Alternativ för att investera i guld

Henning HammarAllmänt16 Comments

Guld kombinerat med aktier och räntor har visat sig vara bra för diversifierande syfte, vilket resulterat i en jämnare avkastning för portföljen över tid. Även små kvantiteter guld kan ge en effekt i portföljen och Ray Dalio och Bridgewater, en av världens mest framgångsrika hedgefondförvaltare, rekommenderar att ha ca 5-10 % guld i portföljen.

Flera portföljkoncept har guld som en del av portföljen. Bland annat Permanenta portföljen och Golden butterfly som också går att kombinera med Börslabbets strategier och i Börslabbets portföljstrategier. Guld fungerar som ett verktyg mot inflation och kan vara en bra pelare i portföljen om låga räntor och låg inflation byts ut mot det motsatta.

Guld är inte lika enkelt att investera i som fonder men det finns ett antal olika alternativ och jag tänkte gå igenom dessa i detta inlägg. Sammanfattningsvis är ett av de bättre alternativen att investera i en guld ETC som Xetra Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) som har guld fysiskt i valv.

Fysiskt guld eller pappersguld

När det kommer till guld finns där två alternativ. Ena är att äga fysiskt guld och andra är att äga pappersguld. Fysiskt guld innebär att man direkt eller indirekt äger verkligt guld i form av tackor eller mynt. Det som menas med pappersguld är att man äger terminer i guld, vilket innebär att en motpart har bundit sig till att leverera guld i framtiden. Denna termin byts ut månadsvis eller motsvarande, vilket gör att man aldrig äger det fysiska guldet, utan bara ett papper på att få guld levererat. Oftast är det inte heller man själv som äger terminen, utan man gör det indirekt via ett certifikat där en annan gör bytena åt en.

Vissa är kritiska mot just pappersguld, då det kan hända att om priset ändrar sig alldeles för drastiskt kan det göra att motparten skulle kunna dra sig ur terminsavtalet och att det finns en motpartsrisk vid en eventuell finanskris. Det är också i sådana lägen som man kanske allra helst skulle vilja ha guld. Dessutom har det ofta funnits mer pappersguld än vad som finns att leverera. Nu till de olika alternativen för att investera i guld.

Certifikat

Certifikat handlas på börsen och är just i pappersguld i terminer. Ett sådant är certifikatet Guld AVA från Avanza och Morgan Stanley och har en kostnad på 0,4 % per år. Utöver det tillkommer courtage och spread när man köper och säljer certifikatet. Köper man via Avanza Markets är det courtagefritt över 1000 kr.

Fördel: Finns i Sverige, går att ha i ISK och courtagefritt.

Nackdel: Någorlunda dyr, motpartsrisk samt att man äger inte guld utan terminer i guld.

ETF/ETC

Det finns flera ETF:er/ETC:er som investerar i fysiskt guld som de har i bankvalv världen över. Flera ETC:er går att investera via europeiska börser och går att handla via de stora nätmäklarna Avanza och Nordnet. JustETF har en bra sammanställning på europeiska ETF:er där de mest populära i Sverige är Xetra Gold (4GLD) och WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR).

Xetra Gold är ägt av den tyska börsen (Deutsche Börsche Commodities) och förvarar guldet i valv i Frankfurt. Totalt förvarar över 230 ton guld vilket är nästan dubbelt så mycket som Riksbankens guldreserv. Konstruktionen är lite annorlunda mot andra ETC:er då man köper en innehavarskuldsedel som alltid motsvarar 1 gram guld och det finns ingen avgift. Kostnaden tas istället ut för förvaring (0,3 % per år) och man kan få guldet fraktat till sig genom att lösa in denna. Bor man i Tyskland kostar det endast några tusen kronor att få 1-10 kilo guld fraktat till sig (motsvarar över en halv miljon till miljoner kronor).

WisdomTree Physical Swiss Gold har över 60 ton guld i förvaring och har sitt guld i ett valv i Schweiz. Kostnaden är 0,15 % per år. Liksom för Xetra Gold går det också att ladda hem en förteckning av alla deras guldtackor som förvaras av JPMorgan Chase Bank och priset sätts via London Bullion Market Association (LBMA) som är största handelsplatsen för fysiskt guld i världen. De har också en ETC kallad WisdomTree Core Physical Gold som förvarar guld i London till en lägre avgift på 0,12 % (och en likadan men dyrare upplaga utan Core i namnet). Alla WisdomTrees ETC:er motsvarar priset av 0,1 ounze guld (ca 3,1 gram) vilket gör att priset är högre per ETC.

Kostnaden för WisdomTree:s ETC:er är 0,12-0,15 % vilket är lägre än för Xetra Gold. Det som är fördelen med Xetra Gold är att den alltid motsvarar 1 gram guld. Dessutom är det mycket högre omsättning i denna vilket gör att spreaden är lägre. Utöver den årliga avgiften tillkommer courtage och växlingsavgift vid köp. Allmänt är ETC:er att föredra om man vill ha en billig exponering mot guld, fortfarande ha det i ISK och att det är fysiskt guld som backar innehavet. Dessutom kan man diversifiera mellan flera olika guld ETC:er för att sprida sitt innehav i flera valv och länder (på samma sätt som Riksbanken gör).

Fördel: Låg spread och avgift, går att ha i ISK och man investerar i fysiskt guld.

Nackdel: “Andrahand” och man äger inte guldet direkt.

Guld hemma eller i valv

Det finns alternativ att investera i fysiskt guld, antigen direkt så att man har det hemma eller genom att investera via en aktör som förvarar det i ett valv. LibertySilver är ett exempel på hur man kan köpa guld direkt för att förvara hemma, men det kan bli problem med förvaring och så vidare. Dessutom är kostnaden ganska stor att köpa och sälja guldet via guldmynt eller guldtackor och spreaden kan vara hög. Ett mellanting är annars att investera via ett valv, exempelvis BullionVault som bland annat RikaTillsammans skrivit om. Men då baskostnaden (ca 400 kr) är ganska hög via BullionVault kräver det att man har närmare 100 000 kr innan det blir billigare mot ETF:er. Därefter blir det klart billigare och man kan få ner kostnaden till 0,12 % per år. Utöver detta tillkommer ett courtage på 0,5 % per köp och avgifter för överföring samt växling. Dessutom går det inte att ha i ISK, vilket gör att man får betala vanlig kapitalskatt på detta.

Fördel: Fysisk och under egen kontroll.

Nackdel: Höga minimumkostnader och går inte ha i ISK.

Summering

Som tidigare nämnt har guld fungerat bra som diversifiering i portföljen och kan vara bra om man är orolig för just större nedgång på börs och i räntepapper. Speciellt i ett scenario med en ökande inflation har guld varit en bra investering och vilket kan hända framöver. Det finns flera alternativ för att äga guld och det enklast är genom ETF/ETC:er då man äger fysiskt guld till en låg kostnad. Det är vad jag själv valt att göra och jag har valt att sprida ut innehavet över flera ETC:er. Är man intresserad av att investera större belopp kan det också vara intressant att kolla upp att investera direkt i guld via valv.

16 Comments on “Alternativ för att investera i guld”

  1. Hej!

    Vad anser du om Track Guld AVA på Avanza markets istället för Guld S? Track Guld är courtagefri, har konsekvent lägre spread (runt 0,03) och en lägre avgift. Så på papper ser den bättre ut men är det nått jag missar?

    Tack!

    1. Hej! Tror som du säger att de trackers som finns på Avanza och Nordnet kan vara bättre då man får de courtage fritt. De är i stort sett liknande instrument, bara lite olika utformning. Du kan se att utvecklingen är i stort sett lika under hela perioden som båda funnits. Bara att det kanske skiljer lite dag-till-dag då Avanzas system verkar rapportera in kurserna lite olika.

      1. När jag jämför GULD S med TRACK GULD AVA tycker jag det ser ut som att TRACK GULD AVA tappar, exempelvis på ett år sikt. Möjligen tar man som investerare igen det på courtaget.

        Trots att båda är guld noterad is SEK kan kurserna dra iväg åt olika håll. Exempelvis steg GULD S med 0,37 % i fredags, medan TRACK GULD AVA rasade 0.45 %. Tittar man på på historiken den 22 december 2017 gjorde GULD S ett skutt upp på sisådär 3 %, medan TRACK GULD AV istället gick ner.

        Det ger en lite olustig magkänsla med så stor spread mellan dessa certifikat.

        I PRIIP-Faktablad för GULD S anges “Underliggande tillgång(ar): COMEX – GOLD (USD)”. Är detta den amerikanska ETF:en som är alldeles för farlig för att lilla jag ska få handla med den, som plötsligt är helt OK om man bäddar in den i lite luddiga beskrivningar och lägger på ytterligare avgifter och emittentrisk?

        I PRIIP-Faktablad för GULD S anges även: “Syftet är att investera i ett certifikat som ger dig en hög hävstångseffekt.” Vad menas med det? Är det inte ett certifikat utan hävstång?

        Är det förresten någon som vet om man kan följa GULD S eller TRACK GULD AVA via Google Finance, och i så fall vad respektive ticker heter?

        1. Hej! Ja, såg liknande när jag undersökte de olika certifikaten och är en stor anledning till att jag ogillar dem och valt att investera via ETF istället som håller fysisk guld. Certifikaten är syntetiska där olika återspeglingsmetodik gör att kursen skiljer sig mot varandra och har också en motpartsrisk. Exempelvis kan TRACK GULD AVA gå på gårdagens växelkurs medan GULD S går på dagens eller så, därav den stora spreaden då utvecklingen kan skilja någon procent per dag.

          Angående COMEX – GOLD är det Chicagos guldterminshandel. Så i stort sett säger den att den efterliknar priset i Chicagos guldterminshandel och utför sin exponering med guldterminer som jag förstått det. TRACK GULD AVA gör det genom replikering av GOLD GSCI index som i sin tur följer Chicagos guldterminshandel. Så båda borde ha samma utveckling, men som sagt, utförandet på de olika institutionerna och instrumenten gör att deras kurser kan skilja sig åt. Vad det resulterar i praktiken är att man kanske betalar någon procent premie när man köper eller säljer, så kan ju vara bra att dubbelkolla vid affären.

          Nej, tyvärr, har försökt kolla efter det men det verkar inte finnas, troligtvis för att de är noterade på First North.

  2. Hej!

    I detta inlägg låter det som om du rekommenderar du ETFS Physical Gold framför Guld S. Är det korrekt? I den “Globala trendföljningen” bland trendverktygen listar du Guld S.

    1. Hej! Ja, för att investera på lång sikt, alltså i flera år. Själv har jag investerat i ETFS Physical Gold för detta, men kommer använda Guld S eller Avanzas guld certifikat i global trendföljning för att det 1) går att handla via Avanza 2) slipper växlingscourtage. Så det är lite olika fokus beroende på vad man vill investera i. Certifikat är helt okej på kortare sikt.

  3. Hej! Tack för en informativ blogg! När jag undersöker totalkostnaden för att äga exempelvis ETF Physical Gold vid köp av 10 st., alltså ca 10.000 kr, 0% i utveckling, behålla i 5 år så blir totalkostnaden ca 2,9%. Vid utveckling på +7% är kostnaden marginellt lägre, ca 2,7%. Det skulle jag aldrig acceptera vad gäller någon annan typ av investering. Är tanken alltså den att man accepterar denna höga kostnad eftersom man ser guld som en försäkring? När resten av marknaden har kraschat så hoppas vi att guldet ska klara sig? Undrar totalt okunnig

    1. Hej! Ja, som med det mesta här i världen kostar det över tid och ETF:er som förvarar guld i valv är inget undantag. Också om du skulle köpa en fond som ger dig exponering mot någon tillgång så kostar detta och denna kostnad vill man minimera så mycket som möjligt. ETF Physical Gold:s avgift på 0,39 % är ändå i nivå med snittet av flera alternativ som finns för exponering mot exempelvis aktier, obligationer eller råvaror och med iShares Physical Gold kan man komma ner till 0,25 % som de billigast indexfonderna i aktier, obligationer och råvaror ligger på.

  4. Hej,
    Jag lyckas inte hitta någon bra Guld ETF hos Ananza, bara hos Nordnet. Har jag missat något eller finns det inte hos Avanza?
    För global trendföljning tänkte jag använda TRACK GULD AVA, men för långsiktigt hittar jag ingen bra.

    Mvh Peter

    1. Hej!

      Ja, tyvärr är det så. De har få ETF:er på globala börser hos Avanza efter årsskiftet och man får använda sig av andra mäklare som Nordnet eller DeGiro för att komma åt de som nämns ovan på de Europeiska börserna.

  5. Hej Henning,
    Du använder Guld S i Global trendföljning eftersom de inte har någon växlingsavgift och finns hos flera banker. Men om man utgår ifrån att man använder Nordnet bank, gäller samma sak då eller är det en klok idé att använda ETFS Physical Gold (VZLD) både i trendföljning och långsiktigt?

    Eller varför inte Xetra-Gold (4GLD) eller
    ETFS Physical Swiss Gold (GZUR)?

    Mvh Peter

  6. Hej!

    Ja, det stämmer, anger den då det är enklast att handla via olika aktörer men då utbudet skiljer sig åt är omständigheterna annorlunda via olika mäklare. Xetra-Gold, ETFS Physical Gold och ETFS Physical Swiss Gold är alla likvärdiga där guld förvaras i valv med en låg kostnad och låg spread. Kollade nu och verkar vara en spread på 0,05 % i dessa att jämföra med 0,5 % för Guld S. Alltså klart lägre och i nivå med den växlingsspread som blir när man handlar via Nordnet. ETFS Physical Swiss Gold verkar vara billigast med en avgift på 0,25 % per år att jämföra med Guld S som har en avgift på 0,8 %. En stor fördel med dessa är just att de är backade av guld och inte har samma motpartsrisk. Skulle själv välja dessa ETFer framför Guld S hos Nordnet. Skrev mer om Global trendföljning med Europeiska ETF:er i detta inlägg: https://borslabbet.se/global-trendfoljning-med-europeiska-etfer/

  7. Vad är din åsikt om stora bolag som producerar guld? Typ Barrick, Newmont, eller svenska Lundin Gold? Är de okej diversifiering eller är det för stor risk att deras aktier dras med ner i en krasch, även att guldpriset skulle gå upp?

    1. Jag skulle säga att risken att de dras med i en krasch är större som du är inne på. Det brukar ske i de flesta krascher då i stort sett allt går ner på aktiemarknaden. Det var också vad som skedde under våren 2020 och förra året. Dessutom tenderar de att vara klart mer volatila än guld, plus att det är en del annat som spelar roll för dem (så som lönsamhet etc). Så skulle säga att guld är det man vill ha för diversifieringens skull.

      1. Ja, håller med. Det svåra tycker jag bara är att hitta bra långsiktig exponering mot riktigt guld. Jag har Nordnet och hittar ingenting vettigt ETF är enbart gold miners/producers och fonderna har alldeles för höga avgifter. Verkar som att ETFerna du rekommenderar ovan har försvunnit. Vad investerar du i när det gäller guld nu för tiden?

        Xetra Gold är ett certifikat som man skulle kunna använda, men frågan är hur effektivt det är långsiktigt?
        https://www.nordnet.se/marknaden/trackers/16127916-xetra-gold

        1. Hej igen!

          Både Xetra Gold och WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) finns på Nordnet och är ETC = exchange traded commodities. Det är bara en nya benämningen för ETF:er som äger råvaror. Vet inte varför de har börjat klassificerats som certifikat hos Nordnet och vet också att den klassificeringen ställer till det för Nordnets kunder i Finland där man i vissa sparformer inte får handla certifikat. Har tänkt skriva en ny mer detaljerad guide framöver och får förtydliga det där att ETC:er har börjat beskrivas som certifikat av nätmäklarna.

          I både Xetra Gold och GZUR äger man guld som ägs fysiskt i valv och är just allt det som beskrivs under ETF/ETC ovan och det som är ett av de bättre alternativen. Jag har majoriteten av mitt guldinnehav i både Xetra Gold och GZUR. De ska följa guldpriset minus avgiften (avgiften ska tas ut separat för Xetra Gold så priset för ETC:n alltid är 1:1, men vet inte hur Nordnet gör det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *