Amerikanska aktier och strategier på Börslabbet

Henning HammarAllmänt19 Comments

Idag lanseras amerikanska aktier och strategier här på Börslabbet. Det har varit något mycket efterfrågat och nu äntligen kan Börslabbet erbjuda denna tjänst. I och med denna nylansering läggs också en ny medlemskategori till på Börslabbet, pro-medlemskap, som inkluderar de amerikanska aktier utöver alla Börslabbets tidigare tjänster. Det tidigare Börslabbet medlemskapet kallas nu premium och kommer fortsatt att inkludera allt det som tidigare erbjudits.

Databasen för USA är heltäckande och inkluderar nära 5000 noterade aktier. Dessa sorteras efter noga utvalda strategier som genomgående har testats på den amerikanska börsen. De olika strategierna som inkluderas är:

  • Trendande värde
  • Sammansatt värde
  • Företagsmultiplen, EV/EBIT
  • Sammansatt momentum
  • Net-nets

I de alla strategierna utom net-nets används en gräns på 50 miljoner dollar i marknadsvärde i likhet med den svenska screenern. För mer information om de amerikanska strategierna se Börslabbets nya informationssida för detta.

Framöver hoppas jag också på att bjuda på tester på andra strategier här på Börslabbet då vår nya databas också inkluderar 10 000 aktier (inklusive avnoterade) med underliggande fundamentaldata från år 2000 tills idag. Kan också tillägga att flera har efterfrågat också globala aktier och det är också något vi kollar på framöver. Problemet med globala aktier för tillfället är tyvärr att de flesta är svåra att handla och endast de största finns exempelvis i Avanzas och Nordnets internet-utbud på de marknader de börjat erbjuda. Därmed har fokus blivit amerikanska aktier som enkelt kan handlas hos de flesta mäklare.

För att ta del av de nya strategierna kan man antingen uppgradera sitt medlemskap här på Börslabbet under “Mitt konto” -> “Subscriptions” eller köpa ett nytt medlemskap under “Bli medlem”. Börsdatamedlemmar har fortsatt rabatt på det nya medlemskapet. Bli pro-medlem och investera på den börs som motsvarar halva världens börsvärde!

19 Comments on “Amerikanska aktier och strategier på Börslabbet”

  1. Är det samma tänk kring hur man sätter ihop en portfölj när det gäller antal aktier, ombalanseringsfrekvens osv som för de svenska strategierna? Undantaget net-nets?
    Är det för sent att tänka på en kvartalsportfölj variant för innevarande kvartal?

    1. Hej! Ja, det är det. Mycket av de strategier som jag testat på Stockholmsbörsen är innan testade på liknande sätt på USA-börsen. Däremot kan det vara bra att tänka på extra kostnader då det tillkommer växling med USA-handel. Därmed kan strategier som trendande värde, sammansatt värde och EV/EBIT vara bättre att fördela om årsvis (gör själv så). Men momentum vill man fortsatt fördela om kvartalsvis. Det är inte försent, en kvartalsportfölj kan man alltid starta när man vill, sen är det bara att fördela om efter säsongsmönster.

      1. Tjena, det finns ju valutakonton, så man inte behöver växla USD/SEK vid köp och sälj. Avanza har tyvärr bara med traditionell depå, men DeGiro har med ISK. Nordnet vet jag inte.

        1. Hej! Ja, helt klart bra med valutakonto. Kommer ett inlägg hur man kan göra Global trendföljning med Europeiska ETF:er där man använder valutakonto hos DeGiro och deras gratiscourtage på flera Europeiska ETF:er. Nordnet har bara valutakonto som vanlig depå vad jag förstått. Men kan också vara värt att nämna att avkastningen inte ökar nämnvärt för sammansatt värde, EV/EBIT om man fördelar om kvartalsvis mot år. Samma här i Sverige. Bara trendande strategier och momentum som gynnas.

    1. Jag har 50 % av mitt aktieinnehav i USA motsvarande hur stor USA:s börsvärde är i relation med världen. Gjorde en större uppdatering av portföljen nu i och med den nya screenern och nya året som kommer på min privata blogg denna och nästa vecka.

    1. Hehe, nej, inte direkt. Lider av “home bias”, så lite mer än 30 %. Finns bra anledningar då svenska marknaden är mindre konkurrensutsatt, speciellt i kategorin systematiska strategier.

  2. Hej. Om man uppgraderar till PRO nu får man tillgång till de amerikanska strategiernas aktier direkt?

  3. Hej igen, jag signade upp för Pro och fick svar på min fråga 🙂

    En fråga till:
    Är det fördelaktigt att investera i topp 5 aktier mot topp 10 i dessa strategier avseende avkasting och risk? Antar att Net-nets bör vara minst 10 iaf?

    Med vänlig hälsning,
    M

    1. Hej! Vad bra, självklart får man tillgång till strategierna direkt.

      Patrick O’Shaughnessy gjorde bra test på amerikanska börsen med detta (http://investorfieldguide.com/2014115how-concentrated-should-you-make-your-value-portfolio/). Visade sig vara bäst med 5-15 aktier. 5 blir ju mer volatilt men högre avkastning, 10-15 bäst med avseende på Sharpekvot. Skillnaden är inte så stor, så runt 10 är helt okej val. Sen måste man ju sätta det i perspektiv till hela portföljen, antingen 5 aktier i fyra strategier blir ju liknande diversifiering som 10 aktier i två.

      Kan också säga att jag har haft 10 aktier i amerikansk trendande värde och net-nets och båda har gått klart annorlunda mot index i omgångar jämfört med de svenska. Skrev om det på min blogg (http://tradevenue.se/Investerarfysikern/n%C3%A4r-portf%C3%B6ljer-underpresterar). Så även vid 10 aktier kan det gå mycket annorlunda.

  4. Tack för svar.

    När du köper Net nets…tar du dem 10 första på listan eller sållar du på F score över 3 och ej Bio, Kina mm?

  5. Gäller Kina regeln om det är Kina i namnet eller skall det vara foreign Kina?

    Tack för svar!

  6. Hej! Skulle du säga att det finns skäl att ta med sammansatt värde i portföljen om man kör trendande värde? Trendande värde är väl aktier med bäst sammansatt värde som har starkast trend?

    1. Hej! De kan skilja sig lite mot varandra men oftast är de ganska lika. Fick en liknande fråga tidigare som jag illustrerade med denna rullande 12-månaders avkastning (https://borslabbet.se/wp-content/uploads/2018/03/strategies_quaterly10stocks_rolloverperformance.png) (Frågan ställdes här: https://borslabbet.se/guide-satta-ihop-en-borslabbet-portfolj/) . Så kan vara vettigare att diversifiera med en annan strategi än sammansatt värde om man redan har trendande värde.

  7. Efter ett inlägg från dig så började jag följa netnethunters nyhetsbrev. Den poäng som han verkar ge om och om igen är att amerikanske netnets inte är tillräckligt bra för att ge hög avkastning. I det senaste nyhetsbrevet han skickade ut skrev han att om han bara varit investerad i amerikanska netnets (från sin egen lista) hade han gjort en förlust de senaste åren. Därför investerar han mycket i asiatiska netnets, typ Singapore eller Japan.

    Citat:
    “High quality American net nets started to dry up in 2013, forcing me to launch Net Net Hunter to find exceptional buys around the globe. It was either start Net Net Hunter, or abandon the strategy altogether. Today, about 20% of my portfolio is comprised of US net nets because, while there are a lot of net net stocks out there, I haven’t found many exceptional buys.

    In fact, if I had of stuck with American net nets, the last three years would have been totally different for me as far as returns go. ”

    Hur tänker du om detta?

    1. Hej! Vill självklart ha möjligheten att investera i asiatiska net-nets då de verkar vara mer attraktiva. Tyvärr går inte det att göra till ett skäligt pris här i Sverige. Kanske genom DeGiro, men ännu ganska svåråtkomligt. Har nu investerat två år i amerikanska net-nets med okej resultat, så ser inte riktigt problemet där (se min senaste uppdatering av min privata portfölj här: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/nya-ink%C3%B6p-i-net-nets-portf%C3%B6ljen).

      Evan har ganska hårda kriterier och mycket inslag av aktiv förvaltning vilket gör det svårt för honom att hitta net-nets. Verkar gett mervärde i hans portfölj, men bevisligen går det ganska bra utan (testade implementera hans regler 2016 men skippat det därefter då jag personligen inte tycker att de verkar ge allmänt mervärde, liksom de flesta aktiva/kvalitativa kriterier).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *