Avnotering av Xtrackers svenska ETF:er

Henning HammarTrendföljning18 Comments

Nyligen kom Xtrackers med det beskedet att de ska avnotera flera av sina svenska ETF:er från Stockholmsbörsen i slutet av januari. Flera av dessa har tidigare listats som ett alternativ för att investera i Global Trendföljning och om man har dessa får man nu byta ut dem. När det kommer till själva avnoteringen gäller lite olika regler för olika mäklare och bland annat Avanza har valt att sälja alla i deras kapitalförsäkringar sista noteringsdagen.

De två alternativen som står till hands är svenska indexfonder eller europeiska ETF:er. De går att läsa mer om i detta inlägg (för medlemmar) och de listas också under Trendverktyg (för medlemmar). Båda alternativen går att handla billigt och bör ge i stort sett samma resultat över tid som de svenska ETF:erna. Det är också bra att handla i tid så man inte råkar få ETF:er noterade på en Europeisk börs och behöver göra telefonorder eller liknande.

ETF marknaden

Det är lite synd att utbudet av ETF:er minskar här i Sverige. Man kan ändå förstå varför Xtrackers avnoterar sina ETF:er då de innan årsskiftet hade endast 3 % av marknaden. Dessutom gillar vi svenskar indexfonder som dessutom är gratis att handla. Till skillnad mot USA har en stor del av efterfrågan kring ETF:er drivits av institutionella investerare och dessa har i Sverige ändå tillgång till både europeiska och amerikanska ETF:er. Hade ETF-handel erbjudits gratis som det gör hos vissa amerikanska mäklare hade nog populariteten ökat. Den stora anledningen till att de just fanns med som alternativ här på Börslabbet var att alla som implementerar tillgångsstrategier i USA gör det med ETF:er då de handlas direkt. Om man fortfarande vill handla med ETF:er blir alternativet europeiska ETF:er som via DeGiro går att köpa courtagefritt.

Nu blir Xact den dominerande aktören i Sverige och de har populära ETF:er som XACT Högutdelande och XACT OMXS30. Dessa kommer mycket troligtvis fortsatt finnas kvar och deras förvaltade förmögenheter är som större Sverigefonder. Dessutom är deras ETF XACT Svenska Småbolag fortsatt billigaste svenska indexfonden för småbolag och en av få indexfonder för svenska småbolag.

18 Comments on “Avnotering av Xtrackers svenska ETF:er”

  1. Och om jag fattat det hela rätt så är ETF:erna iShares inte möjliga att köpa hos Avanza. Så alltså återstår bara indexfonder?

      1. Ja, det stämmer. Indexfonder blir det bästa alternativet på Avanza. Har inte riktigt så bra koll på trackers men de skulle nog också vara ett alternativ.

        1. Ett tillvägagångssätt som jag tillämpat ibland vid indexfondbyte är att köpa och sälja fonderna samma dag genom att utnyttja en värdepapperskredit. Även om man tvingas betala den högsta räntan blir kostnaden inte så hög under det fåtal dygn som det tar för fondtransaktionerna att genomföras.

          Dock kräver detta att man har tillräckligt hög kredit.

          Dessutom har det nackdelen att det drar in likvider på ISK, vilket dels ger insättningsskatt och dels behållningsskatt vid kvartalsskiften.

          Men nu när Avanza tvingar oss gamla EFT-investerare att agera kan det vara värt att räkna noggrannare på detta tillvägagångssätt. Man slipper ju valutaspread på 0,50%, spreaden på den tyska ETF:en vid köp och sälj samt courtage för köp och sälj.

      2. Jag skulle inte rekommendera någon att köra GT via Avanza eller Nordnet. Courtaget är så högt att det äter upp en betydande del av avkastningen. Kör Nordea eller DeGiro för GT.

  2. Hej!

    Kommer det finnas en uppdatering på indexfondsalternativet i vilken man bör ligga investerad i per månad eller får det bli en egen handpåläggning?

    Mvh

    Jonathan

  3. Och går det att kombinera ETF:er och indexfonder vid trendföljning beroende på vilket område man borde ligga investerad i eller är det bara dumt?

    1. Ja, det går givetvis. XACT:s ETF:er är fortfarande kvar och de går självklart att använda i kombination med indexfonder. Onödigt att exempelvis byta bort dessa nu om signalen fortsatt indikerar investering i dessa.

  4. När jag tittar på globala trendföljande strategier under trendverktyg har USA, Sverige och Sverige small-cap signal för att investera. Sverige 1år visar däremot på över +30% vilket är mycket högre än ex. Nasdaqs index för 1år (strax under 19%).

    Använder man Nasdaqs OMX30-index för Sverige blir istället (mina) signaler USA, Sverige och guld. Hur kommer det sig att det visar så stor skillnad i avkastning? Nasdaqs index är väl inte återinvesterande men jag reagerade ändå på att skillnaden var så stor.

      1. Hej! Bra noterat! Vid avnoteringen av Xtrackers ETF:er ändrades det så att signalerna nu utgår från amerikanska ETF:er i dollar omräknat till kronor som följer respektive index. Tyvärr hade också XACT OMXS30 räknats om från USD till SEK trots att den är noterad i SEK. Det är fixat nu och nu blir resultaten samma som du får, alltså USA, svenska småbolag och guld. Ber om ursäkt för den missvisande kursen.

        1. Tack för svar! Då förstår jag. Återinvesterar de amerikanska etf:erna utdelningen också eller blir det mer likt prisindex för deras kurser?

          Om det är så, får man fråga varför du använder dig av xact etf:er för Sverige och småbolag istället för tex nasdaqs index eller amerikanska etfer som följer omx30 så att alla index är i PI?

          1. Det blev en miss i uppdateringen av verktyget att de svenska ETF:erna blandas med de amerikanska då jag endast bytte ut Xtrackers ETF:er som avnoterades. Xtrackers avnotering blev lite av en överraskning så hann tyvärr inte undersöka det i detalj och missade vid uppdateringen att de amerikanska reflekterar endast prisindex. Bra noterat och nu är verktyget uppdaterat så att alla signaler utgår från prisindex i USD omräknat till SEK (förutom obligationer som endast finns noterad som totalavkastning i SEK). Prisindex och totalavkastningsindex har gett i stort sett samma resultat i tester över tid så ska inte vara någon skillnad att använda det ena eller det andra. Implementeringen i verktyget blir nu likt det i studien här på Börslabbet där alla index är i USD omräknat till SEK. Skillnaden var liten och signalerna för månaden blir detsamma, men viktigt att allt reflekterar samma index framöver. Tack för att du noterade problemet i god tid!

  5. blir lite osäker nu, när jag tittar får jag usa, sverige, små bolag sverige på indexfonder. men du får guld?

    1. Hej! I skrivande stund är det USA, Sverige och småbolag i topp. Men det har skiftat mellan guld och Sverige lite nu senaste två veckorna, de har legat ganska nära varandra så det beror på vilken dag man kollar. Därför blev det guld i slutet av förra veckan.

  6. Hur resonerar du kring alternativet hos Avanza att köra motsvarande ETF:er här istället för vanliga indexfonder som Avanza USA. Det svenska utbudet av ETF:er minskar förstår jag det som men det finns utbud för europeiska och amerikanska ETF:er att handla på Avanza så jag tänker att det borde finnas fullgoda alternativ här?
    Skulle behöva lite guidning här 🙂

    Känner i kölvattnet av Coronaviruset att det hade varit skönt att ha en ETF i förhållande till index just för att veta vad man köper och säljer på för kurs.

    https://blogg.avanza.se/private-banking/2019/12/02/etfer-gor-comeback-redo-att-bredda-din-portfolj/

    1. Hej! Ja, europeiska ETF:er är helt klart ett alternativ som man kan investera genom och är ett av de alternativ jag tagit upp gällande instrument för Global trendföljning här (https://borslabbet.se/etfer-och-fonder-for-global-trendfoljning/). Lyxors ETF:er skulle man mycket väl kunna använda istället för iShares då de verkar ha för samma marknader.

      Nackdelen med att köra det hos Avanza är växlingsavgiften på 0,25 %. Man vill gärna ha det i ett euro-konto istället vilket jag inte tror går hos Avanza. Med en omsättning på ca 220 % per år blir det 1,1 % som försvinner i valutaväxling. Det kan motivera att köra fonder istället, alternativt byta till en mäklare där man kan ha konto i EUR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *