Bästa och sämsta strategierna under 2019

Henning HammarAllmänt, Strategier, Studier och backtest4 Comments

Med ett nytt börsår bakom oss kan det vara intressant att se vad det var som fungerade på Stockholmsbörsen och i Norden under 2019 och vad som inte fungerade. Därför har jag tagit fram de bästa och de sämsta strategierna för 2019 som förhoppningsvis kan ge lite insikter i förra årets utveckling. I varje strategi inkluderas topp 20 aktier efter de olika kriterierna och all avkastning som ges är prisutveckling (exkl utdelning), se metodiken längst ner i inlägget. Avkastningen beräknas som att aktierna skulle köpts vid förra årsskiftet och säljas ett år senare. För att se hur Börslabbets strategier presterade för året se detta inlägg.

Sverige

Stockholmsbörsens prisindex gick upp med 30 % under 2019 vilket gjorde det till ett riktigt bra börsår. Det var ett år där aktier gav klart olika avkastning vilket också visar sig i skillnaden mellan de bästa och sämsta strategierna.

Bästa strategierna

Nedan visas de 5 bästa strategierna under året:

Topp 5 bästa strategierna på Stockholmsbörsen

Vi ser att under året att bland de bästa strategierna har varit att investera i bolag med hög vinsttillväxt och omsättningstillväxt med momentum. Det inkluderar aktier som Mips, Eolus Vind och Instalco som varit bland årets vinnare.

Det har också varit bra att investera i bolag med högra värderingar. Det kan också klassas som att investerare gillade tillväxt under året, då dessa bolag motiverar sina höga värderingar på framtida intjäning. Året har helt klart varit ett år där börsen föredrar framtida tillväxt och värderad upp bolagen som verkar mest lovande.

Trots att bolag med höga värderingar och hög tillväxt gått bra under året har också P/B med momentum gått bra under året. Strax därefter hamnar sammansatt värde med momentum. Alltså har även värdeaktier med momentum premierats under året.

Sämsta strategierna

De sämsta strategierna på Stockholmsbörsen har varit motsatsen till de bästa. Nedan visas topp 5 sämsta strategierna.

Topp 5 sämsta strategierna på Stockholmsbörsen

Aktierna som började året med med lägst momentum har haft ett riktigt dåligt år. Intressant var också bolagen med högst P/S-tal och högst omsättningstillväxt bland de sämsta bolagen under året. Detsamma gäller bolagen med lägst P/B-tal. Dessa i kombination med momentum var årets bästa strategier, men om man exkluderar momentum har de varit bland de sämsta. Så det har varit ett år där det gäller att kombinera med momentum, annars har kriterierna gett en ganska låg avkastning.

Norden

De nordiska börserna har nästan utvecklats lika bra som Sverige och är upp med 28 % under året. Det som är intressant med Norden är att det är liknande strategier som de svenska som kommit i topp och botten, men skillnaden mellan dem är desto större.

Bästa strategierna

De topp 5 bästa strategierna i Norden kännetecknas av att vara liknande som de svenska. Tillväxt och kvalitet är det som gillats på de nordiska marknaderna tillsammans med momentum och trendande kvalitet kom upp i topp som bästa strategin för året.

Topp 5 bästa strategierna i Norden

Året bjöd också på bra avkastning om man hade köpt bolagen med högst EV/EBITDA och högst P/B tillsammans med lägst momentum. Det är lite av en tvärtomstrategi mot vad som typiskt brukar fungera på börsen. Alltså i år har det varit bättre att köpa de dyraste bolagen med lägst momentum. Det är strategier som tenderar gå sämre än börsen för det mesta, men som brukat gå bättre år efter där man sett en nedgång. Nu var det många av bolagen i dessa strategier som hade gått ner mycket till årsskiftet och de gynnades när riskviljan åter kom under året.

Sämsta strategierna

Sämsta strategierna i Norden är likt de sämsta i Sverige men där avkastningen blivit ännu lägre. Nedan visas de 5 sämsta strategierna.

Topp 5 sämsta strategierna i Norden

Helt enkelt skulle man undvikt aktier med lågt momentum under förra året och de tenderade att fortsätta gå ner under året. Också bolag som delat ut minst och haft sämst momentum var en förlorande strategi (omvänd trendande utdelning). Till skillnad mot i Sverige hamnade nu P/B + momentum som en av de sämsta strategierna, mycket på grund av att man inkluderar många norska olje- och fartygsbolag. Allmänt har det varit ett dåligt år för värde i Norden och de bolag som rankas lägst efter sammansatt värde (billigast) har gett 10 % för året mot 30 % om man investerat i de som rankas högst (dyrast).

Sammanfattning

Det blev ett riktigt bra år för tillväxt och kvalitet detta år. Det är mycket i linje med vad som brukar gå bra när räntan är låg då framtida vinster tenderar att värderas högre. Allmänt har det varit ett bra år att investera i dyra bolag och ett sämre år att investera i värde. Oavsett har det varit ett bra år att kombinera med momentum om man behållit aktierna under hela året.

Det som är viktigt också att komma ihåg med kvantitativa strategier är att resultatet kan variera mycket från år till år och marknad och marknad. Vi ser att detta år har varit ett år där omvända strategier som tenderar gå sämre än börsen fungerat riktigt bra.

Ska man nu ut och jaga avkastning i de strategier som presterat bäst det senaste året? Ser vi till statistiken så är fallet snarare tvärtom. För de senaste 10 åren har de topp 20 % bästa kvantitativa strategierna varje år haft en lägre sannolikhet än 20 % att ligga i topp 20 % efterföljande år. Alltså är det sannolikt att de flesta av dessa strategier inte kommer komma i topp i år. Det enda man kan säga med vad som gick bäst förra året är just vad som gick bäst förra året och förstå vilka trender som rådde på marknaden då.

Nu ska det bli intressant att se vad detta år bjuder på och vad som blir årets trender vilket mycket väl kan skilja sig mot förra årets.

Metodik

Metodiken för testet är att utgå från topp 20 aktier på Stockholmsbörsen och de nordiska börserna för varje strategi och nyckeltal. Bolag under ett börsvärde på 500 msek, finans och avnoterade bolag exkluderas. Värderingar utgår från sista handelsdag 2018 och köp sker samtidigt och sälj sker sista handelsdag 2019. All utveckling anges som prisutveckling exkl utdelning och inga handelskostnader har inkluderats.

Följande nyckeltal testas där högst rankade, kombination med momentum och omvända varianter på alla testas: P/E, P/S, P/B, P/FCF, EV/EBITDA, Direktavkastning, ROE, Omsättningstillväxt, Vinsttillväxt, Kursutveckling 3 mån, Kursutveckling 6 mån, Kursutveckling 12 mån, Sammansatt momentum (snitt på 3, 6 och 12 månaders momentum), Sammansatt värde (P/E, P/S, P/FCF, EV/EBITDA, Dir. avk.).

4 Comments on “Bästa och sämsta strategierna under 2019”

  1. Intressant att se nordisk trendande kvalitet gå så starkt, det var ju den som sänkte portföljen totalt under andra halvan 2018 🙂 nu hoppas vi på liknande för trendande värde!

    1. Ja, verkligen. Glömde nämna det i inlägget men flera av de bästa för detta året var bland de sämre för förra året. Ganska genomgående trend när jag tog fram statistiken för de senaste 10 åren.

  2. Hej
    Grymt intressant!
    Fråga: Har du använt PEG-talet nån gång i dina analyser/framtagning av strategier? Både enskilt och i kombination med momentum, och vad ger det för utfall?

    1. Hej! Jag har inte kollat på just PEG-talet som så utan mest använt vinsttillväxt och P/E separat. Oftast beräknas PEG med förväntad vinsttillväxt och i alla tester har jag utgått från historisk vinsttillväxt (föregående år eller 12-månader) så blir lite annorlunda. Då både låga P/E och vinsttillväxt ger bra resultat borde kan det vara intressant även med historiskt vinsttillväxt, misstänker att det blir lite av en tillväxtstrategi med momentum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *