Att hitta undervärderade tillväxtbolag

Henning HammarAllmänt, Börspsykologi6 Comments

Den som investerar på aktiemarknaden vill investera i undervärderade bolag. För att hitta olika undervärderade bolag finns det främst två synsätt många använder; att investera i billiga bolag där marknaden är överdrivet pessimistisk eller att investera i tillväxtbolag där marknaden underskattar den framtida intjäningsförmågan. Dessa två kan man oftast kvantitativt fånga genom effekterna värde och momentum. Jag tänkte i detta inlägg gå lite på att hitta undervärderade tillväxtbolag.

För att sätta det i ett sammanhang kan jag nämna att jag kommer från en värdeinvesteringsbakgrund. Det är vad jag fokuserat på och det är strategier som bygger på värdeinvestering som utgör mestadelen av mitt eget sparande. Det är också vad mitt fokus tidigare varit i mitt aktiva investerande; att köpa billiga bolag/sektorer som marknaden inte gillar för tillfället. Det jag insett är däremot att det oftast finns anledningar till varför de är billiga och det kan många gånger vara svårt att analysera sådana bolag, då det finns mycket oklarheter och stora trender samt makroekonomi kan spela en stor roll. Därmed har jag, i likhet med vad Benjamin Graham ansåg i slutet av sitt liv, kommit fram att en simpel kvantitativ approach i dessa bolag fungerar bra. Att äga ett gäng bolag som värderas till P/E 10 eller ger en direktavkastning på mer än 5 % tenderar att högre avkastning än index över tid.

På andra sidan av spektrumet är investerare i tillväxtbolag. I dessa bolag ignorerar man många gånger värderingen, eller sätter den sekundärt, och motiverar att tillväxten kommer att ge bra avkastning över tid. Detta är bolag som växer starkt, lyckas investera kapital effektivt och har höga marginaler. Om ett bolag kommer bli tio gånger större på 10 år (25-30 % tillväxttakt) är priset du betalar idag mindre viktigt. Bolag som Amazon, Google, Apple, Facebook och så vidare nämns oftast som extrema tillväxtbolag som gått från noll till bland världens största bolag inom loppet av 20-30 år.

Hur man ska hitta dessa bolag är nästa fråga? Här på Börslabbet testade jag tidigare en strategi ”Trendande tillväxt” som visar att en enkel strategi utifrån omsättningstillväxt, vinsttillväxt och avkastning på eget kapital (ROE) gett hög avkastning över tid. Denna strategi är också mycket lik Börslabbets strategi Trendande kvalitet och visar att Trendande kvalitet i stort sett är en tillväxtstrategi. Alltså är bolag med hög ROE och momentum bra tillväxtkandidater. Kollar vi för tillfället i screenern är det bolag som Nolato, G5 Entertainment och LeoVegas bland topaktierna och som växer med 50-100 % i årstakt. Dessa bolag handlas till P/E 28-58, alltså dyra tillväxtbolag, men kan trots det ge bra avkastning förutsatt deras tillväxt håller i sig.

Andra sätt att identifiera tillväxtbolag är genom prismomentum. Det baserar sig på att bolag oftast inte värderas upp tillräckligt snabbt för att fånga deras höga tillväxttakt. Många har hittat att momentum faktiskt kan vara bättre än värde och det är liknande jag sett i mina backtest för Stockholmsbörsen. Speciellt är de två faktorerna mycket bra i kombination, där man investerar i de bolag ingen tror på i dagsläget (värde) och de bolag som skapar framtidens vinster (tillväxt/momentum).

Som värdeinvesterare har jag sakta men säkert övertygats av momentum-effekten och att investera i tillväxtaktier som de i trendande kvalitet. Det är framtidens bolag man investerar i och de kompletterar bra med värde. Med en allt mer digitaliserad värld kommer det finnas allt fler vinnare och förlorare, där vi ser hur stora IT-bolag kan lyckas växa otroligt mycket med enorma marginaler. Med strategier som Trendande kvalitet och Sammansatt momentum kan man på så sätt vara med på resan och ta del av denna tillväxt.

6 Comments on “Att hitta undervärderade tillväxtbolag”

 1. Huvudet på spiken!! Så bra läsning satt precis å tänkte samma Sak idag att just dessa strategier täcker dom delarna.
  För om man bara är värdeinvesterare så missar man lätt dessa bolag.

 2. Intressant läsning som alltid. Ser fram emot att testa din kvartalsportfölj om några veckor 🙂
  En fråga, hur funkar din trendande kvalitet-strategi utanför Norden? För jag antar att du testat den i Norde?

  1. Hej! Har inte testat den varken i Norden eller utanför Norden då jag inte har historisk data för dessa marknader utan endast för Sverige och framöver USA. I USA har det gått något sämre och bra avkastning på eget kapital har varit främst något som fungerat i Sverige. Så kan vara så att Sverige sticker ut på denna punkt, i form av att det kan vara annan typ redovisning eller fokus i Sverige. Har också varit bra avkastning i kombination med vinst och omsättningstillväxt som visat sig fungera världen över, så kan vara bra att kombinera med dessa faktorer.

 3. Men du tror i alla fall att Sverigeresultaten är tillräckligt applicerbara på resten av Norden för att starta upp en nordisk kvartalsportfölj med trendande kvalitet i sig.

  Ok, om jag inkluderar trendande tillväxt i min globala portföljdel så bör den även inkludera omsättningstillväxt och kanske vinsttillväxt. Såsom i din tillväxtstudie. Tack för tipset, för jag är inte helt bekväm med att bara ha värde i min kvantporfölj. Då det ju periodvis är helt ute och behöver sitt komplement.

  1. Ja, det tror jag. Norden utgörs till 50 % av Sverige och resultaten är oftast mycket lika. Dessutom är både aktiemarknaderna och företagen lika i Sverige som i Norden så det som fungerar bra i Sverige brukar fungera bra i Norden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *