Uppdaterade regler för Börslabbets svenska portfölj

Henning HammarBörslabbetportföljen7 Comments

Nu vid månadsskiftet är det dags att ombalansera Börslabbets svenska portfölj som investerar enligt Börslabbets strategier på den svenska börsen. I och med denna ombalansering kommer det också ske mindre uppdatering av portföljreglerna. Det som ändras är att den framöver kommer att investera i de trendande strategierna årsvis istället för kvartalsvis och att portföljen här på Börslabbet kommer att investera i topp 10 aktier istället för topp 5. Detta för att minimera byteskostnader, omsättning och för att skapa bättre likviditet.

Backtest med uppdaterade portföljregler

I och med uppdateringen av Börslabbets studie “Vad fungerar på Stockholmsbörsen?” finns det också ett uppdaterat backtest på Börslabbets svenska portfölj med de nya reglerna fram tills 2019-12-31. Där går det också att se avkastningen med alternativa portföljregler som exempelvis avkastning med topp 5 aktier och påverkan av handelskostnader. Nedan visas avkastningen för portföljen med de nya portföljreglerna.

Avkastning Börslabbets svenska portfölj
(Avkastning utifrån backtest. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)
Utveckling av Börslabbets svenska portfölj (logaritmisk skala)
(Avkastning utifrån backtest. Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)

Anledningen till de uppdaterade reglerna

Den stora anledningen till att portföljen nu investerar enbart årsvis i de trendande strategierna är för att dra ner på omsättningen och handelskostnader. Den tidigare implementeringen har gett högre avkastning i backtest och det gäller då att se till att hålla handelskostnaderna nere och handla smart. Då tanken är att denna portfölj ska vara lätt att följa så blir det lite komplicerat eftersom det varit en del rörelser i mindre likvida aktier eftersom många lagt marknadsordrar i öppningshandeln vid byten. Då avkastningen knappt skiljer sig åt mellan årsvis och kvartalsvis ombalansering för de trendande strategierna om man tar med handelskostnader blir det bättre att behålla dessa under ett helt år. Dessutom genom att investera i topp 10 blir det mindre påverkan och mindre risk att behöva tänka på likviditet. Dessutom påverkar inte handelsdatumet avsevärt och man kan mycket väl välja att ombalansera denna del av portföljen vid ett annat datum än Börslabbets portfölj.

Portföljen kommer fortsatt investera i momentum på kvartalsvis basis då det är klart stor skillnad att investera kvartalsvis mot årsvis (drygt 10 procent per år i avkastning). Momentumaktier är också mycket likvida aktier som inte bör vara några problem att handla i.

En portfölj att investera i på sikt

Om man vill fortsatt handla i topp 5 aktier i de olika strategierna som innebär totalt 20 positioner kommer det fortsatt anges vid portföljens uppdateringar. Framöver kommer både topp 5 och topp 10 aktier visas som ett smalt och ett brett alternativ där båda har gett ungefär lika riskjusterad avkastning (Sharpe) i backtestet (topp 5 har gett något högre avkastning men till högre volatilitet).

Det är bra att medlemmar har hört av sig om rörelserna vid ombalansering och problemen med dessa så att det gått att åtgärda. Tanken med strategierna här på Börslabbet är att kunna handla dessa utan att behöva vara en expert på trading. Jag har bevakat marknadspåverkan länge och det brukar inte vara ett stort problem förutom i vissa mer illikvida aktier med låg omsättning (det är dessa som brukar komma med i de trendande strategierna därav uppdateringen). Det kan också vara bra att komma ihåg att aktier kan gå upp eller ner med flera procent utan några nyheter, speciellt i börsöppning, och att i en momentumstrategi köper man uppåtgående aktier och säljer aktier som går ner.

Portföljen blir nu mer passiv så att det ska vara lättare att investera i den på sikt. Detta kan vara extra bra under perioder av underprestation som vi såg förra året. Börslabbets strategier är strategier som fungerar över några års tid och då kan det vara bra att vara så lite aktiv som möjligt.

7 Comments on “Uppdaterade regler för Börslabbets svenska portfölj”

  1. Hej! Hur kommer du själv göra med din svenska portfölj?
    Skulle det vara fördelaktigt att ha endast fem aktier i momentum och tio i övriga trendande strategier?

    1. Hej! Den kommer att uppdateras på samma sätt, så att man diversifierar. Också för momentum kan det vara bra att ha 10 aktier om man vill sänka volatiliteten, men går givetvis också att investera i topp 5.

  2. Hej Henning,

    Hur ser avkastningen (sharp, standardavvikelse och aktiv risk) ut enbart för de trendande strategierna topp 5 och för topp 10 med årlig ombalansering exklusive Sammansatt momentum ?

    Tack på förhand!
    Jens

      1. Ah, tack! Trodde det var resultatet för börslabbets portfölj, dvs inklusite Momentum. Men det är såklart bara de trendande strategierna 🙂

  3. Hej Henning,

    Hur bör man hantera månadsvisa nyinsättningar när ombalanseringen sker årsvis?`Investera i de aktier som har gått ned mest för att försöka hålla portföljen så likaviktad som möjligt?

    1. Hej,

      Ser man till momentum som effekt bör man egentligen göra tvärtom, alltså investera i de aktier som gått upp mest. Som man brukar säga: “Let your winners run and cut your losers”. Men kan vara svårt och enklast är att investera likaviktat i portföljen. Jag har enkelt valt en strategi att öka i varje gång och sen investera då i dessa 10 aktier och så ta nästa strategi nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *