Hur många aktier varierar på screenern från månad till månad?

Henning HammarAllmänt8 Comments

Jag vill vara så transparent som möjligt när det kommer till de val och verktyg som finns här på Börslabbet. Själv tycker jag att det är extremt viktigt att veta vad som sker i de val som görs, speciellt när man ska investera sina egna pengar. Det är också bakgrunden till varför jag började spara på egen hand och därefter starta denna tjänst, för att komma bort från finansvärldens “svarta låda”-produkter där man inte får full insikt i vad som sker.

Ett av de val som är gjorda här på Börslabbet är att uppdatera screenern månadsvis. Det finns flera anledningar till detta vilka är följande:

  • Det sker oftast inte så hög omsättning på listorna från månad till månad.
  • Det blir inte ett överflöd av information, man kan spara månadsvisa screens och sedan gå tillbaka till dessa.
  • Trovärdighet. Genom att visa de månadsvisa screenern på bloggen går det att alltid “back-tracka” Börslabbets tjänster.
  • Kan lägga mer tid på att få med rätt aktier. Ett exempel är SCA som var tvungen att sållas bort senaste månaden på grund av den avknoppning de gjorde. Aktier som gjort split eller på annat sätt inte ska vara i screenern hamnar lättare där om det uppdateras oftare eller automatiskt.
  • Håller nere kostnaderna i och med att det t.ex. blir en fjärdedel så mycket arbete jämfört med veckovis screen, vilket gör att en prenumeration på Börslabbet inte blir alltför dyr.

Den första punkten är ändå den främsta och kan vara intressant att dubbelkolla. Så hur många aktier byttes ut på screenern nu mellan juni och juli?

Nedan är hur många av topp 10 bolag på de olika screenerna som är samma:

Trendande värde: 7 av 10 bolag

Trendande utdelning: 8 av 10 bolag

Trendande kvalitet: 9 av 10 bolag

Sammansatt värde: 8 av 10 bolag

Sammansatt momentum: 6 av 10 bolag

Snitt: 7,6 av 10 bolag är samma

Strax över 2 av 10 bolag bytes ut på screenern, vilket kan anses väldigt lågt. Därmed är spelar det inte heller mycket roll om när man investerar under månaden, då i stort sett alla aktier är detsamma. Och de 2 aktier som byttes ut hamnade troligen i topp 20 ändå, så man investerar ändå i bland de billigaste och mest trendande aktierna på marknaden.

Jag hoppas detta ger lite mer ljus på hur Börslabbet funkar och varför screenern uppdateras månadsvis. Som märks är det ändå ganska konsekvent vilka bolag som är i topp. Själv har jag märkt att många bolag kan finnas i topp i åratal, ibland då de fortsatt är lågt värderade men ändå gett bra avkastning, ibland för deras tid inte riktigt har kommit än.

8 Comments on “Hur många aktier varierar på screenern från månad till månad?”

  1. Tack för informationen!
    Man kan dock fråga sig om det skulle ske större förändringar i screenern i samband kvartalsrapportperioderna – något som Börsdata påpekar vad gäller deras screener för Magic Formula. De menar att prisrörelserna har mindre påverkan på rankingen än fundamentala nyckeltal, såvitt jag förstår. Men det kanske är annorlunda då det är trendande strategier?

    Mvh

    1. Bra påpekande! Vi får se hur det blir nu när halvårsrapporterna kommer ut. Kan vara intressant att följa upp, troligtvis kommer den fundamentala datan påverka mer som du säger. Men det kan nog variera mer för Magic Formula, då EBIT kan variera mycket från kvartal till kvartal. Utdelning och ROE ändras inte lika mycket, samma med många komponenter i sammansatt värde, så som försäljning och eget kapital. Men ska bli intressant att se!

  2. Då man i denna strategi byter ut aktier efter 1 år är det då fördelaktigt att ha ett vp-konto så man kan kvitta vinster och förluster på innehaven? Eller är isk att föredra? Finns det någon historik som visar se vad man historiskt skulle tjänat bäst på?

    1. ISK konto är oftast att föredra, då i längden bör avkastningen vara positiv. VP är mest fördelaktigt om du äger aktierna på mycket lång sikt. Räknade på det förut och kom fram till att aktier och fonder som man äger på kortare sikt än 20-30 år är att föredra att äga via VP. Det var också med en ISK skatt på 1 %, i dagsläget är det klart mer fördelaktigt även på längre sikt med ISK.

  3. Det håller jag med om för sparande i stabila storbolag.
    Jag tänkte mer i data fall där man köper 10 aktier i en strategi som omfattar ganska många småbolag och byter ut bolagen 1 år senare. I och med att avkastningen på innehaven kan skilja sig mycket, och där tex 2 bolag går back men några väldigt mycket plus. Tjänar man då inte på att ha vp-konto som då fungerar lite som en risksänkare, i och med att man kan kvitta bort förlusterna man gjorde i 2 av innehav. Eller tänker jag fel?

    1. Bolag i en värdestrategi brukar inte skilja så mycket i avkastning. Kanske runt -0 till -30 % för bolag som går dåligt, medan runt + 30-50 % för bolag som går bra. Det är inte mycket större skillnad mot storbolag och liksom dem blir det då oftast lönsamt att ha via ISK om innehavstiden är kortare än 20-30 år. Finns en anledning till nästan alla rekommenderar ISK och de flesta i USA rekommenderar 401k, vilket är deras motsvarighet.

  4. När släpps de “nya” listorna? Den första varje månad antar jag men, runt vilket klockslag. Vill ju gärna ha innan börsöppning så man kan shoppa direkt 🙂

    Tack för en bra tjänst!

    Med vänlig hälsning // Robban

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *