Alternativ till nordamerikanska ETF:er

Henning HammarAllmänt13 Comments

På grund av nya MiFID II-reglerna har bankerna tyvärr blivit tvungna att efter årsskiftet avbryta köp i nordamerikanska ETF:er. Det innebär att man inte längre kan köpa nordamerikanska ETF:er, men att man kan behålla de man redan äger och sälja dessa när man vill. Det försvårar tyvärr ganska rejält för oss sparare och de som vill investera i systematiska och kvantitativa strategier som de här på Börslabbet internationellt då det fram tills årsskiftet har gått att göra detta genom ETF:er.

Det nuvarande läget

Efter rundringning hos olika förvaltare verkar det som att de flesta är tvungna att avbryta handeln, något som också skrivits om på Dagens PS. Det stora problemet är att större ETF-förvaltare inte vill ta fram informationsmaterial enligt de europeiska riktlinjerna på det lokala språket. Det kan hända att större förvaltare framöver kommer att genomföra detta, men det hjälper inte så mycket om man vill investera i systematiska strategier via exempelvis Alpha Architect eller Cambria Asset Management. Det inkluderar globala kvantitativa aktiestrategier, tillgångsstrategier och andra systematiska strategier som tagits upp här på Börslabbet, exempelvis ETF:erna QVAL, IVAL, GVAL, GMOM.

Det utbud som kommer att finnas efter årsskiftet via de vanliga bankerna och nätmäklarna är dels det svenska ETF-utbudet, dels det tyska via Nordnet och dels vissa BlackRock ETF:er via Nordea. För de svenska slipper man växlingsavgift och har billigare courtage, medan det kostar liknande att handla de tyska ETF:erna via Nordnet som de tidigare amerikanska. DeGiro har fortsatt bredast utbud på utländska ETF:er och det går att handla ett bra antal via deras plattform. På många europeiska börser kostar det 2 euro + 0,02 % i courtage och en växlingsavgift på 0,1 %.

De flesta “vanliga” ETF:erna går alltså att få tag på genom Nordnet och DeGiro. Det som kommer vara svårt framöver är däremot att kunna investera i mer specialiserade ETF:er som systematiska ETF:er och sektorer.

Alternativ

Taktisk tillgångsallokering

Taktisk tillgångsallokering var tidigare möjlig att implementera relativt enkelt genom ETF:er. Också slapp man göra det själv då det fanns redan ETF:en GMOM som investerade taktiskt i tillgångar världen över. Det gick också att genomföra taktisk tillgångsallokering själv genom den mängd ETF:er som fanns. Nu försvinner denna möjlighet och man är lämnad med det utbud som finns kvar.

Om man redan köpt exempelvis GMOM kan man behålla denna. Ett alternativ är att ersätta det med strategin Dual momentum som enkelt går att implementera med svenska ETF:er. För en svensk/global variant kan man ta XACT OMXS30, db X MSCI World och XACT Obligation. För USA/ex-USA variant kan man ta db X MSCI USA och en uppsättning med fonder för exklusive USA som är 50 % Europa, 20 % Emerging Markets, 18 % Japan och 12 % Pacific exkl Japan.

Ett till alternativ för taktisk tillgångsallokering är att ha en bred portfölj med flera olika tillgångar och trendföljande regler/glidande medelvärden. Det går att investera i en hel del av världens index genom svensknoterade ETF:er och dessa går enkelt att applicera trendföljande regler på. Strategier som går att applicera är exempelvis varianter av Alpha Architects “Robust Asset Allocation” och Meb Fabers “The Ivy League Portfolio”.

Då de flesta ETF:er utgivna i Sverige följer MSCI:s index där det finns bra med data gör det att jag kan testa lite olika strategier här på Börslabbet framöver. Förhoppningsvis kan det dyka upp ett bra alternativ som inkluderar flera index. Men en svensk/global variant av Dual momentum har de senaste 20-åren fungerat lika bra eller bättre än de globala taktiska tillgångsstrategierna och fungerar fullt bra som ersättning för tillfället.

Globala kvantitativa aktiestrategier

Globala aktiestrategier kommer det nu inte gå att investera i genom ETF:er utan man får utföra det själv. Trots allt kan man ändå investera i aktier, även om det nu inte går att investera i ETF:er. Jag håller på att arbeta för fullt med att lägga till en global screener här på Börslabbet och förhoppningsvis kommer det nu i början av nästa år.

Råvaror och guld

Nordamerikanska ETF:er har varit bra för att få tillgång till att investera i råvaror och guld. Nu får man se hur man kan investera i dessa på andra sätt. SEB har bland annat 1:1-certifikat för flera råvaror (mer info) som man kan använda. Guld S är ett alternativ för detta. Det går också att exempelvis investera fysiskt i guld, något som bloggen RikaTillsammans skrivit mer om. XACT Råvaror är en svensknoterad ETF för att investera i råvaror.

Framöver

Vi får se om bankerna lyckas att få till handel igen i nordamerikanska ETF:er. Fram tills dess kan man behålla sina innehav och se sig om kring alternativ. Tyvärr begränsar detta utrymmet ganska mycket i vad man kan göra men det finns några alternativ till de nordamerikanska ETF:erna. Taktiskt tillgångsallokering och globala kvantitativa strategier blir man tvungen att förvalta själv och förhoppningsvis kan vi under det kommande året erbjuda alla verktyg på Börslabbet för detta.

13 Comments on “Alternativ till nordamerikanska ETF:er”

  1. Hur ser det ut med REITs? Är svenska fastighetsaktier lämpade som alternativ eller finns det nagon passande fond?

    1. REIT har en lite annan uppbyggnad än svenska fastighetsaktier, men är i principen liknande där man investerar och underhåller fastigheter och delar ut överskottet. Så i stort sett kan de användas för detta istället, enda skillnaden är att svenska fastighetsaktier korrelerar mer med aktiemarknaden än fastighetsmarknaden i jämförelse med REITs.

  2. Hur är det med amerikanska långa (20+yr) och medellånga statsobligationer (3-10yr)?
    Finns det något som motsvarar detta i dagsläget?

    1. Hej! Det verkar som att Nordnet har iShares obligations-ETF:er för amerikanska värdepapper med 1-3 yr, 7-10 yr och 20+ yr genom Tyskland. Så det ska nog vara fullt möjligt.

  3. Hej,

    en sak jag funderar på är om det är möjligt att på ett smidigt sätt få del av de senaste kommentarerna till exempelvis kurser och blogginlägg. Det är ofta genom klargörande kommentarer som man lär sig, men det är svårt att ta till sig dessa man måste klicka sig genom alla inlägg nu och då för att se om något nytt har dykt upp. Tack för en bra tjänst!

    1. Hej!

      Tack för ditt förslag! Självklart skulle det gå att göra så. Har nu lagt till att du kan följa alla kommentarer genom email när du kommenterar, samt att man kan se de senaste 10 kommentarerna i en widget längst ner på högra sidan på bloggen.

  4. Hej!

    Jag undrar om du kommer göra några ändringar under “Trendverktyg” gällande de ETFer som inte längre går att investera i iom MIFID2? Det var så handfast tidigare när man enkelt kunde se förslag på de ETFer som följer en viss tillgång, som Cambrias etc. Nu är trendsidan full av ETFer vi inte längre kan ta del av.

    Med vänlig hälsning
    Daniel

    1. Hej!

      Det är på gång. Jag håller på för fullt och utvecklar en ny taktiskt tillgångsstrategi med svenska ETF:er och ett verktyg för att följa denna. Kommer att komma nu i början av året!

      Vänligen
      Henning

  5. Hej,
    Det finns fler ETFer i Europa än USA. >2000 st listade i London, Frankfurt och Paris. I princip alla strategier som finns i USA finns också här, t.ex smart beta. Det finns också en mängd ETFer i Europa som inte finns i USA.
    Ett problem är att svenska banker inte erbjudit elektronisk access till de stora europeiska börserna, samt att journalisterna inte har kunskap om ETFer.
    Mer info finns t.ex. hos de största ETF leverantörerna i Europa: iShares, Lyxor, DB
    Lycka till!

    1. Ja, DeGiro har mycket marknader. Har på gång ett inlägg med hur man kan få exponering med hjälp av Europeiska ETF:er och insåg att man också kom åt alla dessa också via Nordnet förutom Degiro.

      1. Kul att höra! Men det är väl bara den tyska börsen Nordnet har? När jag kollat runt lite ser det ut som ETFerna är listade i olika valutor på olika börser (Schweiz/London/Tyskland/Italien), och man vill ju kunna hedga sig 🙂

        1. Det stämmer. Men som du säger finns många ETF:er noterade på olika listor. De jag kollade på är noterade i Tyskland, Paris, London, Irland etc. Notera att även om de är noterade i olika valutor är det samma underliggande tillgång. Köper du exempelvis en USA ETF i euro, usd, gdp eller sek gör det detsamma, alla äger aktier utgivna i USD, liksom en svensknoterad indexfond som följer USA börsen. Finns endast ett fåtal hedgade. Så är i stort sett samma som att köpa en svensknoterad indexfond.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *