Lansering av Börslabbets amerikanska portfölj

Henning HammarAllmänt, Börslabbetportföljen1 Comment

Jag är glad att meddela att idag lanseras Börslabbets amerikanska portfölj.  Börslabbet har nu haft amerikanska strategier i över ett år och det är dags för amerikansk Börslabbetportfölj. Den baserar sig på flera av de strategier som går att investera i här på Börslabbet och fungerar som inspiration för den som vill investera kvantitativt i USA. Den kommer att investera årsvis i strategierna och som jag nämnde i detta inlägg passar det nu i början av april alldeles utmärkt att starta och balansera om en sådan portfölj.

Upplägg

Tanken med portföljen är att den ska vara enkel att investera i som de andra portföljerna här på Börslabbet. Då den är investerad i USA ombalanseras den årsvis för att minimera courtage och växlingsavgifter. Portföljen innehåller följande:

  • 1/3-del Trendande värde
  • 1/3-del Sammansatt värde
  • 1/3-del Företagsmultipeln (EV/EBIT)

I varje strategi investerar man i topp 10 aktier och ombalanserar årsvis (läs mer om strategierna). Den är klart mer värdebaserad än den svenska och nordiska då det är att föredra vid årsvis balansering. Med årsvis ombalansering kan man också få ner kostnaden för ombalansering då courtaget är högre för den amerikanska börsen.

Portföljen är baserad på samma principer jag själv använt framgångsrikt i USA de senaste åren och den baserar sig på flera av de strategier som visats sig vara de bästa på USA börsen. Själv kommer jag också investera i den framöver och den kommer att utgöra mitt eget amerikanska sparande i Investerarfysikernportföljen. Den innehåller också flera strategier än min tidigare amerikanska portfölj då det också för USA visat sig vara klart fördelaktigt att diversifiera mellan flera kvantitativa strategier. Detta då de kan prestera klart olika under långa perioder. Exempelvis har sammansatt värde presterat bättre än trendande värde sen 2009 även om trendande värde presterat bättre sen 1964.

Alternativ

Man kan mycket väl ändra portföljen efter sitt eget tycke efter de strategier som finns här på Börslabbet. Exempelvis kan man ta bort strategier om portföljen är liten och det blir för många aktier att köpa. Sen kan man inkludera sammansatt momentum med kvartalsvis ombalansering, men man behöver vara införstådd att avgifter kan äta upp en hel del av avkastningen (både Nordnet och Avanza har en växlingsspread på 0,5 % som i så fall skulle dras 4 gånger per år). Också net-nets går att inkludera, men för dessa gäller det att vara lite mer påläst och aktiv. Båda dessa strategier finns här på Börslabbet.

Innehav och utveckling

De senaste innehaven har publicerats i detta inlägg som man har åtkomst till som standard och premium-medlem på Börslabbet som inkluderar amerikanska aktier. De går alltid att ses under sidan för Investerarfysikernportföljen här på Börslabbet. Utvecklingen framöver kommer att visas på sidan för Börslabbets portföljer tillsammans med de andra portföljerna.

Senaste årets prestation

Det senaste året har inte varit det bästa för kvantitativa strategier, inte heller i USA. Allmänt har värde gått dåligt under senare tid på USA börsen där uppgången varit koncentrerad till FANG och liknande bolag. På grund av kvantitativa strategiers cykliska karaktär kan detta ses som ett positivt tecken för framtida avkastning. Det tas upp både i två nyligen publicerade studier (av Verdad och Research Affiliates) som visar att värdespreaden är på högsta nivån sen IT-bubblan och potentialen till överavkastning är en av de högsta i historien över kommande år. Men kom ihåg att underprestation kan fortgå i närtid, det gäller att vara långsiktig när man investerar kvantitativt.

Läs mer

För mer läsning om strategierna som ingår i portföljen rekommenderar jag att läsa de många böcker som handlar om att investera kvantitativt i USA. Här på Börslabbet har jag samlat all information om de amerikanska strategierna på denna sida.

One Comment on “Lansering av Börslabbets amerikanska portfölj”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *