Prestation av Börslabbets strategier första året

Henning HammarAllmänt3 Comments

Börslabbet fyllde 1 år nyligen och där skrev jag att Börslabbets strategier slagit börsen med hela 20 procentenheter. Jag tänkte att det skulle vara intressant att följa upp detta och gå in mer på detalj hur de olika strategierna presterat under det första året. Se Börslabbets studie för att läsa mer om de olika strategierna.

Denna analys utgår ifrån ett scenario där man har investerat enligt samma omfördelningsschema som Börslabbets kvartalsportfölj. Det innebär att man investerar i topp 5 aktier i varje strategi och byter ut aktierna varje kvartal efter säsongsmönster. För att se vilka aktier som köptes varje kvartal är det bara att gå tillbaka till uppdateringen för juni 2017, september 2017, december 2017 och mars 2018 (premium-länkar). I Börslabbets historiska backtest (premium) av denna portfölj har detta gett en avkastning på 32 % per år (ej justerat för transaktionskostnader) eller strax över 20 % över index varje år.

Nedan visas utvecklingen för de individuella strategierna. Börslabbets kvartalsportfölj som investerar likaviktat i de olika strategierna har gett en avkastning på 20 % under perioden. Den strategi som gått sämst under perioden är Trendande värde, medan i stort sett har de andra tre gett liknande avkastning. Alltså har momentum och kvalitet gått klart bättre än värde under året.

Nu tänker många: “Jaha, Trendande värde har gått sämst, kanske dags att plocka bort den ur portföljen?”. Om vi går tillbaka och kollar prestationen för första halvåret så ser däremot bilden helt annan ut. Nedan visas avkastningen för strategierna under det första halvåret. Där ser man hur situationen var tvärtom. Trendande värde gick bäst och kvalitet gick sämst. Så det beror helt på marknadshumöret och vad Mr. Market gillar i dagsläget. Under första halvåret var det värde, under det andra halvåret var det momentum. Därav den stora fördelen med flera olika strategier. 

En annan fördel med att ha flera strategier är omfördelningseffekterna. Den observanta läsaren ser att avkastningen för Börslabbets kvartalsportfölj är nära 1 % högre än snittet för de olika strategierna. Detta då portföljen likaviktas vid varje kvartalsskifte. Det gör att den viktade upp de sämre presterande strategierna och ner de bättre. Då prestationen går i cykler ökar det den totala avkastningen i portföljen.

Det har varit en riktigt bra start för Börslabbets strategier och det ska bli intressant och se om den bra prestationen fortsätter. Som en artikel jag länkat till på min blogg visat finns det momentum i faktorer. Det innebär att perioder av överprestation tenderar att fortsätta. Därav den cykliska karaktären av de olika strategierna. Nu får vi se vad det andra året bjuder på!

3 Comments on “Prestation av Börslabbets strategier första året”

  1. Fantastiskt, bra jobbat!
    Pedagogiskt och tydligt. Många hade säkert i detta fall kört all in på momentum, men nu känner man sig lugn.
    Trevlig sommar!
    Hälsningar,
    Måns

  2. Hej

    Skall investera i kvartalsportföljen, nu dvs mitten på Juli, men i Topp 5 innehåller samma aktie i de olika strategierna, Tethys Oil, hur agerar man då? för att sedan kunna följa uppdateringarna via bloggen?

    T ex 100 000:- / 20 aktier. Köper man då två andelar av den?

    Mvh Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *