Dual momentum USA – Världen ex USA på Börslabbets trendverktyg

Henning HammarAllmänt, Trendföljning6 Comments

Jag har lagt till nya funktioner på Börslabbets trendverktyg, bland annat Global trendföljning med trendfilter, och nu också Dual momentum för USA/Världen ex USA utöver den som redan finns för Sverige/Global. Dual momentum för USA/Världen ex USA är den originalvariant av Dual momentum-strategin som Gary Antonacci tog fram och innebär att man investerar i antingen USA eller Världen ex USA beroende på vilken som gett bäst avkastning under senaste året. Detta jämförs sen med den riskfria räntan och om avkastningen är högre är man investerad, annars investerar man i obligationer.

Under året har jag gjort tester på både Dual momentum för USA – Världen ex USA och Sverige – Global som man har tillgång till som premium-medlem här på Börslabbet. Dessa visar att avkastningen under 1970-2017 är i stort sett liknande för de två strategierna med något till fördel för USA/Världen ex USA som har en högre avkastning (15,7 % vs 15,0 %) och Sharpekvot (0,72 vs 0,59). Problemet har däremot varit att Sverige – Global är mycket enklare att implementera då det bara innebär att man ska variera mellan tre olika ETF:er eller fonder, medan man  i den andra strategien själv måste sätta ihop en egen fond för att täcka in världen ex USA. Den nya screenern bygger på en viktad variant av olika ETF:er som jag valt att lägga till i Trendverktyget.

Nedan visas screenern som utgår från att antingen investera i USA eller i världen exklusive USA. Vikterna och marknaderna är tagna från Vanguards ETF FTSE All-World ex US (VEU) som är en ETF många i USA rekommenderar för Dual momentum. Enda skillnaden är att mellanöstern, Afrika och Kanada exkluderas då dessa utgör endast några procent av ETF:en och inte finns som ETF:er i Sverige. Resterande marknader finns och går att handla via Danske Banks ETF:er.

För att följa strategien är det bara följa en gång per månad den signal där screenern säger att man ska investera och sen investera i dessa ETF:er. Om det är utanför USA investerar man enligt den viktning som anges ovan. Viktningen är också dynamisk och justeras om en marknad värderas upp mot de andra.

6 Comments on “Dual momentum USA – Världen ex USA på Börslabbets trendverktyg”

  1. Hej Henning
    Jag får börja med att tacka för allt fritt material du publicerar, det är mycket uppskattat.
    Jag provade att mata in ditt excel ovan och kom fram till att “World ex-USA” är 7.7% i 1 års avkastning idag den 1e april. Om jag jämför med VEU i SEK så är den bara 5.5% i 1 årsavkastning.
    Att det blir en avvikelse kan jag förstå men den är lite stor ? Egentligen skall ju Kanada ha 7% andel och då gissar jag att skillnaden blir ännu större ?
    Är detta förväntat ?
    Sen borde man kanske ha räntedelen i dollar också men det kanske saknas ETF alternativ, eller är det ett medvetet val?

    1. Hej,

      Ja, det blir en liten skillnad. Vad det beror på kan vara mycket, exempelvis vad för SEK/USD kurs som DBX ETF:erna räknar med, olika avgifter och så vidare. MSCI och FTSE index är inte helt lika heller och det finns en iShares ETF som reflekterar MSCI ACWI ex USA som är också det index jag utgått från i backtestet. Sen påverkar ju Kanadas andel som inte går att handla osv. Så nog inte förvånande att det kan skilja sig 2 %. Oavsett är det resultatet i de svenska ETF:erna som man fått som svensk investerare och det som är relevant. Huvudprincipen är densamma, man jämför USA med resten av världen. Har testat många varianter och skulle i stort sett gå liknande om man bara valt USA/Sverige, USA/Europa etc. Bara att det är bra att ha det som brett som möjligt.

      Gällande räntedelen i dollar går det att göra så. Men då är det bäst att utgå från signaler i dollar. Men om man hellre vill ha en portfölj utvärderad i SEK går det bra. Det är det jag gjort tester på här på Börslabbet och det har helt klart fungerat bra att ha sina räntetillgångar i SEK.

  2. Jag tittade lite noggrannare på Vanguards ETF:er och deras Europa ETF (VEURX) har gått 5 %-enheter sämre än DBX Europa räknat i SEK och det är nog den stora anledningen till skillnaden. Jag antar att det är den ETF:en som ingår i VEU. Men det kanske spelar mindre roll.

    När jag funderade på räntedel i dollar så tänkte jag att det är inte bara valutan att tänka på utan även att räntan är olika i olika delar av världen. I Europa och Sveriga kanske den kommer bita sig fast vid runt 0 länge så det finns förmodligen mer intressanta räntemarknader att investera i. Man kan använda fonden Skagen Tellus tex eller liknanden för global obligationsportfölj istf svenska räntor

    1. Ok, då är det lite som jag misstänkte att deras metodik är lite annorlunda för index och indexfonderna.

      Ja, det kan helt klart vara vettigt. Är ju 2 % kortränta i USA mot -0,5 % här i Sverige. Kan mycket väl vara liknande skillnad kommande år.

  3. Hej Henning tack för svar.
    En sista fråga. Jag tolkar det som om att du kör både Dual momentum Sverige/Världen och USA/Ex-USA med signaler i SEK ?
    Jag läste din andra blog 20150711 (https://investerarfysikern.se/2015/07/insikter-om-dual-momentum/) och där verkar du tveka på om man inte borde köra signaler i USD pga av häftiga svängningar av USD/SEK valutan ? Är den tvekan nåt du övergivit ? Det är en gammal post…
    Jag förstod det som om att du var orolig att häftiga valutarörelser skulle ge “falska signaler” om man har signaler i SEK. och att signaler i USD ger färre byten och lägre volatilitet.

    1. Hej! Ja, det stämmer, det är för att man som svensk investerare oftast bryr sig mer om vad utvecklingen är i svenska kronor. Har efter det testat som du länkat till gjort flera tester här på Börslabbet med både USD och SEK signaler och båda har fungerat bra. Som sagt, är man bekväm med att helt utgå från USD fungerar det bra då det är orginalvarianten. Men SEK har också det fungerat helt okej, även om det blir lite skillnad i och med att växelkursen ändras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *