Har börsens billigaste bolag blivit billigare senaste året?

Henning HammarBörspsykologi, Strategier1 Comment

Prisindex på Stockholmsbörsen, OMXSPI, står ungefär på samma nivå som för ett år sedan. Samtidigt har det hänt en del i de underliggande aktierna på börsen. Den svenska ekonomin har gått från högkonjunktur till en nu mer avsvalnad ekonomi och det har främst påverkat de billigaste bolagen på börsen. Därför tänkte jag att det skulle vara intressanta att jämföra de billigaste bolagen på Stockholmsbörsen och deras värdering idag mot för ett år sedan.

De billigaste bolagen

Att mäta billighet går att göra på många olika sätt och oftast är det bättre att göra det efter ett sammansatt mått (läs mer i Börslabbets studie). Det sammansatta måttet på värde utgår från nyckeltalen P/E, P/S, P/B, P/FCF, EV/EBITDA och direktavkastning och skapar en sammansatt rank utifrån dessa nyckeltal. Därmed fås de billigaste bolagen på börsen utifrån vinst, försäljning, eget kapital, kassaflöde, rörelseresultat och utdelningar. För att få en bra bild över de billigaste bolagen på börsen tar vi snittvärderingen för topp 40 bolagen efter sammansatt värde. Bolag under ett marknadsvärde på 500 miljoner och finansiella bolag exkluderas då dessa annars kan ge missvisande nyckeltal och resultat. Totalt är det då 230 bolag kvar på Stockholmsbörsen vilket gör att topp 40 motsvarar drygt 20 % av dessa bolag. Det är också dessa topp 40 bolag som ligger till grund för strategin Trendande värde här på Börslabbet (där de sen sorteras på momentum).

Värdering 2018 vs 2019

Nedan visas resultaten för några av nyckeltalen som finns i sammansatt värde och snittvärderingen för bolagen. I snitt har värderingen sjunkit med 25 %, alltså de billigaste bolagen på Stockholmsbörsen har blivit 25 % billigare mot för ett år sedan. Priset har sjunkit mest mot försäljning och eget kapital med nästan 30 %, medan det sjunkit något mindre mot vinst och EBITDA. Direktavkastningen visas inte i graferna nedan men det har ökat en aning från 5,2 % till 5,3 %.

Slutsats

Totalt sett har bolagen blivit billigare senaste året och trots att prisnivån för börsen ligger lika går det nu att köpa värdebolag för 25 % lägre värdering än för ett år sedan. Det är något allmänt generellt som skett världen över, där värdebolag blivit billigare i och med de sämre konjunktursignalerna medan börsen som helhet inte reagerat lika mycket. Som för de amerikanska värdebolagen har priset fallit mer mot försäljning och eget kapital än vinst, men här i Sverige har priset också fallit betydligt mot vinsten.

Oavsett anledningen är det bra nyheter för den som ska investera i värdebolag då bolagen man köper har blivit billigare än för ett år sedan. Som det är med aktier ökar den förväntade avkastningen om man köper billigare och det är just det man gör i dagens läge. Visst kan det bli ännu billigare, men som vi märker har man redan prisat in en sämre ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *