Utvecklingen för Börslabbets strategier sedan årsskiftet

Henning HammarAllmänt, StrategierLeave a Comment

Vi är lite mer än halvvägs igenom 2020 och med tanke på den händelserika våren vore det intressant att följa upp hur Börslabbets strategier presterat sedan årsskiftet. Det blir också en naturlig fortsättning på Börslabbets studie ”Vad fungerar på Stockholmsbörsen?” som tidigare i år uppdaterades med data till och med årsskiftet. I stort sett ser vi hur vad det blir för prestation som tar vid om vi direkt investerat i strategierna när studien avslutades och sedan var investerad igenom coronakrisen. Se detta inlägg för liknande studie för 2019.

Metodik

För att förenkla undersökningen antar vi att alla aktier köps in vid årsskiftet och hålls fram tills i dagens datum, alltså från den 1/1-2020 tills 31/7-2020. Vi exkluderar också utdelningar och tar endast med värdeutvecklingen för aktierna. Det ger en bra fingervisning av utvecklingen för de olika strategierna men är inte det optimala sättet att ombalansera strategierna. För att ombalansera optimalt skulle aktierna bytas ut enligt säsongsmönster i början av mars, juni, september och december. Utöver det används de aktielistor som fanns här på Börslabbet vid årsskiftet och vilka inte inkluderar de förbättringar som kom i februari. Detta för att undvika att använda information och förbättringar som publicerades senare för att ge en mer rättvis bild.

Svenska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 10 aktier efter Börslabbets svenska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

 • Sammansatt momentum + 36,6 %
 • Trendande kvalitet + 17,6 %
 • Trendande utdelning – 16,7 %
 • Trendande värde – 17,8 %

Som vi ser har det varit både ett bra år för momentum och kvalitet medan det varit ett sämre år för utdelningsbolag och värde. Det goda börsklimatet för momentum började redan innan coronakrisen och när det värsta nedgångarna var över tog det åter fart.

Vi ser att utvecklingen i år för värde och momentum stämmer väl överens med de underliggande anledningarna till varför de fungerar. Momentum handlar om att satsa på framtida vinster och i bolag med hög vinsttillväxt vilket gynnats i dagens börsklimat med låga räntor och en framtidstro på specifika sektorer. Värde har däremot påverkats hårdare av coronakrisen då det handlar mer om nutida vinster samt att utdelningar och nuvarande kassaflöden påverkades starkt av krisen.

Kollar vi på sektorer och bolag är hotell, kökstillverkare, industri och verkstad mer vanligt i värde medan mer teknikrelaterade bolag är mer vanliga bland momentum och kvalitet. Teknikbolagen har klart gynnats av krisen då många arbetat på distans och teknik har också varit hypade senaste åren på börsen vilket tydligt kan ses med Nasdaq 100 och teknikfonder. Kollar vi också till de bästa aktierna är det teknikinriktade bolag som Sinch och Evolution Gaming i sammansatt momentum och trendande kvalitet, medan de bästa aktierna i utdelning och värde varit hemmafixrelaterade bolag som Nordic Waterproofing och Inwido.

Som nämndes ovan är detta utvecklingen för strategierna från årsskiftet utan optimal balanseringsfrekvens och utdelningar. Det märks också då avkastningen på i snitt +4,9 % är klart lägre än de + 13,4 % som Börslabbets svenska portfölj gett i år. Främst är skillnaden för momentum som skulle gett + 43 % (exkl utdelningar och avgifter) med kvartalsvis ombalansering efter säsongsmönster.

I år ser vi också att topp 5 aktier efter de olika strategierna fortsatt är en mer extrem variant än topp 10. Avkastningen för topp 5 i sammansatt momentum i år är +76 % drivet av lyckoträffar i Evolution Gaming, Sinch, Bactiguard och NetEnt. Å andra sidan hade man fått -35 % för trendande värde.

Nordiska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 10 aktier efter Börslabbets nordiska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

 • Sammansatt momentum + 19,4 %
 • Trendande kvalitet + 26,3 %
 • Trendande utdelning – 11,3 %
 • Trendande värde – 2,8 %

Också här har momentum och kvalitet gått bäst medan utdelningsbolag och värde gått sämre. Vi ser att avkastningen för momentum varit något lägre än i Sverige, medan de trendande strategierna gått bättre än i Sverige. Den stora anledningen till det är att det varit mindre industri och mer detaljhandel som gjorde att de nordiska strategierna gått bättre. Bästa aktie för momentum och kvalitet är detsamma som för Sverige (Sinch och Evolution Gaming) medan de bästa aktierna för utdelning och värde är North Media (mediekoncern) respektive Kid (som äger Hemtex).

Amerikanska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 20 aktier efter Börslabbets amerikanska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

 • Trendande värde -9,8 %
 • Sammansatt värde -5,3 %
 • Företagsmultipeln (EV/EBIT) -31 %
 • Sammansatt momentum + 3,6 %

Här igen har momentum gått bättre och värde gått sämre. Sen ska det också tilläggas att sammansatt värde hade något av en lyckoträff och investerade i Urban One som driver radiostationer för svarta i USA, vilken mångdubblade sin aktiekurs under demonstrationerna mot polisbrutalitet nu senaste månaderna. Exklusive Urban One är sammansatt värde ner med -36,7 %.

I allmänhet är det mycket energi, råvaror och detaljhandel som gått dåligt i år för värde och gjort att avkastningen i år är låg. I och med nedgångarna så har temat fortsatt med värdes underprestation på USA börsen. Ser vi till OSAMs Small Cap Value var den ner med -32 % vid halvårsskiftet och Alpha Architects QVAL var ner med -26 % (båda investerar kvantitativt i värdebolag likt de värdestrategier som finns i USA här på Börslabbet). Vi får se om det nu är en historisk möjlighet att investera i småbolagsvärde.

Global trendföljning

Global trendföljning har klarat nedgångarna på börsen ganska bra i år även om denna typ av plötslig nedgång och uppgång tenderar att vara mindre bra för en trendföljande strategi. Nedan visas utvecklingen sedan årsskiftet mot MSCI World aka en global indexfond. Båda är ner med drygt -7 % för i år där vi såg något mindre nedgångar i Global trendföljning under krisen.

Årets utveckling av global trendföljning

Beroende på hur utvecklingen för index blir under andra halvåret får vi se hur bra strategin presterar. Den är nu lite mer defensivt investerad än index med 2/3-delar aktier och 1/3-del guld.

Sammanfattning

Det ska bli intressant att se hur året fortsätter och om det fortsätter vara momentum som är vinnare eller om facklan går över till värde. Som nämndes i inlägget ”Björnmarknader och krisinvestering” tenderar värde gå bra när krisen väl är över. Men nu liksom under finanskrisen har värde blivit extra drabbat och vi får se när väl vändningen sker. Fram tills dess verkar det fortsatt vara momentum och kvalitetsbolag som gäller, men skiftningar kan ske snabbt på marknaden som vi fick erfara i våras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *