När orosmolnen sänker sig över börsen

Henning HammarAllmänt, Börspsykologi5 Comments

I veckan har vi noterat hur orosmoln sänkt sig över börsen vilket resulterat i stora nedgångar på världens börser vilket tidningarna gärna vill basunera ut som “börsfrossa” och “nu kommer den stora kraschen”. För de som bevakat börser utanför USA och Sverige märker att detta inte är något nytt utan bara att den nedåtgående trend som funnits där smittat av sig (se senaste månadsbrevet). Liknande skedde under augusti 2015, då nedgången på flera internationella börser och tillväxtmarknader till slut smittade av sig på den amerikanska börsen och resulterade i ett 10 %-igt prisfall. Det hela slutade med en börsfrossa under hösten på världens börser och en bit in i året därpå. Om det nu så blir fallet är det ingen som vet, det enda vi kan säga med säkerhet är att prisfall sker emellanåt och en nedgång på -10 % brukar ske i snitt en gång per år. Senast vi hade en liknande nedgång var i februari och vi såg en någorlunda återhämtning efter dess. Jag tänkte i detta inlägg gå igenom var vi befinner oss i cykeln, vad man kan göra för att klara börsfrossa bättre och lite insikter om Börslabbets strategier i slutet av börscykeln.

Konjunktur och trendsignaler

Utifrån konjunktursignaler kan vi notera att vi befinner oss i ett sencykliskt läge. Som kan avläsas i Börslabbets trendverktyg har Barometerindikatorn legat kring 110 (överhettat läge) sen i slutet av 2016 och amerikansk arbetslöshet är på den lägsta nivån sedan 60-talet. Ännu har inte trenden vänt i dessa indikatorer, men båda har fungerat bra på att peka på börstoppar. Trots det har signalerna varit likvärdiga senaste året och man vet aldrig när det ska vända. Det som vi kan notera med denna nedgång är att nu befinner sig de flesta av världens börser under eller kring 200-dagars glidande medelvärde. Dessutom är det många börser som har en årsavkastning (absolut momentum) nära noll eller negativ och de två indikatorerna i samklang tenderar ge bra signal över trenden på börsen. Vi får se hur kommande veckorna utspelar sig och om signalerna fortsatt visar på negativ trend.

Diversifiera och följ trenden

Vad ska man då göra när oron breder ut sig på börsen? För det första gäller det att inte ta några hastiga beslut. Det Börslabbet handlar om är att hjälpa till att ge utbildning och verktyg så att man framgångsrikt kan sätta ihop en långsiktig strategi för sitt investerande. Då mycket har pekat på att vi befinner oss sent i börscykeln under senare tid har jag tagit fram både en kurs i diversifierade portföljer och en kurs i trendföljning. Att diversifiera och att använda trendföljning är båda bra verktyg för att dra ner risken i sin portfölj. Det blir lätt att man efter flera år av börsuppgång blir fartblind, ligger fullinvesterad i aktier och glömmer bort att Stockholmsbörsen trots allt gått ner med 60-70 % två gånger de senaste 20 åren. Kan ta senaste kvartalet för min egen portfölj, Investerarfysikernportföljen, som exempel. Som syns i kvartalsrapporten för denna på min privata blogg innehåller den bland annat Börslabbetportföljen som gick ner -8 % för kvartalet. Trots det är portföljen endast ner -1 % då den är investerad i en mängd olika strategier och tillgångar. Det visar vikten av diversifiering, både genom olika tillgångsslag och strategier.

Börslabbet strategier sent i börscykeln

Något som också är bra att känna till är att kvantitativa strategier som Börslabbets tenderar att gå mindre bra i slutet av en börsuppgång som de gjort nu de senaste månaderna. De är inte heller förskonade från nedgångar, utan kan likväl falla med övriga börsen. Däremot är det ytterst svårt att tajma kvantitativa strategier då de kan gå mycket olika i olika nedgångar. Exempelvis gick de bra efter IT-bubblan medan de föll med den övriga börsen i finanskrisen under 2008. Initialt kan de till och med gå sämre än övriga börsen och under andra halvåret 2007 gick Börslabbetportföljen ner med -25 % mot -14 % för Stockholmsbörsen. Störst nedgång hade Trendande  värde som gick ner med -30 % och vi ser liknande utveckling i år där trendande värde är den strategi som gått sämst. Det gjorde att avkastningen för helåret 2007 för Börslabbets strategier var drygt 6 procentenheter under index och är liknande det Börslabbetportföljen underpresterat index med i år. Därefter gick strategierna något bättre än index under 2008 men nedgångarna var fortfarande på -30 %.

Justera risk och lär av cykler

Är man orolig över framtida utveckling på börsen och över en eventuell börskrasch kan det vara lämpligt att justera sin risk. Med det menas det inte att gå all-in eller all-out aktier. Det är nästan ingen som kan pricka toppar eller bottnar och många förlorar mer i försök att göra detta än i själva krascherna. Däremot är det bra att lära av historien och att börsen går i cykler. Jag kan rekommendera att lyssna på denna intervju med Howard Marks som är en känd värdeinvesterare och som efter sina 50 år på börsen säger just så. Det handlar om att justera risken, alltså minska något eller öka något beroende på var vi är i cykeln. Nu senaste åren har vi befunnit oss i en miljö som varit allmänt positiv för börsen och exempelvis USA har haft en nästan 10-årig uppgång. Då kan det vara läge att dra ner på risken något. Ett exempel som ges i intervjun är att en person som över en cykel vill ha 75 % i riskfyllda tillgångar kan i slutet av cykeln växla ner mot 50-60 %. Sen när börsen gått ner mycket och ingen vill investera ökar man till 80-90 %. Det blir både lättare för en själv att klara krascher men också riskerar man inte att missa uppgångar om nu börsen skulle fortsätta upp i några år till. Men det är viktigt att agera långsiktigt och inte göra förhastade beslut efter flera minusdagar på börsen som nu. Exempelvis är min egen policy att jag endast kontrollerar vad jag köper månadsvis och inte rör befintliga allokeringar (exempelvis sätter in pengar på sparkonto istället för att utöka aktieportföljen).

5 Comments on “När orosmolnen sänker sig över börsen”

  1. Börslabbetportföljen började sjunka nästan på dagen som jag hoppade på den. Jag förstår att det svåraste med strategin är att vara den trogen. Jag motiverar mig själv med att när portföljen minskar med x % en dag så är samma % lite mindre reda pengar när den fortsätter sjunka imorgon. Happy days!

    1. Ja, det är lite synd när det händer, men som du säger att det svåraste är just underprestationen som kommer emellanåt. Men det kan vara bättre att ha den tidigt än senare när man investerar. Jim O’Shaughnessy som skrivit boken “What Works On Wall Street” där han bland annat tar fram sammansatt och trendande värde har sagt att oftast det sämsta är att börja när strategin går bra, för när den väl går dåligt kommer man lätt hoppa av.

      Det är på grund av att man faller för performance chasing och när den går bra så investerar man mer för att man tror man hittat börsens heliga graal, medan när den går dåligt slutar man investera eller rent av ger upp. Joel Greenblatt sa det bra med att snittinvesteraren i USA:s bästa fond år 2000-2009 i snitt förlorade pengar då de köpte när den gick upp och sålde när den gick ner. Det är bra att komma ihåg att faktorer och strategier går cykliskt och att man kan utnyttja det för att investera kontinuerligt på samma sätt som att ett månadssparande igenom en börskrasch ger positiv avkastning när man återigen nått break-even.

  2. Hej Henning!

    Bra att du skriver inlägg som förklarar och kopplar till aktuella händelser. Mer sådant tack. Både vid uppgång och nedgång.

    bästa hälsningar
    /Magnus

  3. Hej!

    Kanon med precis denna typen av analys, råd och tips samt insikter om hur börsläget påverkar olika strategier. Keep it up! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *