portföljen som den svenska portföljen och sedan början av september investerar den årsvis för att minska växlingskostnaderna. Nästa ombalansering sker därför i september.

Börslabbets globala trendportfölj

Börslabbets globala trendportfölj investerar efter topp 3 tillgångar enligt Global trendföljning och är upp med 24 % sedan årsskiftet. Detta i jämförelse med MSCI World som är upp med ca 34 % sedan årsskiftet. Den lägre avkastningen har mycket till grund att global trendföljning låg i defensiva tillgångar vid årsskiftet och såg inte den stora upp- och nedgång som då skedde, se grafen nedan. Därefter har den varit investerad i både aktier och guld. Sedan starten för två år sedan är avkastningen något lägre än index just då portföljen varit mer defensivt investerad.

Sammanfattning

Totalt sett har det varit ett bra börsår och ett helt okej år för Börslabbets portföljer. Även om tanken med strategierna är att slå index på sikt är det inget som sker varje år vilket det gångna året visar. Trots det har avkastningen för året varit 15-30 % för portföljerna vilket är en bra avkastning ett vanligt år.

Det är just dessa år av underprestation som prövar en som kvantitativ investerare. Som vi sett är det tydligt att investera kvantitativt är enkelt men inte alltid lätt. Då kvantitativa strategier är cykliska brukar det leda till större sannolikhet för överavkastning framöver och vi har nu både sett underprestation för flera olika faktorer och det har skett världen över. Det är mycket i likhet med vad som skedde under IT-bubblan och det kommer därför bli klart intressant att se vad kommande år bjuder på.

8 Comments on “Årsrapport 2019 för Börslabbets portföljer”

  1. Skulle vara intressant att se avkastningssiffrorna för Global Trendföljning år för år jämfört med index, gärna enligt nya taktiken med tre innehav, om möjligt.
    Mvh
    Per Nilsson

  2. Tack för ett bra år med bra och intressanta inlägg!

    Funderar lite kring hur courtage, spread och liknande påverkar utvecklingen. Jag sitter och tittar på min implementation av svenska portföljen/global trendföljning, och de har inte presterat lika bra som det som presenteras här. Jag antar att det är väntat att det skiljer en del p.g.a. avgifter och slippage, men det vore intressant att se mer exakt vad det är som påverkar.

    Går det att se utvecklingen för de olika strategierna månad för månad någonstans? Vet inte om det är möjligt, men det vore intressant att kunna jämföra köp/sälj-priser för de olika värdepappren i strategierna.

    Just nu ligger mina strategier på avanza eftersom det var smidigast så, och jag tänkte att eventuella skillnader i avgifter borde vara relativt små, men om så inte är fallet så kanske det är värt att börja titta på alternativ som t.ex. degiro för att få ner avgifterna.

    1. Hej! Ja, det kan skilja lite när man handlar och vad man får ge för aktierna, handelskostnader och courtage. I den svenska portföljen har inköpen gjorts efter att uppdateringen har publicerats här på Börslabbet vid varje månadsskifte. Har loggat alla inköpspriser som jag kan skicka över om du är intresserad. Maila mig på henning@borslabbet.se så skickar jag över. Kan också skicka över innehaven för Global trendföljning och sälj och köp-kurser för de ETF:er som är inkluderade.

      Graferna ovan för aktieportföljerna inkluderar courtage och courtagenivån är 0,25 % (mini). Global trendföljning utgår endast från köp och säljkurser och inkluderar inte courtage då det är beror mycket på storlek av portfölj.

      Har också märkt att courtaget varit kostsamt under året och som jag nämnde ovan under Svenska portföljen så kommer den uppdateras nu vid nästa ombalansering i och med detta. De förändringar som kommer implementeras är just för att minimera dessa handelskostnader och förbättra likviditetssituationen.

  3. Hej o tack för årsstatistiken sen 71. Intressant!
    Är Excel -filen mer detaljerad?

    Hälsningar
    Per Nilsson

    1. Excelfilen med årsdata har samma data som visas. Har också månadsvis utveckling och innehaven som strategin investerat i om du är intresserad. Och alla siffror är med topp 3 innehav.

  4. Tack för det.
    Ja skicka gärna excel-filen med månadsdata. Mkt intressant! Tänkte kolla lite på draw downs och hur strategin uppför sig i olika marknadsfaser, främst runt -02 och -08 när det brakade på rejält nedåt. Lite riskaversiv…
    Mailar senare.

    Mvh
    Per Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *