Utvecklingen för Börslabbets strategier sedan årsskiftet

Henning HammarAllmänt, Strategier12 Comments

Vi är lite mer än halvvägs igenom 2020 och med tanke på den händelserika våren vore det intressant att följa upp hur Börslabbets strategier presterat sedan årsskiftet. Det blir också en naturlig fortsättning på Börslabbets studie “Vad fungerar på Stockholmsbörsen?” som tidigare i år uppdaterades med data till och med årsskiftet. I stort sett ser vi hur vad det blir för prestation som tar vid om vi direkt investerat i strategierna när studien avslutades och sedan var investerad igenom coronakrisen. Se detta inlägg för liknande studie för 2019.

Metodik

För att förenkla undersökningen antar vi att alla aktier köps in vid årsskiftet och hålls fram tills i dagens datum, alltså från den 1/1-2020 tills 31/7-2020. Vi exkluderar också utdelningar och tar endast med värdeutvecklingen för aktierna. Det ger en bra fingervisning av utvecklingen för de olika strategierna men är inte det optimala sättet att ombalansera strategierna. För att ombalansera optimalt skulle aktierna bytas ut enligt säsongsmönster i början av mars, juni, september och december. Utöver det används de aktielistor som fanns här på Börslabbet vid årsskiftet och vilka inte inkluderar de förbättringar som kom i februari. Detta för att undvika att använda information och förbättringar som publicerades senare för att ge en mer rättvis bild.

Svenska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 10 aktier efter Börslabbets svenska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

  • Sammansatt momentum + 36,6 %
  • Trendande kvalitet + 17,6 %
  • Trendande utdelning – 16,7 %
  • Trendande värde – 17,8 %

Som vi ser har det varit både ett bra år för momentum och kvalitet medan det varit ett sämre år för utdelningsbolag och värde. Det goda börsklimatet för momentum började redan innan coronakrisen och när det värsta nedgångarna var över tog det åter fart.

Vi ser att utvecklingen i år för värde och momentum stämmer väl överens med de underliggande anledningarna till varför de fungerar. Momentum handlar om att satsa på framtida vinster och i bolag med hög vinsttillväxt vilket gynnats i dagens börsklimat med låga räntor och en framtidstro på specifika sektorer. Värde har däremot påverkats hårdare av coronakrisen då det handlar mer om nutida vinster samt att utdelningar och nuvarande kassaflöden påverkades starkt av krisen.

Kollar vi på sektorer och bolag är hotell, kökstillverkare, industri och verkstad mer vanligt i värde medan mer teknikrelaterade bolag är mer vanliga bland momentum och kvalitet. Teknikbolagen har klart gynnats av krisen då många arbetat på distans och teknik har också varit hypade senaste åren på börsen vilket tydligt kan ses med Nasdaq 100 och teknikfonder. Kollar vi också till de bästa aktierna är det teknikinriktade bolag som Sinch och Evolution Gaming i sammansatt momentum och trendande kvalitet, medan de bästa aktierna i utdelning och värde varit hemmafixrelaterade bolag som Nordic Waterproofing och Inwido.

Som nämndes ovan är detta utvecklingen för strategierna från årsskiftet utan optimal balanseringsfrekvens och utdelningar. Det märks också då avkastningen på i snitt +4,9 % är klart lägre än de + 13,4 % som Börslabbets svenska portfölj gett i år. Främst är skillnaden för momentum som skulle gett + 43 % (exkl utdelningar och avgifter) med kvartalsvis ombalansering efter säsongsmönster.

I år ser vi också att topp 5 aktier efter de olika strategierna fortsatt är en mer extrem variant än topp 10. Avkastningen för topp 5 i sammansatt momentum i år är +76 % drivet av lyckoträffar i Evolution Gaming, Sinch, Bactiguard och NetEnt. Å andra sidan hade man fått -35 % för trendande värde.

Nordiska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 10 aktier efter Börslabbets nordiska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

  • Sammansatt momentum + 19,4 %
  • Trendande kvalitet + 26,3 %
  • Trendande utdelning – 11,3 %
  • Trendande värde – 2,8 %

Också här har momentum och kvalitet gått bäst medan utdelningsbolag och värde gått sämre. Vi ser att avkastningen för momentum varit något lägre än i Sverige, medan de trendande strategierna gått bättre än i Sverige. Den stora anledningen till det är att det varit mindre industri och mer detaljhandel som gjorde att de nordiska strategierna gått bättre. Bästa aktie för momentum och kvalitet är detsamma som för Sverige (Sinch och Evolution Gaming) medan de bästa aktierna för utdelning och värde är North Media (mediekoncern) respektive Kid (som äger Hemtex).

Amerikanska strategier

Nedan visas utvecklingen för topp 20 aktier efter Börslabbets amerikanska strategier sedan årsskiftet (exkl utdelningar och avgifter):

  • Trendande värde -9,8 %
  • Sammansatt värde -5,3 %
  • Företagsmultipeln (EV/EBIT) -31 %
  • Sammansatt momentum + 3,6 %

Här igen har momentum gått bättre och värde gått sämre. Sen ska det också tilläggas att sammansatt värde hade något av en lyckoträff och investerade i Urban One som driver radiostationer för svarta i USA, vilken mångdubblade sin aktiekurs under demonstrationerna mot polisbrutalitet nu senaste månaderna. Exklusive Urban One är sammansatt värde ner med -36,7 %.

I allmänhet är det mycket energi, råvaror och detaljhandel som gått dåligt i år för värde och gjort att avkastningen i år är låg. I och med nedgångarna så har temat fortsatt med värdes underprestation på USA börsen. Ser vi till OSAMs Small Cap Value var den ner med -32 % vid halvårsskiftet och Alpha Architects QVAL var ner med -26 % (båda investerar kvantitativt i värdebolag likt de värdestrategier som finns i USA här på Börslabbet). Vi får se om det nu är en historisk möjlighet att investera i småbolagsvärde.

Global trendföljning

Global trendföljning har klarat nedgångarna på börsen ganska bra i år även om denna typ av plötslig nedgång och uppgång tenderar att vara mindre bra för en trendföljande strategi. Nedan visas utvecklingen sedan årsskiftet mot MSCI World aka en global indexfond. Båda är ner med drygt -7 % för i år där vi såg något mindre nedgångar i Global trendföljning under krisen.

Årets utveckling av global trendföljning

Beroende på hur utvecklingen för index blir under andra halvåret får vi se hur bra strategin presterar. Den är nu lite mer defensivt investerad än index med 2/3-delar aktier och 1/3-del guld.

Sammanfattning

Det ska bli intressant att se hur året fortsätter och om det fortsätter vara momentum som är vinnare eller om facklan går över till värde. Som nämndes i inlägget “Björnmarknader och krisinvestering” tenderar värde gå bra när krisen väl är över. Men nu liksom under finanskrisen har värde blivit extra drabbat och vi får se när väl vändningen sker. Fram tills dess verkar det fortsatt vara momentum och kvalitetsbolag som gäller, men skiftningar kan ske snabbt på marknaden som vi fick erfara i våras.

12 Comments on “Utvecklingen för Börslabbets strategier sedan årsskiftet”

  1. Hejsan Henning, du skriver att avkastningen på i snitt +4,9 % är klart lägre än de + 13,4 % som Börslabbets svenska portfölj gett i år. Om man investerat jämnt i samtliga strategier så blir ju snittet 4,9% som du skriver så jag förstår inte hur portföljen då kunnat ge 13,4% i år?
    Hälsingar Mats

    1. Hej! Du kan läsa mer om varför det skiljer sig under Metodik längst upp på sidan. I stort sett; 1) Detta är avkastningen om man tagit listorna här på Börslabbet och investerat i dessa vid årsskiftet. 2) De exkluderar utdelningar. Det är alltid lite svårt att mäta just strategiers prestation då man kan mäta från många olika tillfällen och ombalanseringsdatum, men det kanske inte framgick så klart i inlägget hur exakt det blev mätt här.

      Börslabbets portfölj i jämförelse uppdaterades med nya aktier i början på mars med de uppdaterade strategierna. Sen byttes aktierna ut i sammansatt momentum i februari. Utdelningar är också inkluderade. Det är stora anledningen till att avkastningen är högre.

  2. Hej Hemming!

    Är nyfiken på hur dina/Börlabbets strategier har presterat sedan du lanserade dem eller började handla dem live. Finns det någon sammanställning på hur de har preserat live någonstans?

  3. Hej Henning!

    (*) Se “https://borslabbet.se/kom-igang/”, sektion “Välj strategier”, där presenteras en årlig avkastning på 28,2% i enlighet med “Börslabbets strategier”.

    (**) Se “https://borslabbet.se/backtest-av-borslabbets-svenska-portfolj/”, sektion “Resultat av backtest”, där presenteras en årlig avkastning på 26,2% i enlighet med “Börslabbets svenska portfölj”.

    1. Varför skiljer årlig avkastning sig i (*) och (**)?

    2. Varför står det 28,2% i årlig avkastning i (*), när jag räknar snitt (22,8+28,9+25,9+31,9)/4 ges värde 27.375. Är det såhär man ska räkna eller är det på något annat sätt?

    1. Hej Nils! Bra frågor, här är förklaringen varför det skiljer sig åt:

      1) Det skiljer sig åt då den svenska portföljen investerar endast en gång per år i de Trendande strategierna medan alla tester under Börslabbets studie byter ut aktierna kvartalsvis. Om du ser under “Koncentration och ombalanseringsfrekvens” längst ner i (**) så ser du att det skiljer sig 4 % per år i testet, men justerat för avgifter är det i stort sett liknande avkastning. Därför används årlig ombalansering och det skiljer det sig.

      2) Det är för att man investerar i alla strategier likaviktat under tiden. Det ger en diversifieringseffekt, vilket gör att när en strategi går bra och en annan går sämre så balanseras det om och sen när det motsatta sker har man ökat i den som gått sämre etc. Då avkastningen är periodiskt för de olika strategierna ger det något högre avkastning.

  4. Hej Henning,

    tack för din förklaring rörande portföljens avkastning. Funderar över om det lönar sig att vikta hur man investerar i de olika strategierna utifrån vad som gått bäst senaste månaderna?
    Hälsningar Mats

    1. Hej! Ja, faktiskt finns det momentum i faktorer och har kollat lite på det och det ser ut som man kan när en faktor börjat gå bra senaste 3 månaderna tenderar det att fortsätta på kort sikt. Ex vis har momentum varit starkaste faktorn i år och det gick redan att se under coronakrisen och den har fortsatt ge bra avkastning sen dess. Men som jag svarade den närmast överstående kommentaren så har det varit gynnsamt att likavikta strategierna över tid (brukar vara främst på årsvis basis), vilket gör på sikt är det bra att investera så de är likaviktade.

  5. Hej Henning,

    Sedan ditt släpp av börslabbets svenska portfölj, 2020-08-31, har alla 4 portföljer gått ner ca 5%.

    Vad är dina kommentarer på detta?

    1. Hej Janne,

      Ja, det är mycket som kan hända på en vecka speciellt när många av de aktier som inkluderats i portföljerna, speciellt momentum, gått riktigt bra under längre tid. Det vi såg under förra veckan och inpå denna vecka var att euforin som fanns i momentum och techaktierna blev förbytt och de handlades ner kraftigt. Exempelvis Nasdaq 100 som följer de största techbolagen i USA (som Apple, Amazon och Microsoft) gick ner med -10 % under senaste veckan. Ett skifte i sentiment helt enkelt som spillde över på den svenska börsen.

      Skiften i momentum brukar komma ibland och om nu detta är ett större skifte eller bara en dipp är alltid svårt att säga, men det är helt naturligt att dessa skiften kommer, speciellt när många aktier gått riktigt bra under längre tid. Det gäller bara att vara långsiktigt när man investerar i strategierna då det är på längre sikt (år) de gett högre avkastning.

  6. Hej, mina 4 portföljer har presterat betydligt sämre än index sedan senaste släppet av svenska portföljer. Hör det till vanligheterna Henning?

    1. Hej! Se min föregående kommentar ovan för längre utläggning.

      Ja, tyvärr hör det till vanligheterna att det kan komma enskilda veckoperioder där strategierna går sämre än index, speciellt när det kommer ett skifte i sentiment som vi sett nu sen släppet. Det är viktigt att vara långsiktig och komma ihåg att dessa strategier är mer långsiktiga som presterar över år. Det är också den edge man har mot marknaden, då man är mer långsiktig än den kortsiktiga handel som annars tenderar att dominera börsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *