Börslabbets kvartalsportfölj

Henning HammarBörslabbetportföljen6 Comments

Denna månad lanseras Börslabbets kvartalsportfölj här på Börslabbet! Denna portfölj kommer att investera kvartalsvis i Börslabbets strategier. Den har skapats för att visa att man med enkelhet kan investera i kvantitativa strategier med regelbunden uppdatering.

Portföljen startades då flera av Börslabbets medlemmar har efterfrågat olika sätt att investera på i Börslabbets strategier och vill uppdatera portföljen oftare än årsvis. Dessutom kan man med denna portfölj enkelt investera hur mycket man vill på en gång samt justera sitt investerade belopp var tredje månad.

Portföljens utformning

Portföljen kommer att investera i fyra av Börslabbets strategier: Trendande värde, Trendande kvalitet, Trendande utdelning och sammansatt momentum (läs mer om strategierna och deras avkastningen i Börslabbets studie). Topp 5 aktier kommer köpas i varje strategi var tredje månad. Detta görs i samband med att alla rapporter kommit ut, alltså i början av december, mars, juni och september. Detta sammanfaller också med säsongseffekten i momentum och är därför extra gynnsamt med kvartalsvis uppdatering.

Totalt kommer det att vara 20 positioner i portföljen, men då det kan ske ett visst överlapp mellan strategier kan upp till 20 % vara i en enskild position. I inlägget “Hur många aktier ska man ha i sin portfölj?” (premium) visas att ungefär 5-15 aktier ger likvärdig avkastning för de olika strategierna på nära 23 % per år (minus kostnader för handel). Den som vill vara mer diversifierad kan enkelt köpa 10-15 aktier i varje strategi.

Anledningen till den kvartalsvisa uppdateringen är att utnyttja momentumeffekten i strategierna. Denna är mer kortvarig och bör uppdateras regelbundet. Då månadsvisa uppdateringar skulle medföra höga kostnader och årsvisa uppdateringar vara för sällan är kvartalsvisa uppdateringar ett lagom intervall.

Utveckling sedan 1:a juni

Börslabbet har publicerat månadens aktier sedan starten i juni i år och vi kan därmed se hur en hypotetisk utveckling skulle varit för en sådan portfölj sedan start (listan på aktier i juni (premium) och i september (premium)). Om topp 5 av aktierna skulle investerats den 1:a juni och sedan bytas ut 1:a september skulle portföljen haft en avkastning på 3,2 % under perioden 1:a juni till 1:a december. Det kan jämföras med -3,1 % för breda SIX Return Index eller – 5,8 % för XACT Svenska Småbolag. Den senare är ett mer rättvis jämförelseindex då portföljen främst är investerad i småbolag. Det innebär en överavkastning på 9 % mot övriga småbolag under denna period för en koncentrerad portfölj med Börslabbets strategier.

Publiceringsschema framöver

Portföljen startades nu vid månadsskiftet och inköpen kommer att ske regelbundet varje kvartal som kommer att visas här på Börslabbets blogg (senaste uppdateringen (premium)). Den tidigare portföljen kommer döpas om till “Börslabbets månadsportfölj” och kommer fortsatt investera månadsvis. De båda portföljerna kompletterar varandra eftersom vissa investerare gillar att investera i allt på en gång medan andra gillar att köpa successivt månadsvis. Därmed finns nu portföljer som passar olika typer av investerare.

Det ska nu bli intressant att se vad det blir för utveckling framöver. Senaste halvåret har vi haft en bra utveckling och vi får nu se om detta håller i sig. Som vanligt är ett investerande ett marathon och det är på längre sikt som kvantitativa strategier ger bra avkastning. Förhoppningen är att denna portfölj kommer inspirera ytterligare sparare att enkelt komma igång att investera kvantitativt och systematiskt i Börslabbets strategier.

6 Comments on “Börslabbets kvartalsportfölj”

  1. Kul! Passar mig bättre än månadssparande.
    Men har du alltså backtestat strategierna med kvartalsuppdatering? Som jag förstått det har din uppfattning varit att courtagekostnaderna skulle äta upp överavkastningen, så man inte vinner någon på det jämfört med årsvis uppdatering.
    Det vore väldigt intressant om du ville lägga upp grafik på årsvis avkastning som du gjorde på de första backtesten.
    Mvh

    1. Hej! Har tyvärr inte möjlighet att testa med kvartalsdata under samma period då det mesta underliggande datan är årsdata. Men ska göra det med momentumstrategierna där det finns dagsdata man kan gå på. Kan också testa utifrån föregående års data i de andra strategierna. I allmänhet brukar kortare perioder vara bättre i och med momentum och det är så många kvantitativa ETFer investerar. Det är lite på ett ut i vissa strategier om det är värt med kvartalsvis uppdatering, men för momentum är det i alla fall fallet.

  2. Hej Henning!

    Sitter och klurar lite – börslabbetportföljen är ju en riktigt elegant praktisk lösning på hur man kan lägga upp sina kvantitativa portföljer. Tre frågor har jag dock;

    1) backtesten bygger på svensk data. Vågar man implementera samma lösning i norden? Vilka risker finns det med att göra så tänker du?

    2) Börslabbetportföljen är rejält tiltad mot Momentum medan ingen del av den är rent värde. Det borde slå på maximal drawdown / sharpe. Försämras avkastningen mycket om man byter ut exempelvis trendande utdelning mot value composite?

    3) Förr körde du ett månadsschema som var anpassat efter säsongseffekten för momentum, har för mig att det var med ett litet uppehåll över sommaren vilket bröt den kvartalsmässiga regelbundenheten. Är det pga att ombalanseringen ska bli regelbunden eller har du hittat alternativa data gällande säsongseffekten som förändrar tidpunkten för ombalanseringen?

    Stort tack!

    1. Hej!

      1) De flesta strategierna testade här på Börslabbets har testats internationellt med bra resultat. Trendande kvalitet är kanske den enda där Sverige har varit något bättre än i amerikanska och globala tester. Men i övrigt bör de fungera i Norden, så som många andra gör, men har tyvärr inte bra historisk data för att testa detta. Skrev om några test på magic formula tidigare på min blogg: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/tester-av-magic-formula-p%C3%A5-de-nordiska-marknaderna

      2) Value composite är något sämre strategi och har gett lägre avkastning i testerna. Jämfört med andra strategier gynnas inte den heller av att vara koncentrerad. När jag testat så har det resulterat i några procent lägre avkastning för portföljen som helhet med value composite istället för en annan strategi. Men jag har den själv privat i mina portföljer och den har gett bäst avkastning senaste åren av mina strategier. Så den kan vara bra att ha med i diversifierande syfte.

      3) Börslabbets månadsportfölj investerar månadsvis, medan denna gör det kvartalsvis. Säsongseffekten har alltid varit att investera i månadsskiftet februari/mars, maj/juni, augusti/september och november/december. Det är också så jag investerat privat, utan uppehåll. Det är också så som många andra forskare fått fram och kommer snart med studie som visar att det kan påverka avkastningen med flera procent beroende på att välja dessa månadsskiften mot +- 1 månad. Vet inte om det var det du syftade på?

  3. Tack Henning, måste snurrat till månadsangivelserna du postat från tidigare blogginlägg – gott med förtydligande. Får överväga att köra VC3 istället för trendande utdelning i diversifieringssyfte – det kan ju också vara så att VC underpresterat aktuell backtestperiod och nu tar områden från momentumstrategierna under kommande år 🙂 Lever på hoppet!

    Allt gott

    Roland

    1. Ok, vad bra att det blev tydligare!

      Håller med dig om sammansatt värde/VC. Kan mycket väl vara så att det går bra framöver. Dessutom har det ju visat sig att en ren värdestrategi som sammansatt värde fungerar bra i kombination med momentum som helt fristående portföljer. Man får göra det som man är tryggast med och alltid bra med diversifiering mellan strategier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *